ST tidningen

Hjälpen dröjde efter älgolycka – då kom Patrik

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Isac, ett och ett halvt år, hade fullt med glassplitt­er på sig när Alexsander Girnus stod med honom i famnen intill vägen. Efter en älgolycka rundade flera bilar spillrorna från den sargade bilen innan morgonens hjälte stannade. – Jag tänker att det är karma, kanske. Om jag gör något gott får jag godhet tillbaka, säger Patrik Andersson.

Alexsander Girnus och sonen Isac var på väg från villan i Äskekärr till Ellös förskola när olyckan inträffade i onsdags morse. Både älgar och rådjur är vanliga i området och i mörkret körde han med god marginal under hastighets­begränsnin­gen 80 kilometer i timmen. Trots det var Alexsander chanslös när en älg plötsligt dök upp på vägen.

– Jag försökte bromsa så gott det gick och styra för att träffa bakbenen, för det har jag fått lära mig att man ska göra. Men det gick så jävla fort, säger han.

Vänster front på den lilla Opeln träffade älgen som åkte upp på huven och in i framrutan. Det första Alexsander tänkte på var Isac. Han satt i sin bilbarnsto­l i det främre passagerar­sätet, pratade ”dada-språk” och var till oberörd av händelsen.

– Han reagerade verkligen inte som man kunde tänka sig att han skulle göra. Jag trodde han skulle bli ledsen för det var en rejäl smäll, säger Alexsander. sitt synes

Han såg inga skador på Isac, men däremot hade sonen fullt av glassplitt­er i håret och på andra ställen av kroppen. Snart stod Alexsander chockad med Isac i famnen utanför bilen. Minuterna gick utan att någon stannade.

– Det kom sex, sju bilar mot Ellöshålle­t som i princip körde i åttor runt glassplitt­ret, backspegel­n och lite andra saker som låg på vägen.

Till sist kom hjälpen genom Patrik Andersson som stannade och kollade så att allt var okej och ringde 112.

– Det var en självklarh­et att hjälpa till. Jag tänker att det är karma, kanske. Om jag gör något gott får jag godhet tillbaka. Sen tycker jag nog allmänt att vi borde se efter varandra mer, säger Patrik.

Alexsander ringde sin sambo Malin Antonsson som också hon kom till olycksplat­sen. ”Tusen miljoner tack till mannen som stannade och hjälpte till ...”, skriver hon i Facebookgr­uppen ”Det händer på Orust”.

– Patrik, vilken människa! säger hon.

Alexsander blev lättad.

– Det var väldigt skönt att han hjälpte till så att jag kunde ta hand om Isac, säger han.

Paret berömmer också räddningst­jänstens personal, men var mindre imponerade över de bilister som valde att passera.

– Jag känner: Vad är det frågan om? Alexsander stod synligt framför sin bil med Isac i famnen. Det är viktigt att förstå att man måste stanna i ett sånt läge, ingen vet hur skadade människorn­a är som står där. Använd hjärnan och hjärtat på rätt sätt, säger Malin.

Hon körde Isac till sin mamma Eva Antonsson som är sjuksköter­ska. De sköljde av glassplitt­ret som letat sig långt innanför kläderna.

– Han klarade sig utan en enda skråma på hela kroppen, inte ens ett rivmärke trots allt glas.

Pappa och son undersökte­s sedan på vårdcentra­len i Henån. Alexsander skadade ryggen och sitt opererade knä, men efter ytterligar­e ett läkarbesök på fredagsför­middagen ser det ut som att han snart ska kunna göra comeback på fotbollspl­anen i Morlanda GoIF.

– Det är ett under att det inte hände mer med oss, säger Alexsander.

Som ST-tidningen berättat i en tidigare artikel dog älgen. Efter att ha haltat omkring en stund lade den sig mitt på vägen och dog innan en jägare hann komma till platsen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Alexsander Girnus och sonen Isac hade tur och klarade sig bra vid krocken med en älg. Mamma Malin Antonsson kom snabbt till olycksplat­sen.
BILD: PRIVAT Alexsander Girnus och sonen Isac hade tur och klarade sig bra vid krocken med en älg. Mamma Malin Antonsson kom snabbt till olycksplat­sen.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Patrik Andersson tvekade inte på att stanna och hjälpa till.
BILD: PRIVAT Patrik Andersson tvekade inte på att stanna och hjälpa till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden