ST tidningen

Annika Åberg Darell var på plats i Bryssel när terrordåde­t skedde

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Vänsterpol­itikern och Stenungsun­ds IF:s ordförande Annika Åberg Darell befinner sig i Bryssel i väntan på att senare under tisdagen få åka hem till Sverige. – Jag måste ha ett säkerhetst­änk för att jag är svensk. Den känslan går knappt att beskriva just nu, säger hon.

ST-tidningen når Åberg Darell samtidigt som nyheten kommer om att mannen som misstänks ha skjutit två svenska fotbollssu­pportrar i Bryssel under måndagskvä­llen har skjutits av belgisk polis.

Åberg Darell har varit på plats i den belgiska huvudstade­n sedan i söndags men inte för att se fotbollsla­ndskampen i måndags kväll mellan Belgien och Sverige.

– Jag represente­rar kommunstyr­elsen i Stenungsun­d i Göteborgsr­egionens utbildning­sgrupp, säger Åberg Darell som i Stenungsun­d har politiska förtroende­uppdrag för Vänsterpar­tiet.

– Vi åkte hit för att i Mechelen bland annat studera hur man jobbar förebyggan­de för att förhindra att ungdomar hamnar i extremism och kriminalit­et, berättar Åberg Darell.

Under måndagskvä­llen skedde attentatet. Två svenska fotbollssu­pportar sköts till döds. Det skedde på samma gata som den svenska delegation­ens hotell ligger, cirka en kilometer ifrån.

– Vid sjutiden på kvällen skulle vi gå ut och äta. Vi gick i en samlad svensk grupp. Då ser vi plötsligt polisbilar. Det var väldigt mycket sirener och larm. Så kan det ju vara i en storstad, berättar Åberg Darell.

– När vi kom fram till restaurang­en får vi via våra mobiler veta att två svenskar har blivit skjutna. De var på väg till matchen i svenska landslagst­röjor.

– Kvällen innan hade vi gått förbi den restaurang, som ligger granne med oss, där Gula väggen höll till och firade, säger hon och syftar på den svenska supporterf­örening som brukar resa organisera­t till Sveriges landskampe­r.

Stämningen på restaurang­en förvandlad­es på några få minuter till något helt annat och allt ”blev jättekonst­igt innan man förstod vad som hade hänt”.

– Att det var svenskar som var målgruppen var till exempel väldigt svårt att fatta. Varken jag eller mina politikerk­ompisar fattade det förrän det började plinga i våra telefoner och alla där hemma började fråga ”var är ni, var är ni?”

Måltiden avslutades och alla gick därefter i samlad tropp ”på ett säkert sätt” tillbaka till hotellet.

– Det var ju bara 500 meter men vi gick i olika gruppering­ar och utan att prata med svenska med varandra. Här på hotellet har vi stannat. Vi har inte varit utomhus sedan kl 21 igår kväll, säger Åberg Darell. Valde ni att inte prata alls eller valde ni att prata engelska – om ni skulle prata?

– Vi sa att om vi skulle prata, så skulle vi prata engelska. Men vi som gick i vår grupp pratade inte alls.

Enligt den ursprungli­ga resplanen ska hemresa ske sent på tisdag kväll, men det finns en ambition om att omboka så att några kan komma med ett tidigare flyg tillbaka till Sverige.

– Vi kommer att checka ut från hotellet klockan tolv. Då kommer en buss att ta oss direkt till flygplatse­n. Där kommer vi att gå igenom säkerhetsk­ontrollen och stanna tills vi flyger hem.

Annika Åberg Darell beskriver sina tankar kring sina och andras upplevelse­r.

– Jag är inte den som personlige­n blir rädd i första taget. Jag är ganska

” Att det var svenskar som var målgruppen var till exempel väldigt svårt att fatta.

Annika Åberg Darell (V)

tränad eftersom jag har jobbat med akutsjukvå­rd under så pass många år.

– Jag är dessutom van vid att resa i hela världen men nu kan jag inte det för jag måste tänka på ett annat sätt. Jag måste ha ett säkerhetst­änk för att jag är svensk. Det tycker jag är väldigt hemskt! Den känslan går knappt att beskriva just nu. Resonerar du och dina medresenär­er på ungefär samma sätt?

– Ja, absolut! Bara för att man är svensk ingår man i en målgrupp för att dödas. Det är hemskt.

Annika Åberg Darell befann sig nyligen på en föredragni­ng inför förbundsst­yrelsen inom Göteborgsr­egionen med företrädar­e från polismyndi­gheten.

Där blev åhörarna påminda om att det i Sverige just nu råder läge fyra vad gäller allmän säkerhet.

– Det presentera­des en hotbild kring det scenario som de tror är det mest realistisk­a och det är en ensam terrorist som ger sig på stora församling­ar av människor, säger hon.

Exempel på det kan vara fotbollsma­tcher eller julhandeln i Nordstan.

– Vi måste börja tänka så i våra själar och kroppar framgent. Så här tänker jag hemma och så kommer jag till Bryssel och råkar mer eller mindre ut för detta på nära håll, säger Åberg Darell.

 ?? BILD: JOEL MARKLUND ?? En massiv polisinsat­s inleddes efter terrordåde­t i Bryssel på måndagskvä­llen.
BILD: JOEL MARKLUND En massiv polisinsat­s inleddes efter terrordåde­t i Bryssel på måndagskvä­llen.
 ?? BILD: PRIVAT/JOEL MARKLUND ?? Lokalpolit­ikern och Stenungsun­ds IF:s ordförande Annika Åberg Darell (V) har sedan i söndags befunnit sig i den belgiska huvudstade­n Bryssel för ett studiebesö­k. ”Jag måste ha ett säkerhetst­änk för att jag är svensk. Den känslan går knappt att beskriva just nu” säger hon som väntar på att under tisdagen få resa hem.
BILD: PRIVAT/JOEL MARKLUND Lokalpolit­ikern och Stenungsun­ds IF:s ordförande Annika Åberg Darell (V) har sedan i söndags befunnit sig i den belgiska huvudstade­n Bryssel för ett studiebesö­k. ”Jag måste ha ett säkerhetst­änk för att jag är svensk. Den känslan går knappt att beskriva just nu” säger hon som väntar på att under tisdagen få resa hem.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden