ST tidningen

Fritidsför­eningen vill ta över Blekets kapell

Sedan Blekets kapell avkristnad­es i maj i år har framtiden för byggnaden varit oviss. Nu vill Blekets fritidsför­ening ta över fastighete­n och hoppas att Svenska Kyrkan på Tjörn ska återföra kapellet till samhället.

- Blekets fritidsför­ening Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

– På 1920-talet byggdes och finansiera­des kapellet av boende i Bleket. Kapellet ägdes och drevs av Stiftelsen Blekets Kyrkofören­ing och budgeten var 8 000 kronor motsvarand­e en miljon idag. Kapellet gavs sen till Svenska kyrkan 1987 och nu menar vi att det enda rätta är att kapellet kommer till nytta för Bleketborn­a, säger Gudmund Smedler från Blekets fritidsför­ening.

Enligt honom har föreningen långt utvecklade planer om man får ta över byggnaden.

– Vi saknar en vinterbona­d lokal i samhället. Föreningen har en sjöbod men där blir det kallt på vintern. Om vi får möjlighet att ta över kapellet kan vi bland annat ordna kurser och konserter. Vi har redan nu stor erfarenhet av arrangeman­g som gynnar Bleket, säger han.

I september i år fattade kyrkorådet på Tjörn beslut om att fastighete­n ska säljas till högstbjuda­nde, något som upprör medlemmarn­a i Blekets fritidsför­ening.

– Vi är mycket besvikna att vi inte ens fick reda på att kapellet skulle läggas ut till försäljnin­g. Kapellet gavs till Svenska kyrkan och är inte att se som en kapitaltil­lgång anser vi. Därför är det enda rätta att kapellet återförs till samhället utan kostnad, säger han.

Är det rimligt att föreningen ska få kapellet utan att betala?

– Ja, det tycker vi. Kyrkan fick kapellet som gåva. Det kommer krävas en kostsam renovering för att få fastighete­n i gott skick. Svenska kyrkan har tyvärr låtit den förfalla men vi är beredda att lägga ner tid och pengar på kapellet, säger Gunilla Sångberg från Blekets fritidsför­ening.

Ann-Mari Broberg är vice ordförande i kyrkorådet. Hon berättar att processen att sälja kapellet redan påbörjats.

– Det är en smärtsam process men det har tagits ett demokratis­kt beslut att kapellet ska säljas och tidigare år har ingen visat intresse för fastighete­n, utan det var nu som Blekets fritidsför­ening meddelat att de var intressera­de. De höll en föredragni­ng om hur de tänkt på ett fullmäktig­emöte i veckan och det lät mycket intressant och spännande. Vi hoppas att vi kan ha en dialog, säger hon.

Kan beslutet rivas upp?

– Ja, det kan man säkert göra, men då får processen göras om och man får gå igenom alla instanser igen, säger hon.

Ann-Mari Broberg menar att problemet är att Blekets fritidsför­ening tycker att kapellet ska ges tillbaka till samhället utan kostnad.

– Det är lite naivt att tro att man ska få den gratis. De ska ju inte bedriva kyrklig verksamhet. Det handlar om medlemmarn­as pengar och vi måste vara noga med att inte mista deras förtroende. Vi hoppas att vi kan fortsätta ha en dialog och kunna mötas, säger hon.

” Svenska kyrkan har tyvärr låtit den förfalla men vi är beredda att lägga ner tid och pengar på kapellet Gunilla Sångberg

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Blekets kyrka avkristnad­es 14 maj i år. Nu ska det säljas.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Blekets kyrka avkristnad­es 14 maj i år. Nu ska det säljas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden