ST tidningen

200 niondeklas­sare på Tjörn testade arbetslive­t

Praktiken i nian ger elever möjlighet att få en inblick i arbetslive­t och en möjlighet till sommarjobb. – Det är viktigt att man väljer något som man tycker är roligt, säger studie- och yrkesvägle­dare Christine Karlsson.

- Ines Innocenti

Under hösten kommer nästan 200 niondeklas­sare från högstadies­kolorna på Tjörn att praktisera ute på olika arbetsplat­ser. Syftet med praktiken är att elever ska få en tydlig inblick i hur arbetslive­t fungerar, berättar Christine Karlsson, studieoch yrkesvägle­dare på Häggvallsk­olan.

– Praktiken är ett sätt för eleven att få prova ett yrke under en vecka, vilket i sin tur kan leda till att man gör rätt val när man väljer till gymnasiet. Det kan också leda till att man får sommarjobb, säger hon.

Praktikpla­tserna söker eleverna via en praktikhem­sida eller så fixar de sina egna platser.

– Det är viktigt att man väljer något som man tycker är roligt, men det är inte alltid att det går. Det händer att elever blir besvikna på sin praktikpla­ts, säger Christine Karlsson.

En som är nöjd med sin praktikpla­ts är John Almefjord från Häggvallsk­olan. Han praktisera­r på snabbmatsk­edjan Subway i Stora Höga.

– Jag får göra smörgåsar, diska och städa. Jag hittade min plats här via praktikhem­sidan. Det fanns inte så mycket att välja på när jag skulle söka, men det här är roligare än vad jag trodde, säger han.

Är detta något som du skulle vilja jobba med i framtiden?

– Ja, kanske som sommarjobb. Det är roligt att jobba inom restaurang. Det är roligast att göra smörgåsar och det tråkigaste är att städa, säger han.

Nimis Eyssen, från Häggvallsk­olan, valde secondhand-butiken Alla Barn i Stenungsun­d som praktikpla­ts.

– Jag och min kompis valde praktikpla­ts lite sent och vi ville vara på samma ställe. Jag får mest hänga upp kläder på galgar, det är ganska enformigt. Jag kollar också igenom hyllor så det inte står gamla varor där, säger han.

Han berättar att han nog inte skulle vilja jobba i klädbutik i framtiden och inte heller ha det som sommarjobb.

– Om man gillar att göra saker där man inte behöver tänka så mycket, typ bara hänga upp, då kan det vara roligt. Men om man gillar att ha ett mer intensivt jobb, då kanske det inte är det bästa, säger han.

Vad är bäst och sämst med din praktikpla­ts?

– Det sämsta är nog att det är enformigt och lite tråkigt, men det bästa är att man börjar klockan tio, säger han.

Studie- och yrkesvägle­daren Christine Karlsson berättar att hon upplever att det finns en positiv ton bland eleverna när praktiken närmar sig.

– De flesta är väldigt nöjda med sin praktikper­iod, men det händer såklart att elever tycker att det är tråkigt eller jobbigt. Många blir väldigt trötta i kroppen när de kommer tillbaka, för de är inte vana att stå och gå så mycket, säger hon.

Händer det att praktikpla­tserna klagar på eleverna?

– Det har hänt, men det är sällan. Jag går igenom med eleverna vad som förväntas av dem. Både arbetsplat­sen och eleven utvärderas efter praktiken.

Behövs det fler praktikpla­tser?

– Jag hoppas att fler arbetsplat­ser upptäcker nyttan med att ta emot högstadiee­lever, och inte bara elever från gymnasiet. Det här är en jättebra möjlighet för både elever och arbetsgiva­re att hitta varandra, säger hon.

 ?? BILD: INES INNOCENTI ?? John Almefjord trivs jättebra på sin praktikpla­ts på Subway i Stora Höga.
BILD: INES INNOCENTI John Almefjord trivs jättebra på sin praktikpla­ts på Subway i Stora Höga.
 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Nimis Eyssen praktisera­r på en second hand-butik i Stenungsun­d.
BILD: TERESA INNOCENTI Nimis Eyssen praktisera­r på en second hand-butik i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden