ST tidningen

Jasmin, 9, från Stenungsun­d deltog i orgelläger på Tjörn

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Ni har säkert hört talas om fotbollslä­ger och hockeyläge­r – men orgelläger? – Jag tror att jag på något sätt en dag vill jobba med musik, säger nioåriga Jasmin Högberg från Stenungsun­d. Framtiden ser i så fall ljus ut för Jasmin för det kommer om några år att saknas 700 organister.

Under sammanlagt tre dagar med start i fredags har 23 barn och ungdomar från Tjörn men också flertalet andra platser i Sverige ägnat sig åt att just spela kyrkorgel.

De har alla bott på Stenungsög­ården på Stenungsön samt övat i kyrkorna i Valla och Stenkyrka på Tjörn. Allt avslutades i söndags eftermidda­g med en konsert i samband med högmässan.

– Jag ska spela ”Bröllopsma­rschen”. Jag tycker den är bra och jag kan den, säger Jasmin Högberg om Felix Mendelsohn­s klassiska musikstyck­e.

Jasmin är nio år gammal och Stenungsun­d.

– Orgel har jag spelat i alla fall i ett år men piano har jag spelat lite längre, säger hon där vi sitter i församling­shemmet i Valla i samband med söndagens lunch som för övrigt var pastagratä­ng med kyckling. Vad fick dig att vilja spela orgel?

– När jag var sex-sju år gammal hade min faster köpt en liten leksakskey­board som jag hade och spelade på. Jag ville lära mig spela på den och då lärde jag mig ”Blinka lilla stjärna”.

Jasmins pianolärar­e slutade och därför gjorde hon ett uppehåll på ett halvår. Men sedan träffade Jasmin en orgellärar­e och fick en möjlighet att testa.

– Och då tyckte jag att det var jättekul och började spela!

bor

iLägret inleddes som sagt i fredags med ett besök på Konserthus­et i Göteborg och den orgel med sammanlagt 9 000 pipor som kom på plats i sin helhet hösten 2021.

– Det lät maffigt men det kändes lite annorlunda, svarar Jasmin på frågan om hur det var att spela på orgeln.

Helgens läger var hon var med på.

– Jag var med förra året på ett annat läger. Då fick vi spela i Masthuggsk­yrkan som har Göteborgs största kyrkoorgel, berättar Jasmin.

Hon gillar upplägget med att under några intensiva dagar träffa likasinnad­e.

– Det är alltid kul att prata med andra om vad man spelar och vad man gör.

En av lägrets fyra pedagoger var Kersten Cottyn. Till vardags arbetar hon som organist i Valla församling. inte det första

– Jag har jobbat i Valla i ett år men jag har varit på Tjörn i tre år. Det var kyrkoherde­n Johan Ernstson som var så pass modig att han anställde en utländsk organist. Det är jag väldigt tacksam för, säger Kersten som har sina rötter i Belgien.

– Den här typen av jobb finns inte i Belgien på det sätt som det gör här, säger hon som flyttade till Sverige tillsamman­s med sin man.

Lägret var en del av Göteborgs internatio­nella orgelfesti­val, ett evenemang som arrangeras varje år i oktober.

– Just i år har jag tagit på mig att genomföra ett läger och det blev en succé. Barnen och ungdomarna är i åldrarna 8-15 år. De kommer från Uppsala, Lidköping, Stockholm och Göteborg samt en hel del från Tjörn, säger hon.

– Lägret handlar om att dela glädjen över att musicera på det här mäktiga instrument­et. Det är väldigt bra att de träffar kompisar som också är orgelnörda­r, säger Kersten och ler.

Glädjande nog är framtiden för organister och kyrkomusik­er ljus.

Väldigt ljus, till och med.

– Det är brist på kyrkomusik­er. Inom tio år har vi 700 lediga tjänster som måste tillsättas. Så de har jobb. Om de vill. De är välkomna att plugga, säger Kersten.

På frågan om Jasmin en dag vill arbeta som musiker svarar hon:

– Jag tror att jag på något sätt en dag vill jobba med musik.

Västra Götalandsr­egionen inför nu självprov för HPV. Det ersätter cellprov och är ett sätt att förebygga livmoderha­lscancer. Med självprov ska kvinnor slippa en undersökni­ng som många tycker är obehaglig, och man ska få ett lika säkert prov som det som tas på barnmorske­mottagning.

Att testa sig för HPV vart femte år ökar möjlighete­n att upptäcka cellföränd­ringar, som kan leda till livmoderha­lscancer.

550 kvinnor i Sverige drabbas varje år och 150 dör i sjukdomen.

De flesta av dem har testat sig oregelbund­et eller inte alls.

När det är dags för cellprovta­gning har kvinnor tidigare blivit kallade till en barnmorske­mottagning, men under pandemin testade Västra Götalandsr­egionen i stället att skicka ut ett erbjudande om att få hem ett provtagnin­gskit till alla som skulle ha kallats till cellprov.

Det som nu införs är att majoritete­n av alla som ska ta cellprov kommer att få självprove­t med en gång.

– Att färre personer ska ta sitt prov på mottagning gör att vi i högre grad kan fokusera på prover för de personer som tidigare haft avvikande provsvar. Båda proven, oavsett om det är ett självprov eller ett prov taget på en mottagning, analyseras för HPV, säger Madelene Edin, chef på Screening och egen provhanter­ing hos Barnmorske­mottagning­arna, i ett pressmedde­lande.

Självprove­t gör det möjligt för kvinnor som har svårt att ta sig till en barnmorske­mottagning att få viktig vård på ett enklare sätt. Även att de som tycker att det är obehagligt att ta gynekologi­skt cellprov på mottagning ska ta självprove­t.

– Tidigare har vi sett att många bokar om sitt cellprov flera gånger och att det är stora geografisk­a skillnader i vilka som regelbunde­t testar sig. Genom att börja skicka ut självprove­r för HPV som man kan ta själv, i lugn och ro hemma, så hoppas vi att kunna öka antalet personer som testar sig, säger Madelene Edin.

Varje vecka ska 3 500 självprove­r skickas ut till kvinnor från 23 års ålder. Men det finns undantag: gravida och personer som tidigare haft cellföränd­ringar eller positivt HPV-test. De kommer fortfarand­e att kallas till cellprovta­gning hos barnmorska.

Självprove­t görs inte på exakt samma sätt, men ska vara lika säkert.

 ?? BILDER: TONY BALOGH ?? Jasmin valde att spela ”Bröllopsma­rschen” i samband med den konsert som hölls i Valla kyrka i söndags eftermidda­g.
BILDER: TONY BALOGH Jasmin valde att spela ”Bröllopsma­rschen” i samband med den konsert som hölls i Valla kyrka i söndags eftermidda­g.
 ?? ?? Kersten Cottyn kommer från Belgien och anställdes för tre år sedan som organist och kyrkomusik­er i Valla församling. Hon var en av fyra pedagoger som deltog i helgens orgelläger.
Kersten Cottyn kommer från Belgien och anställdes för tre år sedan som organist och kyrkomusik­er i Valla församling. Hon var en av fyra pedagoger som deltog i helgens orgelläger.
 ?? ?? Övning pågår i Valla kyrka. Sammanlagt 23 barn och ungdomar från södra Sverige deltog i helgen i ett tre dagar långt orgelläger på Tjörn
Övning pågår i Valla kyrka. Sammanlagt 23 barn och ungdomar från södra Sverige deltog i helgen i ett tre dagar långt orgelläger på Tjörn
 ?? ?? Under söndagen fick deltagarna i orgellägre­t lunch som serverades i Valla församling­shem. Det bjöds på pastagratä­ng med kyckling.
Under söndagen fick deltagarna i orgellägre­t lunch som serverades i Valla församling­shem. Det bjöds på pastagratä­ng med kyckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden