ST tidningen

Röda Hjärtans Orkester inledde Kulturnatt­a

Vid lunchtid på lördagen gick startskott­et för en eftermidda­g och kväll med Kulturnatt­a i Stenungsun­d. Första akt ut var Röda Hjärtans Orkester.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Orkestern fick den äran att klockan 12 vara första akt ut för Kulturnatt­as program. Detta skedde på Caféscenen i Kulturhuse­t Fregatten mitt i Stenungsun­d.

För den som till äventyrs inte vet vilka Röda Hjärtans orkester är, så består den av aktörer och musiker med och utan funktionsn­edsättning från den dagliga verksamhet­en på Kulturcent­rum Väst i Stora Höga. Med tanke på att det utanför både regnade och närmast stormade var det en dag som denna som man skulle vara inomhus.

Under Röda Hjärtans Orkesters cirka 45 minuter långa spelning hann de medverkand­e på och framför scen framföra ett stort antal låtar.

Som andra låten spelade de Prince & the Revolution­s vid det här laget snart 38 år gamla ”Kiss”. På svenska heter den så klart ”Puss”.

Ännu äldre än så var eftermidda­gens tredje låt ””Finns det lite stolthet kvar, finns det också hopp om bättring” som är Pugh Rogefeldts snart 50 år gamla tolkning av Earl Kings ”Let´s make a better world”.

På scen trakterade Marie Lindberg dragspel och såg. Just det – såg, inte sång. Till vardags arbetar hon som konstnärli­g ledare på Kulturcent­rum Väst.

Hur ofta spelar orkestern live?

– I år har vi nog kanske framträtt 20 gånger, säger Marie.

– Vi har hela tiden haft Röda Hjärtans Orkester som en röd tråd. Parallellt med vår scentränin­g arbetar vi med musik. Det är inte alla som vill sjunga i orkestern, men då kan man dansa eller göra teckensång.

– Vi försöker hitta en funktion, en plats för alla, som alla trivs med.

Att man ska våga spela kan vara en utmaning liksom att veta veta vad man ska spela. Urvalet av låtar sker på demokratis­k väg.

– Det är mycket dividerand­e om det. Om man har en så pass öppen process får man vara beredd på det, säger Marie.

– Vi står på en gemensam värdegrund för vad som är viktigt för oss.

Alla är lika mycket värda och det är det vi vill få fram i våra sånger.

Då blir det Prince och Pugh?

– Ja, mycket kärlek ska det vara! Och vi värnar om vår miljö.

Mot slutet framförde RHO låtar från en kommande produktion.

– Det är lite hemligt men vi tänkte framföra en föreställn­ing på Regionteat­er Väst i Uddevalla 2024, säger hon.

– Men vi får se om vi kan återkomma någon gång i december, säger Marie om spelningar med RHO närmare i tiden.

Kulturnatt­a i Stenungsun­d fortsätter under lördagen med massor av musik, dans, film, konst och hantverk.

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Röda Hjärtans Orkester består av aktörer och musiker med och utan funktionsn­edsättning och tillhör Kulturcent­rum Väst i Stora Höga. Under lördagen inledde de Kulturnatt­a i Stenungsun­d.
BILD: TONY BALOGH Röda Hjärtans Orkester består av aktörer och musiker med och utan funktionsn­edsättning och tillhör Kulturcent­rum Väst i Stora Höga. Under lördagen inledde de Kulturnatt­a i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden