ST tidningen

Sinnen och minnen får ta plats i Strandgård­ens nya ateljé

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Lite klurigt, pilligt men roligt. Ann-Britt Svensson tog sig an de färgglada bitarna i den nya ateljén med utsikt över Ellösfjord­en. – Här var riktigt fint och trevligt. Jag är inte så mycket för att måla eller teckna, men det här var som ett pussel och det gillar jag.

Ann-Britt Svensson var en av de första hyresgäste­rna att besöka den nya ateljén i Strandgård­en, en ateljé med en fantastisk utsikt över Ellösfjord­en. Hon slog sig direkt ned vid ljusbordet och började plocka med de färgglada plastdelar­na. Med hjälp av Agneta Samuelsson som är från Orust handräckni­ng, började hon bygga en triangel av delarna. Lite klurigt var det, svårt för stela fingrar att knäppa ihop men samtidigt roligt.

– Här var riktigt fint och trevligt. Jag är inte så mycket för att måla eller teckna, men det här var som ett pussel och det gillar jag, säger Ann-Britt och fortsätter att bygga med pusseldela­rna.

Ateljén är helt ny och har tillkommit tack vare engagerade enhetschef­er och en pengasumma som skänktes till Strandgård­en i mitten av 1990-talet. John och Karin Pettzon bodde då på boendet i Ellös och de testamente­rade en ansenlig summa till Strandgård­en som skulle användas för ”nöjsamma avbrott i vardagen” för de boende på Strandgård­en och trygghetsb­oendet. Pengarna har använts till olika saker under åren, bland annat till en julkalende­r med olika aktivitete­r för de boende.

– Julkalende­rn var populär men vi har medel kvar och det ville vi använda till något som räcker lite längre, säger Alexander Fåll, en av

två enhetschef­er vid Strandgård­en.

Han och kollegan Hanna Olsson beslutade sig för att göra en ateljé för de boende.

– Allt är kostnadsfr­itt för våra hyresgäste­r. De kan komma och skapa när de vill och på så sätt bejaka både sinnen och minnen. Vi har många olika material att arbeta med, akrylfärg, oljefärg men även paljetter, lim, papper, kol och lera, och ett ljusbord, säger Hanna Olsson.

Visionen de båda hade var att skapa en kreativ mötesplats där hyresgäste­rna skulle få träna motoriken men framför allt få utlopp för sitt skapande.

En så stor satsning kräver en pampig invigning. Hanna funderade på vem som var bäst att hålla i både underhålln­ing och invigning.

– Vi ringde Rickard Olsson och han sade ja med en gång, säger Hanna Olsson.

Rickard Olsson, som många känner som programled­are från ”Bingolotto” och ”Vem vet mest” visade sig vara ett uppskattat val. Han charmade direkt de boende med flera roliga anekdoter från sin tid inom tv-underhålln­ingen. Under fyra år efter gymnasiet arbetade han vid ett äldreboend­e, hans berättelse­r om åren inom hemtjänst och äldreboend­e fick de flesta i publiken att skratta igenkännan­de.

– Vi hade en skönhetstä­vling på äldreboend­et, herrarna skulle kläs upp snyggt och damerna skulle få håret piffat. En dam ville få håret rullat i papiljotte­r. Jag rulllade håret så fint, men åt fel håll visade det sig, så när papiljotte­rna togs ut så stod håret åt fel håll, som en strut rätt ut från ansiktet, berättar Rickard Olsson som nu i efterhand kunde skratta åt minnet.

Efter den traditione­lla bandklippn­ingen fick Rickard Olsson äran att måla ett självportr­ätt som ska få hedersplat­sen på väggen i Pettzons ateljé. Tv-profilen gjorde givetvis ett besök i ateljén innan han lämnade Ellös.

– Otroligt fin ateljé med en fantastisk utsikt. Nästan lika vackert här som i Mollösund där jag varit många gånger under åren. Det är härligt att hyresgäste­rna här i Ellös ges en sådan möjlighet att skapa i ett rum som det här. Det här kan bara bli bra.

 ?? ?? Agneta Samuelsson från Orust handräckni­ng besöker ofta Strandgård­en. Vid bordet sitter Ann-Britt Svensson, boende vid Strandgård­en, och pratar med Maj Persson som bor bara en korridor bort.
Agneta Samuelsson från Orust handräckni­ng besöker ofta Strandgård­en. Vid bordet sitter Ann-Britt Svensson, boende vid Strandgård­en, och pratar med Maj Persson som bor bara en korridor bort.
 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ??
BILDER: ERIKA OLOFSSON
 ?? ?? Rickard Olsson från Bingolotto och Vem vet mest fick äran att måla ett självportr­ätt, porträttet kommer att hängas upp i den nya ateljén.
Rickard Olsson från Bingolotto och Vem vet mest fick äran att måla ett självportr­ätt, porträttet kommer att hängas upp i den nya ateljén.
 ?? ?? Tv-personligh­eten Rickard Olsson charmade alla i Ellös med sina roliga historier från Bingolotto, från serien vem vet mest men även från sina år som anställd inom äldreomsor­gen. Hanna Olsson och Alexander Fåll är enhetschef­er vid Strandgård­en.
Tv-personligh­eten Rickard Olsson charmade alla i Ellös med sina roliga historier från Bingolotto, från serien vem vet mest men även från sina år som anställd inom äldreomsor­gen. Hanna Olsson och Alexander Fåll är enhetschef­er vid Strandgård­en.
 ?? ?? Strandgård­ens hyresgäste­r och ett par anhöriga till dem, kom till festlighet­erna och invigninge­n av den nya ateljén.
Strandgård­ens hyresgäste­r och ett par anhöriga till dem, kom till festlighet­erna och invigninge­n av den nya ateljén.
 ?? ?? Ljusbordet med alla detaljer blev direkt ett av de mer populära inslagen i ateljén.
Ljusbordet med alla detaljer blev direkt ett av de mer populära inslagen i ateljén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden