ST tidningen

Tartagni har sagt upp sig som tränare i Stenungsun­ds IF

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Stenungsun­ds IF:s huvudträna­re Robert Tartagni har sagt upp sitt kontrakt med Sif. Fotbollskl­ubben har tagit emot en lång lista på saker som han menar måste åtgärdas om det ska bli en fortsättni­ng i division 2. – Det här är inget hot utan jag vill att vi gör någonting sportsligt. Om man inte delar den ambitionen blir det svårt att få en samsyn, menar Tartagni.

I fredags kväll spelade herrlaget hemmamatch i division 2 norra Götaland mot Vänersborg, en match som slutade 1–1.

Det kan ha varit Tartagnis näst sista match som huvudträna­re. Förra måndagen sa han upp sitt kontrakt. Assisteran­de Tobias Sanne gjorde samma sak. Båda hade option inför 2024.

Laget fick informatio­nen i samband med måndagens kvällsträn­ing.

– Jag sa upp det befintliga avtalet men jag har också sagt att jag lyssnar. Vi behöver få till ett nyläge, säger Tartagni som har listat 25-30 punkter på sådant som han anser behöver förändras.

– Det är så klart en ruggig önskelista. Men vad kan vi göra? Och vad kan vi göra på kort sikt?

En punkt är behovet

A-lagstrupp.

– Fler spelare innebär antingen att fler spelare ska dela på den tänkta ersättning­en eller att laget får en utökad budget, säger Tartagni.

– Vi har egentligen inga muskler eller människor att ha ett B-lag eller reservlag. Antingen inleder man ett samarbete med en annan klubb eller så tar man in spelare som är på

av

en

större tillväxt. Alla dessa tre scenarion kräver att man krattar i manegen.

Tartagni säger att han just nu också gör ”alldeles för mycket som inte är fotbollsre­laterat”.

– Det är allt från att se till att planen (på Nya Sifgården) blir skottad till att vara involverad med kommunen om att de byter lampor.

Vid ett tillfälle den gångna vintern fick han i samband med sin lunch skotta planen – för hand – för att laget skulle kunna träna.

Tartagni har varit ”ganska så skarp” i sin kritik mot föreningen. Han menar att Sif avseende A-laget organisato­riskt befinner sig på ”undre halvan av division 3 – som en nykomling från division 4”.

– Man har väldigt länge sagt att man ska bli fler personer men det finns ingen plan för det. Varje gång man frågar, så konstatera­r man bara det. Det finns agerandet.

Några nya träningskl­äder laget inte inför 2023.

– Vi ser ut som ett gäng ihopkastad­e undulater! dundrar han. ingen progressio­n

ifick

Möjlighete­n till ett träningslä­ger har framförts men han kräver inte att få åka till Portugal.

– Jag kan tänka mig en inomhushal­l i Kristineha­mn för inte så många kronor. Men jag har inte tid att ta in offerter och jämföra datum.

– Föreningen vill se på det utifrån ett kostnadspe­rspektiv medan jag vill se det utifrån en ambition. Vad kan vi med små medel göra – NU – för att sedan höja det ett steg till?

Efter uppsägning­en förberedde sig Tartagni på två typer av reaktion från Sif: antingen ”vem fan tror han att han är?” eller att man lyssnar för att få till en dialog.

– Föreningen verkar ju ändå ha valt det senare. Vilket jag är glad över. Vi har haft ett möte... men kom egentligen ingen vart.

Itorsdags träffade han nämligen Sif. Klubben företrädde­s av fotbollsut­skottets ordförande Mattias Niklasson samt Jimmie Larsson och Fredrik Roos. Tartagnis budskap kan sägas bestå av ett antal frågor.

– Vad är ambitionen? Varför gör vi det här? Är vi nöjda med det? Vill vi något mer? Jag lägger trots allt 40 timmar i veckan. Då vill jag inte komma sexa i serien.

– Jag hoppades – och trodde på – att vi skulle kunna stänga fler punkter, men så blev det inte...

Stenungsun­ds sista match i division 2 norra Götaland spelas kommande helg borta mot Herrestad. Sif kan antingen blir fyra eller femma i serien.

Därefter kommer han att lyssna på förslag från andra klubbar.

– Jag har ingen kontakt med någon, betonar Tartagni.

– Men jag kommer att lyssna på det som kan matcha min sportsliga ambition.

Men bollen ligger hos Sif?

– Absolut! De har frågat oss om vi ens är intressera­de av att fortsätta? Och det är vi! Men vi vill se att det finns en ambition som vi kan prata om.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Robert Tartagni har sagt upp sig som fotbollstr­änare i division 2-laget Stenungsun­ds IF. Han är fortfarand­e öppen för en fortsättni­ng men vill att föreningen steppar upp sina sportsliga ambitioner – och det rejält.
BILD: LINUS OLSSON Robert Tartagni har sagt upp sig som fotbollstr­änare i division 2-laget Stenungsun­ds IF. Han är fortfarand­e öppen för en fortsättni­ng men vill att föreningen steppar upp sina sportsliga ambitioner – och det rejält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden