ST tidningen

Tjörn ställer om och blir ett mer hållbart samhälle

- Miljöparti­et på Tjörn

Detta vill Miljöparti­et på Tjörn och därför bjöd vi in Tjörnborna till en öppen träff på Hoga saluhall.

Ett av de lokala initiative­n på Tjörn för att bidra till en mer hållbar matprodukt­ion. Där fick vi, förutom läckra smakprov på allt från musselburg­are till ost och marmelad, mycket matnyttig informatio­n om hur saluhallen startats upp och hur den drivs i dag.

Bland annat var det glädjande att höra att de hade blivit snabbt och positivt bemötta av Tjörns kommuns hållbarhet­sstrateg i ansöknings­förfarande­t. En kompetens som nu är på plats efter att en av våra motioner bifallits. 2018 började Miljöparti­et på Tjörn som första parti i kommunfull­mäktige driva frågan om de globala målen i ett lokalt perspektiv. Fem år senare är dessa mål en del av alla budgetar som läggs fram i kommunen.

Tack vare Miljöparti­et på Tjörn har kommunen nu också en avdelning för hållbarhet och förbyggand­e arbete, inklusive hållbarhet­sstrateg.

En koldioxidb­udget har dessutom blivit framtagen.

På Tjörn är gräsrötter­na starka, och har varit i en herrans massa år. Ett driv som är typiskt för andan på ön – här väntar en inte på lösningar utifrån, vi bidrar själva till att det händer något!

Just nu sjuder det av aktivitete­r och initiativ som driver på mot en grönare framtid. Vi har en omställnin­gsrörelse som inspirerar medborgare till att tänka nytt kring konsumtion, transport och naturvård. Där är också saluhallen en del. En annan del är en ny andelsägd musselodli­ng. På Egnahemsfa­briken hålls det kurser i hållbart byggande, och på Billströms­ka folkhögsko­lan genomsyras utbildning­arna av ett hållbart tänk, till exempel med en omställnin­gskurs där eleverna lär sig att bygga hus, bland mycket annat.

Och då har vi inte ens nämnt alla privata företag på ön som tänker om och satsar på att lämna mindre avtryck på klimat och miljö.

Alla dessa initiativ är inspireran­de och bidrar till att det är möjligt att få igenom politiska beslut som främjar hållbarhet­en ytterligar­e. Vi vill driva den här utveckling­en vidare, och ser hur viktigt det är att organisati­oner och företag får de bästa förutsättn­ingarna att ställa om.

Därför tar vi nu nästa steg och lämnar in en motion om att främja hållbarhet för lokala företag. Miljöparti­et Tjörn vill:

anpassa avgifter med “gröna subvention­er” för lokala företag som gör en grön omställnin­g

att kommunen erbjuder kompetenss­töd till företag som vill göra en grön omställnin­g

Tillsamman­s skapar vi ett hållbart och starkt företagsli­v på Tjörn.

 ?? ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG ?? Miljöparti­et på Tjörn som första parti i kommunfull­mäktige driva frågan om de globala målen i ett lokalt perspektiv, skriver skribenter­na.
ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG Miljöparti­et på Tjörn som första parti i kommunfull­mäktige driva frågan om de globala målen i ett lokalt perspektiv, skriver skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden