ST tidningen

Här tas första spadtaget för nya förskolan i Svanesund

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Ett rejält spadtag i högen med grus fick symboliser­a byggstarte­n av den nya förskolan i Svanesund. Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) tog det tillsamman­s med entreprenö­ren Peabs arbetschef, Therese Johansson. – Här bodde Rune i Alemyren, en känd Svanesunds­profil, sa Bråkenhiel­m innan hon tog det första symboliska spadtaget.

Det ska byggas en ny förskola i Svanesund, på området Alemyren nära centrum. Här bodde tidigare Rune Berntsson, en känd profil i samhället som engagerade sig mycket i barn och ungdomar både via handbollsk­lubben och hemma på gården där många unga under åren hjälpt till att sköta hästarna i stallet. Gården såldes till Orust kommun för flera år sedan och ska nu exploatera­s. Tanken är att det ska byggas 115 nya bostäder i form av radhus, lägenheter, parhus och villor, men framför allt en ny förskola.

Under fredagen togs det första symboliska spadtaget för den. Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) gjorde det tillsamman­s med entreprenö­ren Peabs arbetschef, Therese Johansson.

– Platsen här är så vacker, med direkt närhet till naturen. ”Rune i Alemyren” kallades Rune som bodde här för och platsen är i var mans mun ”Runes ängar”. Det är fint att det kan bevaras, tycker jag.

Många barn har under åren lekt på Alemyren, en av dem är Therese Johansson som för Peab ska se till att bygget blir av.

– Det är extra roligt för mig att vara med på projektet. Som liten lekte jag mycket här på Alemyren, jag har många fina minnen härifrån, sa Therese som bor kvar på Orust.

Peab har genom en totalentre­prenad fått i uppdrag av Orust kommun att bygga förskolan i centrala Svanesund och kontraktss­umman ligger på 50 miljoner kronor.

– Vi har byggt flera förskolor i STO-området de senaste åren. Här i Svanesund kommer det bli en förskola med en fin utemiljö där barnen får en direkt koppling till naturen, sa Therese Johansson.

Förskolan kommer att bestå av sex avdelninga­r för cirka 120 barn och själva huset byggs som två sammanbygg­da huskroppar. Fasaden byggs med tegel och på taket kommer det att finnas solceller. Utemiljön blir stor och välkomnand­e och integreras med närliggand­e natur.

Förskolan kommer drivas i kommunal regi och byggas i två våningar. Förskolans utegård kommer att byggas mot naturmarke­n norrut och tanken är att förskoleba­rnen ska kunna nyttja skogen för utomhuslek. Den nya förskolan ska ersätta den förskola kommunen i dag har på Sesterviks­vägen och ska stå färdig våren 2025.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Spadtaget togs av kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m och entreprenö­ren Peabs arbetschef, Therese Johansson.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Spadtaget togs av kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m och entreprenö­ren Peabs arbetschef, Therese Johansson.
 ?? ?? Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) var med vid ceremonin då första spadtaget skulle tas.
Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) var med vid ceremonin då första spadtaget skulle tas.
 ?? ?? Förskolan kommer byggas i två plan och närheten till naturen kommer genomsyra både byggnad och barnens utemiljö.
Förskolan kommer byggas i två plan och närheten till naturen kommer genomsyra både byggnad och barnens utemiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden