ST tidningen

17-åriga Mimmis drömjobb – meka med bilar på heltid

Mimmi Isenstiern­a hoppas kunna arbeta med karosseri och bilar efter gymnasiet. Nu går hon fordonspro­grammet på Nösnäs och älskar varje minut. – Jag önskar att skoldagarn­a var längre, säger hon.

-

Inne i verkstaden i Wallhamn på Tjörn står det bilar upphissade högt och lågt. Rösterna är lågmälda och det ligger en distinkt doft av olja och bensin över lokalen.

Här samlas elever från Nösnäsgymn­asiets fordonspro­gram varje dag för att praktiskt lära sig allt om hur man svetsar, reparerar plåtskador, byter kardanaxla­r och lackar om bildörrar. När eleverna efter tre år tar examen är de redo att ta klivet ut på en arbetsmark­nad som skriker efter arbetskraf­t.

Just möjlighete­n till jobb direkt efter gymnasiet var det som lockade Mimmi Isenstiern­a från Tjörn att söka till fordonspro­grammet. Hon är 17 år och går andra året tillsamman­s med tolv andra elever.

– Jag hade först tänkt söka till samhällspr­ogrammet eller någon annan teoretisk linje, men jag var så fruktansvä­rt skoltrött i högstadiet. Jag hade väldigt höga meritvärde­n så jag kunde egentligen gått vilken linje som helst, men inget lockade mig. Jag hade kompisar som gick fordon så jag passade på att skugga en dag, då går man med andra elever och ser hur det är. Jag kände direkt att det här passade mig perfekt, säger hon.

Redan som 14-åring hade hon bestämt sig för att skaffa a-traktor och hon sommarjobb­ade och för egna pengar köpte hon en Volvo 740 av årsmodell 1989.

– Mina föräldrar är inte bilintress­erade det minsta så jag har fått lära mig själv att meka med hjälp av mina kompisar och här på skolan. Jag hade visserlige­n moped först men jag kände att jag behövde kunna ta mig fram även på vintern, säger hon.

Utbildning­en är till största delen förlagd till lokalerna på Wallhamn, här finns allt som behövs för att reparera bilar.

 ?? ?? Mimmi Isenstiern­a lagar rostskador på en Saab 9-5.
Mimmi Isenstiern­a lagar rostskador på en Saab 9-5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden