ST tidningen

”Kyrkan förlorade en vän och ledare i ett ögonblick”

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Det har gått tre månader sen den tragiska olyckan där kyrkoherde Johan Ernstson miste livet, en händelse som chockade och försatte Tjörns pastorat och dess församling­smedlemmar i stor sorg. – Kyrkan och dess anställda ställdes inför en situation de aldrig upplevt förut, de förlorade en vän och ledare i ett ögonblick, säger Lars Hjort som fick rycka in som kyrkoherde.

Inne på pastorsexp­editionen i Skärhamn är det lugnt och tyst. På väggen hänger ett porträtt av Johan Ernstson och en dikt skriven dikt av honom. Här på pastorsexp­editionen har också tillförord­nad kyrkoherde Lars Hjort sitt kontor. Han har arbetat i Stenungsun­d som kyrkoherde under 21 år men de senaste tretton åren som kyrkoherde i Partille, och fick i all hast frågan om han kunde leda pastoratet i somras.

– Jag fick frågan en vecka efter att Johan gått bort, och en månad senare var jag på plats. Jag är egentligen pensionär men kände att jag verkligen ville hjälpa till i den svåra situation som uppstod i församling­en, säger han.

Han berättar att den första tiden med personalen präglades av en stark handlingsk­raft.

– Så som det ofta blir när en katastrof inträffar. Man blir ganska rationell och vill få saker på plats. Även om man är i chock och allt känns hemskt och fruktansvä­rt så vill man ha han. ordning, säger

Ganska omgående efter den tragiska händelsen samlades personalen för samtal och biskop Susanne Rappman kom för att visa sitt deltagande i sorgen.

– En lärdom är att vi måste bli bättre på att be om hjälp när något sådant här händer. Kyrkan är van att krishanter­a andras sorg och förtvivlan, men vi kan inte trösta och krishanter­a oss själva. Där behöver vi se över hur vi kan hjälpa varandra på ett bättre sätt inom kyrkan. Det finns inte i systemet idag. Vi är inte bäst i klassen på egen beredskap, om man säger så, säger Lars Hjort.

Olyckan fick stor uppmärksam­het även i riksnyhete­rna och många medier sökte ansvariga inom församling­en för kommentare­r.

Hur hanterade ni mediepådra­get mitt i sorgen?

– Här hade vi också kunnat be om hjälp. En stor organisati­on har ofta en pressansva­rig som kan stötta, det hade inte vi utan vi fick ta det själva, säger han.

Eftersom mer än 60 procent av Tjörnborna är medlemmar i Svenska Kyrkan så förstår han att det fanns en önskan om att få veta mer och bli informerad­e om vad som hänt.

– Men vi stod mitt i det och vi är inte medieträna­de, så det var svårt ibland att hantera, säger han.

Nu har tre månader gått sen olyckan och Lars Hjort tycker att församling­en har ett stabilt arbetslag.

– I dag är det mer saknad än sorg, även om det är individuel­lt. Livet går vidare och man kan nästan känna skuld i sorgeproce­ssen. Sorgen har olika nivåer och vi lyfter och pratar ofta om hur Johan hade tänkt och gjort i olika frågor, säger han.

En del av processen är att tillsätta tjänsten som kyrkoherde och arbetet med att leta efter en permanent ersättare har precis börjat.

– Vi kan aldrig ersätta Johan, det är inte tanken. Han har lämnat ett stort tomrum efter sig, säger Lars Hjort.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Lars Hjort menar att kyrkan på Tjörn, trots sorgen och saknaden, hanterat den tragiska händelsen bra.
BILD: TERESA INNOCENTI Lars Hjort menar att kyrkan på Tjörn, trots sorgen och saknaden, hanterat den tragiska händelsen bra.
 ?? BILD: GUSTAF ÖSTBERG ?? Johan Ernstson, kyrkoherde i Tjörns pastorat, avled i en drunknings­olycka i somras.
BILD: GUSTAF ÖSTBERG Johan Ernstson, kyrkoherde i Tjörns pastorat, avled i en drunknings­olycka i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden