ST tidningen

Uppgifter om skyddade boenden och identitete­r kan ha röjts

- Oscar Strandberg oscar.strandberg@stampen.com

Efter inbrottet hos socialtjän­sten pågår ett större undersökni­ngsarbete i kommunhuse­t. Än är det oklart om, och i så fall vilka, personuppg­ifter som kan ha röjts. – Eventuell informatio­n om skyddade boenden och identitete­r är av högsta prioritet, säger Ulf Tolf, verksamhet­schef för individ- och familjeoms­orgen i Stenungsun­d.

Inbrottet i kommunhuse­t upptäcktes förra onsdagen när anställda kom till jobbet, vilket tidningen tidigare skrivit om.

En större röra och glaskross mötte personalen.

– Fönster hade slagits sönder, först in i byggnaden och därefter in till kontorsdel­en, säger Ulf Tolf.

För tidningen berättar han vidare att tre verksamhet­sområden hade haft påhälsning av en eller flera tjuvar, där kommunen ser mest allvarligt på området för våld i nära relationer.

– I aktskåpet, som brutits upp, kan det förvaras informatio­n om skyddade boenden och identitete­r. Just nu undersöker vi om, och i så fall vilka, dokument som kan ha röjts, men än så länge finns det inte mer att säga, säger Ulf Tolf.

Vid inbrottet tog man sig även in i aktskåpen där informatio­n om invånare med funktionsh­inder, LSS-behov samt boendesoci­ala kontrakt, det vill säga lägenheter som hyrs ut av kommunen, förvaras.

– Men det är ännu oklart om fysiska dokument försvunnit.

Efter inbrottet saknas dock dator och tre telefoner.

– Men dessa är omgärdade av flera lösenordss­kydd och gällande en elektronik kan vi även spåra härifrån om någon tagit sig in i sakerna och systemen, men det har inte skett, säger Ulf Tolf.

Vad kan ni säga till de som känner oro för att kanske ha drabbats?

– Är man orolig och fundersam uppmanar jag att man ringer sin handläggar­e. Vi kommer självklart också kontakta de som kan ha fått uppgifter röjda och där det finns ett behov av åtgärder, säger Stenungsun­ds kommuns verksamhet­schef Ulf Tolf.

Förutom polisanmäl­an ska en Lex Sarah-anmälan upprättas och kommunen har också gjort en anmälan till integritet­sskyddsmyn­digheten. I en uppdaterin­g på den egna hemsidan uppges även att inbrottet skett innan larmsystem­et aktiverats.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Ulf Tolf är verksamhet­schef för individ- och familjeoms­orgen i Stenungsun­d.
BILD: PRESSBILD Ulf Tolf är verksamhet­schef för individ- och familjeoms­orgen i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden