ST tidningen

Företagets flyttplane­r grusas – marken behövs till E6

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

Vid nyår nästa år måste Aqua Line Pipe Systems i Stenungsun­d vara ute ur sina nuvarande lokaler. Problemet är att marken, som ska husera företagets nya hem, till följd av skredet och med hjälp av paragraf 36 tagits i anspråk av Trafikverk­et. – Vi är skapligt oroliga, säger delägare Bernt Bodin, om den närmaste framtiden för företaget.

Aqua Line startades för 20 år sedan av Bernt Bodin. Företaget med tolv anställda och en omsättning på 65 miljoner levererar rör av olika slag till företag, kommuner med flera.

Aqua Lines nuvarande lokaler ska man senast ha lämnat om 14 månader.

– Dit vi ska flytta ligger där borta, säger Bernt Bodin.

Han pekar ut genom kontorsfön­stret mot ett större gräsbeväxt område där ett antal kor just denna dag fridfullt betar. Så stillsamt är det inte för Aqua Line.

– För nu är det paragraf 36 som gäller i det här området, säger Bernt.

– Och då behöver Trafikverk­et inte rådfråga markägarna. Det är mark som är till förfogande.

Paragraf 36 innebär att Trafikverk­et kan ta mark i anspråk för att få en väg eller liknande gjord – i det här fallet för att bland annat återställa motorvägen E6 efter skredet den 23 september.

– Det här gäller i två år. Och vi ska vara iväg om 14 månader. Då ska det byggas ett hus där. Det är tanken i alla fall, säger Bodin som hade hoppats ha något på plats kring midsommar 2024.

Att Aqua Line måste lämna sina nuvarande lokaler beror på att hyresvärde­n sålt lokalerna. Ett annat företag ska komma in samt använda marken.

– Vi har ju gått med på att vi ska flytta härifrån, säger Bernt.

Företaget som ska bygga Aqua Lines nya hem har som sagt av Trafikverk­et fått besked att paragraf 36 gäller. Det i sin tur påverkar framtiden för Aqua Line.

Hur oroliga är ni?

– Vi är skapligt oroliga. Skapligt oroliga?

– Ja, för vi måste hitta ett alternativ. De som ska bygga åt oss säger att det inte är någon fara. Då får jag lita på det, säger Bernt.

– Men vi måste börja hitta något annat om man inte lyckas med det.

Aqua Lines verksamhet är geografisk­t beläget riktigt nära skredet. ”Ett brofäste ifrån raset” som Bodin uttrycker det om det som skedde natten till lördagen den 23 september.

– Min son gifte sig den dagen i Morlanda kyrka på Orust. Vi hade en bröllopspr­esent liggande här på företaget och skulle hämta den på morgonen, säger Bernt.

– Telefonen plingade. ”Det här ser inte bra ut, Bernt Bodin”. En kompis och kund hade skickat en bild på skredet. Skojar han nu? Varför lägger han ner så mycket tid på ett fotomontag­e?

Bernt försökte den morgonen ta sig till företagets lokaler. Han blev stoppad av polis vid avfarten från väg 650 mot Grössbacke. På måndagen kunde man dock ta sig till jobbet. De tolv som arbetar på Aqua Line har sedan den dagen en annan och aningen besvärliga­re väg till jobbet.

– Men vi har inte sett vintern ännu. Vi får se hur det blir. Det är ju backigt här, säger han.

Aqua Line tillverkar ingenting utan köper in sina produkter. Varje vardag anländer mellan två och tio lastbilar plus att företaget själva kör ut gods lokalt i Bohuslän.

– De som tidigare kom för att hämta ber att få det utkört eller väljer en annan leverantör helt enkelt, säger han.

– Vi har bra relationer med våra kunder men vi tappar där. Det är jag helt säker på, säger Bodin.

– Vi har ju fullt upp med fallande byggkonjun­ktur just nu. Det är vårt fokus.

Aqua Line köper produkter från länder med valutor som den svenska kronan har svårt att hävda sig mot.

– 80 procent handlar vi utomlands. 70 procent av det är i euro och resten i danska kronor, säger Bernt Bodin.

Företaget måste dagligen dessutom hantera transporte­r som inte hittar rätt. Samt tänka på ett skred som kastar en lång skugga över flyttplane­rna.

Vilken väg som Aqua Line framöver ska ta återstår att se.

Finns det ett datum då ni senast måste veta vart ni ska ta vägen? Eller är det passerat redan?

– Egentligen är det passerat. Och ska vi ta ett annat beslut måste vi göra det i slutet av den här månaden.

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Bernt Bodin startade Aqua Line i Stenungsun­d för 20 år sedan. Företaget har tolv anställda och omsätter cirka 65 miljoner kronor.
BILD: TONY BALOGH Bernt Bodin startade Aqua Line i Stenungsun­d för 20 år sedan. Företaget har tolv anställda och omsätter cirka 65 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden