ST tidningen

Ellen Ljungqvist har lärt upp flera tusen i Stenungsun­d att sjunga

Ellen Ljungqvist har lärt tusentals människor att sjunga. Nu har hon även blivit utsedd till Stenungsun­ds kulturstip­endiat 2023. – Jag blev väldigt rörd när jag fick beskedet, säger hon.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se BengtÅke Carlsson sttidninge­n.se

Stenungsun­ds senaste kulturstip­endiat har ett späckat schema – både på arbetet och på fritiden.

Just den här söndagen var hennes två barn, åtta och fem år, med på en aktivitet på Tjörnbro Arena kallad Ninja School.

Då passade Ellen Ljungqvist på att besöka ST-tidningen för att bli intervjuad med anledning av utmärkelse­n.

– Det är tur att mormor finns och kan hjälpa till med barnen, säger hon och slår sig ned i en soffa på redaktione­n.

Ellen Ljungqvist berättar att hon har sysslat med musik i hela sitt 34-åriga liv.

Ända sedan hon växte upp i det lilla samhället Habo, norr om Jönköping.

– Tvärflöjt är mitt huvudinstr­ument, men jag älskar att sjunga också.

Efter att ha utbildat sig på musikhögsk­olan i Örebro fick Ellen Ljungqvist jobb som musiklärar­e på Spekerödss­kolan.

Där har hon jobbat i snart tio år.

Sedan sju år tillbaka är hon ledare för rock- och popkören Joyvoice och genom sitt eget företag Singstars har hon lärt fler än 1 000 Stenungsun­dsbor att sjunga.

Ide olika Singstars-körerna sjunger både barn, tonåringar och vuxna.

– Jag har faktiskt gått ned i tid för att hinna med allting. Jag jobbar 75 procent på skolan nu, berättar Ellen.

Ellen Ljungqvist gillar driva sina egna projekt.

– Det är mäktigt att se folk utvecklas. Att de får självförtr­oende av att stå på scen och att sjunga. I början kan de vara lite blyga men efter ett tag står de där och dansar loss...

Nu har Ellen Ljungqvist­s arbete blivit uppmärksam­mat i ett större sammanhang. Hon har nämligen gått och blivit kulturstip­endiat i Stenungsun­d.

I motivering­en annat:

”Ellens spontanite­t och fritänkand­e är av en sällan skådad art. Då hon tar sig an ett uppdrag så finns alltid en vilja att se varje står bland barn, vuxen eller pensionär. Någonstans inom varje individ hittar hon den glöd och kärlek för sång och musik som vi så många har inom oss.”

Så har säger hon själv om att ha fått utmärkelse­n:

– Jag blev väldigt rörd när jag fick beskedet. Hade tårar i ögonen faktiskt. Jag blev så lycklig över att någon hade tagit sig tid och skrivit så fint om mig.

Prissumman är på 20

000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Mina barn vill gå till badhuset, säger hon och skrattar. Men annars har jag inte bestämt mig för vad jag ska göra.

Vad ska man tänka på om man vill börja sjunga i kör?

– Alla kan sjunga. Det gäller bara att vara modig och kasta sig loss. Våga testa och använd din röst. Sjung i duschen eller framför spegeln.

Har du själv någon musikalisk dröm i framtiden?

– Ja, jag har en dröm. Det skulle vara att få vara allsångsle­dare på Skansen, säger Ellen Ljungqvist och skrattar.

Det blir kanske svårt att peta Pernilla Wahlgren?

– Ja, hon gör det ju så bra också. Men man kan ju alltid få drömma...

Peter Olausson, son till Mona och Carl-Olof Olausson, har avlidit i en ålder av 52 år.

Peter var född och uppvuxen på Tjörn. Redan i tioårsålde­rn fick han sin första kontakt med det som skulle komma att bli ett av hans stora intressen, och en mycket viktig del i hans liv – datorer. Han kom att arbeta länge som så kallad webbmaster, först på Orust kommun och sedan på Tjörns. På Tjörn blev han kvar ända till dess han blev sjuk 2019. Under den här tiden skapade han också den satiriska tidskrifte­n “Tjorust-telegrafen”, som roade många, och retade några.

Vid det laget hade dock sedan många år hans intresse för sanningen gjort honom känd som författare. Redan 2008 kom hans första bok i ämnet. Boken med titeln “Faktoider” var ett sätt att komma till rätta med försanthål­lna osanningar, halvsannin­gar och missuppfat­tningar”. I boken förklaras saker som att Nils Holgersson inte red på vildgåsen Akka som de flesta tror, utan på tamgåsen Mårten gåskarl. Inte sällan används ordet Vederlägga i meningen Bevisa - sanningen är att det betyder det rakt motsatta, det vill säga Motbevisa. Två faktoider i den enorma mängd som Peter Olausson förklarade och lade tillrätta i två böcker Faktoider. Det här intresset startade när Peter insåg att saker han hållit för sanna, i själva verket inte var det. Kunde det då finnas mera sådant – och det fanns det, till två hela böcker och säkert ännu fler.

Senare kom även hans historiein­tresse i form av böcker – titlar som “Tredje rikets myter” och “Sveriges historia från forntid till nutid” kom från hans dator. Sista boken knöt tillbaka till hans strävan efter sanningen, och bär titeln “Kvacksalve­ri”. Så sent som vid bokmässan i år var han med och signerade böcker. Under åren som webbmaster och författare, hann han också med att vara mycket aktiv i föreningen som kallar sig “Vetenskap och Folkbildni­ng”. Föreningen har som syfte att “bekämpa de felaktiga och ogrundade föreställn­ingar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapl­igt”. Under ett år var han dess ordförande. Föreningen­s slogan är “Jag är skeptisk”. Mycket hann han med utöver detta.

Men nu får någon annan ta över sökandet efter sanningen. Peter har stängt av datorn.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Ellen Ljungqvist har blivit utsedd till Stenungsun­ds kulturstip­endiat 2023. Det är kommunens välfärdsut­skott som utser vinnaren och prissumman är 20 000 kronor.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Ellen Ljungqvist har blivit utsedd till Stenungsun­ds kulturstip­endiat 2023. Det är kommunens välfärdsut­skott som utser vinnaren och prissumman är 20 000 kronor.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Ellen Ljungqvist har jobbat snart tio år i Stenungsun­d. Både som musiklärar­e och körledare. ”Att få se människor bli så glada av musik är härligt. Musik bidrar till välmående och förebygger psykisk ohälsa, till exempel”, säger hon.
BILD: PRIVAT Ellen Ljungqvist har jobbat snart tio år i Stenungsun­d. Både som musiklärar­e och körledare. ”Att få se människor bli så glada av musik är härligt. Musik bidrar till välmående och förebygger psykisk ohälsa, till exempel”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden