ST tidningen

Thuvik ny poängdrott­ning i Brynäs – och Sverige

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Hockeyspel­aren Hanna Thuvik har hittat en formidabel poängform i SDHL. Just nu leder den Rönnängsfo­strade forwarden den interna skytteliga­n i Brynäs. Det i sin tur räcker till en femteplats i ligan – som bästa svenska spelare. – Får man förtroende vågar man göra mer på isen, säger Hanna som tackar sina tränare.

Den 21-åriga Hanna från Tjörn har på tretton spelade matcher kommit upp i 16 poäng fördelade på tio mål och sex assist.

Hannas klubbkompi­s Maja Nylén-Persson ligger femma med 14 poäng. De är Brynäs två enda spelare bland de tio främsta i skytteliga­n. Och eftersom de fyra högst upp i skytteliga­n är utländska spelare, så gör det Hanna till bästa svenska spelare.

– Ja, så är det – det har jag faktiskt inte tänkt på! säger en glatt överraskad Hanna.

Den enkla frågan är denna: vad är det som har hänt som gör att det har lossnat ännu mer?

– Jag har fått mycket förtroende av tränarna (Filip Eriksson och Rosa Lindstedt). Får man förtroende vågar man göra mer på isen. Jag litar nog mer på mig själv och vågar göra sådant som jag inte vågat innan, säger Hanna.

– Man säger ju alltid att laget ska vinna. Samtidigt vill man ju vara med och bidra. Jag har fått chansen att vara med och göra det. Det är alltid kul!

Hanna Thuvik gör sin fjärde raka säsong i det Brynäs som varit i SM-final de tre senaste gångerna men förlorat samtliga mot Luleå.

För varje är som gått har poängskörd­en ökat för Hanna. 13 på 36 matcher i grundserie­n 2020/21 blev 15 året därpå. 2022/23 uppnådde Hanna 29 poäng men på färre antal matcher: 28.

Enligt sajten Eliteprosp­ects, som samlar all statistik om alla hockeyspel­are i hela världen, förväntas hon under 2023/24 få ihop 49 poäng! Är det rimligt att anta det, tror du?

– Jag vet faktiskt inte! Det är lite svårt att säga. Jag försöker bara göra det bästa i varje match för att bidra till laget, säger hon.

– Självklart är det skönt när man får göra det också. Vi får se hur långt det kan ta mig, men jag siktar alltid på att vara bättre än förra säsongen.

Som lag betraktat har det gått lite tyngre den här säsongen. Brynäs ligger inte hack i häl på de senaste årens dominant Luleå utan först på fjärde plats i tabellen för SDHL.

– Resultatmä­ssigt har det gått lite upp och ner, men i prestation­en tycker jag att vi har gjort det riktigt bra och tagit kliv i varje match, säger Hanna.

– Samtidigt är det målen som avgör vilka som vinner matchen. Vi har fört många matcher men inte fått in målen. Vi har varit lite ineffektiv­a i målprodukt­ionen.

Med start i fredags förra veckan åkte Brynäs på en roadtrip söderut. Först match mot HV71 i Jönköping i fredags (seger 4–3) och i söndags mötte man nykomlinge­n Frölunda i Göteborg.

I det senare laget ingår Linnea Pettersson Dove, också fostrad Rönnäng och tidigare lagkamrat med Hanna i Göteborg HC.

– Vi mötte varandra tidigare på säsongen (8 oktober). Då blev det 0–0 efter full tid och så förlorade vi på straffar, säger Hanna.

– Jag tyckte att vi gjorde en riktigt bra match den gången och hade fler skott än vad de hade (40–23). Frölunda har en riktigt bra målvakt (Stephanie Neatby). Vi måste få hål på henne!

Och det fick man för Brynäs vann med 5–2.

 ?? BILD: ARON BROMAN ?? Hanna Thuvik jublar under ishockeyma­tchen i SDHL mellan Brynäs och Linköping den 24 september 2023 i Gävle.
BILD: ARON BROMAN Hanna Thuvik jublar under ishockeyma­tchen i SDHL mellan Brynäs och Linköping den 24 september 2023 i Gävle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden