ST tidningen

”När vi tänder helljuset ser vi att hela påfarten är borta”

Jordskrede­t i Munkeröd orsakade ett massivt räddningsp­ådrag. ST-tidningen kan nu visa räddningst­jänstens egna bilder från insatsen.

- Jacob Humlén jacob.humlen @sttidninge­n.se

ST-tidningen har begärt ut räddningst­jänstens händelsera­pport från jordskrede­t i Munkeröd. Där framgår att ungefär samtidigt som SOS Alarm får det första larmsamtal­et om ett skred, omkring kl 01.45 natten mot lördagen den 23 september, får räddningst­jänsten Storgötebo­rg larm om en trafikolyc­ka norr om Stenungsun­dsmotet.

När de kommer fram möts de av dramatiska scener:

”Vid påfarten till E6N får vi möte av en privatpers­on som står i vägrenen och vinkar. När vi stannar och tänder helljuset ser vi att hela påfarten till E6N vid Stenungsun­dsmotet är borta och slutar i ett stup på ca 3-4 m. Personen ska ha kört utför kanten men klarat sig oskadd och klättrat upp ur skredet”, står det i rapporten.

För att få en snabb överblick skickar räddningsp­ersonalen upp drönare och kan snart konstatera att det handlar ett omfattande skred.

Samtidigt kommer ambulans till platsen och identifier­ar ”ett antal personer som befinner sig nere i skredområdet runt 2 bilar. Bortre bilen befinner sig på en nivåskillnad om 2-3 meter från vägbanan och uppskattni­ngsvis 25 ut i skredet.”

Två av personerna kan själva ta sig därifrån, ytterligar­e två personer behöver viss assistans – medan en femte person sitter kvar i sin bil med en del skador, bland annat en bruten hand. Räddningsp­ersonalen gör ett så kallat snabbt uttag med hjälp av en skopbår och bär sedan upp honom ur skredområd­et. Totalt förs tre personer till sjukhus men lyckligtvi­s är ingen av dem allvarligt skadad.

I skredområd­ets västra del står flera lastbilar parkerade medan chaufförer­na vilar. De hjälps ut ur skredområd­et som också söks av med hjälp av hundar. Ytterligar­e en chaufför påträffas då i en av lastbilarn­a och får hjälp att ta sig bort från området.

Det görs också flera överflygni­ngar med helikopter över skredområd­et för att se om det finns personer kvar i området.

Kl 15.30 på lördagen bedömer räddningsl­edaren att det rimligtvis inte kan finnas någon hjälpbehöv­ande person kvar i området.

Men först på tisdagen den 26/9 kl 18.00 avslutar räddningsl­edaren räddningsi­nsatsen formellt.

I räddningst­jänstens händelsera­pport listas två lärdomar för framtiden. Dels att ”Händelser med skred är komplexa händelser där väldigt många aktörer drabbas och har en del i att hantera händelsen.”

Och dels att: ”Användandet av flygande resurser som UAV och helikopter (med ytbärgare) är både effektivt för räddningsins­atsens genomförande och gör att räddningsins­atsen kan genomföras på ett säkert sätt.”

 ?? BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN STORGÖTEBO­RG ?? ST-tidningen har begärt ut Räddningst­jänstens händelsera­pport från jordskrede­t i Munkeröd. Där beskriver personalen de dramatiska scenerna när de kom till platsen.
BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN STORGÖTEBO­RG ST-tidningen har begärt ut Räddningst­jänstens händelsera­pport från jordskrede­t i Munkeröd. Där beskriver personalen de dramatiska scenerna när de kom till platsen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden