ST tidningen

Trävaruaff­ärens lösning efter skredet: Hyrde in sig hos en kund

Efter E6-skredet tvingades trävaruaff­ären Derome att flytta från sina lokaler. Lösningen blev ett tillfällig­t kontor och en ”pop up-butik” i närheten. Men i dag, lördag, är företaget tillbaka på Munkeröds industriom­råde.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Tidigt på morgonen den 23 september blev platschefe­n Fredrik Anderberg väckt av SOS Alarm som berättade att larmet hade gått på Deromes trävaruaff­är på Munkeröds industriom­råde.

Informatio­nen tydde dock inte på att det varit något inbrott eller liknande, så Fredrik somnade om.

– Klockan halv fyra väcktes vi av att vi hörde en sjöräddnin­gshelikopt­er. Vi kände igen ljudet eftersom jag och min särbo är aktiva inom sjörräddni­ngen.

– Då förstod vi att det hade hänt något allvarligt. Sen såg jag drönarbild­erna på morgonen och då förstod jag vidden av det hela, säger Fredrik Anderberg.

Och du bor i närheten?

– Ja, bara 400 meter från skredet.

Vad var din känsla dagen efter?

– Jag måste säga att det kändes jättekonst­igt att se tv-bilderna från området. ”Det är ju hemma där jag bor”, minns jag att jag tänkte.

Nu följde ett par bråda dagar för Fredrik Anderberg och hans medarbetar­e. De fick komma in två gånger på butiksområ­det och hämta ut det mest värdefulla från lokalerna.

Sedan spärrades området av.

– Vi började jobba med en beredskaps­plan direkt efter skredet, och efter bara tio dagar hade vi skaffat oss både en fungerande pop upbutik och ett tillfällig­t kontor, berättar Fredrik Anderberg.

De 20 medarbetar­na har tillfällig­t fått flytta till butiker som ligger närmare deras bostadsort­er.

Kontorsper­sonalen som var kvar fick hyra in sig på kort varsel i en lokal hos kunden Mats Johnsson och hans företag Byggdax.

Lokalen ligger vid södra Gategård – inte långt från rasområdet.

– Det är klart att det blöder en del när vi inte kan ha butiken öppen, men det viktigaste är säkerheten för våra medarbetar­e. Alla ska kunna komma till och från jobbet på ett säkert sätt, säger Fredrik Anderberg.

Hur mycket tappar ni ekonomiskt?

– 100 kunder om dagen som i snitt handlar för 1 200 kronor. Där någonstans ligger det.

En god nyhet är dock att Derome får återvända till sina lokaler. Länsstyrel­sen har efter geoteknisk­a undersökni­ngar konstatera­t att området väster om Norumsån åter kan beträdas.

Fredrik Anderberg har väntat på mejl eller ett telefonsam­tal – och till slut kom beskedet.

– Vi hade förhoppnin­g att flytta in i förra veckan, men det blir lördag elfte november klockan tolv.

Hur har personalen tagit det som hänt?

– Det har varit en tuff månad, men det är imponerand­e att se hur de trots allt håller uppe geisten.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Fredrik Anderberg, platschef på Derome i Stenungsun­d, i företagets provisoris­ka lokaler.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Fredrik Anderberg, platschef på Derome i Stenungsun­d, i företagets provisoris­ka lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden