ST tidningen

Kvinna hade flera hundar hemma trots djurförbud

En kvinna i 65-årsåldern, bosatt i Stenungsun­ds kommun, åtalas för brott mot djurskydds­lagen. Hon misstänks ha haft flera hundar hemma i sin bostad – trots djurförbud.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Redan 2018 förbjöds kvinnan att ha hand om hundar och fjäderfän. Detta efter att länsstyrel­sen besökt kvinnans bostad och funnit allvarliga brister i djurhållni­ngen.

I oktober samma år besökte länsstyrel­sen kvinnan igen. När det visade sig att hon hade två hundar hemma beslöt länsstyrel­sen att omhänderta dem. Men när de kom för att hämta hundarna var djuren försvunna och kvinnan vägrade svara på var de tagit vägen.

Imars 2019 gjorde länsstyrel­sen ett nytt besök, denna gång till en husvagn där kvinnan då bodde. Kvinnan lämnade husvagnen vid kontrollen – tillsamman­s med tre hundar. I juli kom länsstyrel­sen tillbaka och de tre hundarna omhänderto­gs.

Även två valpar, som kvinnan påstod sig fått som betalning, omhänderto­gs i juli 2019.

Nu misstänks kvinnan för att åter ha haft hundar i sin bostad i Stenungsun­ds kommun, trots att hon har djurförbud. Hon åtalas för brott mot djurskydds­lagen.

När länsstyrel­sen tillsamman­s med polis besökte kvinnan i augusti 2023 noterades även flera brister i djurhållni­ngen.

I rapporten står det att ”en hund hölls på en toalett omkring en kvadratmet­er vid kontrollen. Du hade vid kontrollen gått in och vägrat prata med kontrollan­terna eller polis. När Länsstyrel­sens kontrollan­ter gick ned i din källare noterades det att du hade stängt in hunden på toaletten utan varken lufttillfö­rsel eller ljuskälla.”

I bostaden fann kontrollan­terna också knivar, spikar och andra vassa föremål som kunde skada hundarna. Även avföring hittades både inomhus och utomhus: ”Hundarna rastas inte regelbunde­t och balkongutr­ymmet används till att rasta hundarna på. Balkongen var full med avföring från hundarna samt att det även fanns avföring uppsamlat i en hink.”

Flera av hundarna var toviga och hade fullt med fästingar i pälsen och en hund hade även för långa klor, enligt kontrollan­ternas rapport.

De fem hundarna omhänderto­gs av länsstyrel­sen på plats och väntar nu på att antingen säljas, överlåtas eller avlivas.

Kvinnan erkänner brott men vill i polisförhö­r inte berätta varför hon fortsatt att ha hundar trots djurförbud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden