ST tidningen

Här anmäls rånen i STO – se kartan över händelsern­a

- Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Mellan den första januari förra året fram till den första november i år har 20 rån anmälts i kommunerna Stenungsun­d, Tjörn och Orust. Se alla händelsern­a på kartan – och adresserna som sticker ut. – Det är inte särskilt mycket personrån i STO men det finns anledning till att vara försiktig, säger Lars Wahlin, gruppchef på utredninge­n vid polisen i södra Fyrbodal.

ST-tidningen har kartlagt antalet anmälda rån i kommunerna Stenungsun­d, Tjörn och Orust under en tidsperiod av närmare två år, från den första januari 2022 fram till och med den 1 november 2023.

Sammanlagt är det 20 anmälninga­r fördelat på de tre kommunerna, rånen gäller både mot privatpers­oner och företag som butiker.

Det stora flertalet av händelsern­a har anmälts i Stenungsun­ds kommun där två adresser har fler än en anmälning, Jullen och Hasselback­evägen.

Brott som går under kategori rån kan se ut på flera sätt. Vad som klassifice­rar något som ett rån eller inte är att det finns element med våld – eller hot om våld.

Under 2022 anmäldes 6 483 rån i hela landet, vilket var elva procent mindre än året innan, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet, Brå. De flesta anmälninga­rna är rån mot privatpers­oner.

Även om något i det första skedet anmäls som rån så kan det ändras till andra brott senare under utredninge­n. Våld eller hot vid en stöld i en butik kan rubriceras som rån i motvärnsfa­llet.

– Det är initiala brottsmiss­tankar, sen finns hela spektrat, i något fall kan det saknas anledning att anta att det faktiskt hänt eller att det initiala inte stämmer. Att det är ett annat brott, säger Lars Wahlin, gruppchef på utredninge­n vid polisen i södra Fyrbodal.

Av ärendena som anmälts de senaste närmare två åren är det få som nått en fällande dom med rubricerin­gen rån, vilket det kan finnas förklaring­ar till. Det som inlednings­vis anmäls som ett rån skulle senare teoretiskt senare kunna ses som grov stöld. I vissa fall tillsamman­s med någon annan brottsrubr­icering som olaga hot.

De flesta rån som anmäls är privatpers­oner som utsatts och dyra mobiltelef­oner är ofta bland saker som offret blivit av med.

Tekniken kan vara till hjälp för polisen, till exempel genom funktioner som ”Hitta min Iphone” – om de är påslagna.

Men teknik skulle också kunna göra personer till måltavlor, Lars Wahlin uppmanar till försiktigh­et med det som delas på internet. Även om han inte kan svara på om det skett rån i området efter att till exempel bilder delats på sociala medier.

– Jag tycker och uppmanar till att vara lite försiktig med vad man visar om sig själv. Man publicerar för okända med okända förehavand­en. Man ska vara väldigt försiktig med att skriva och visa om sig själv, det är en generell uppfattnin­g, men jag har ingen uppfattnin­g om frågeställ­ningen som sådan, säger han.

Det finns också andra situatione­r där en gärningspe­rson kan utnyttja en annan persons utsatthet, till exempel om offret är påverkat.

– Det finns anledning att vara försiktig med att måla upp en bild med dyra kläder eller attribut man har på sig, eller gå hem onykter själv från krogen en fredagskvä­ll. Då är man ett potentiell­t offer om man råkar på fel personer, det är ingen nyhet, säger Lars Wahlin.

– Jag bedömer att man inte behöver vara allt för orolig men man kan tänka efter.

 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Totalt anmäldes 6 483 rån i hela landet förra året. Bilden är en genrebild och visar inte en riktig händelse.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Totalt anmäldes 6 483 rån i hela landet förra året. Bilden är en genrebild och visar inte en riktig händelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden