ST tidningen

Tjörnbor kan ha lurat mammor på en halv miljon

Genom att via sms låtsas vara barn till brottsoffr­en misstänkts gärningsmä­nnen ha lyckats få mammorna att föra över en halv miljon kronor till olika konton.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

I september och oktober 2022 misstänks en Tjörnbo i 20-årsåldern ha skickat sms till tjugo olika personer där han hävdade att han var deras barn och behövde pengar.

Brottsoffr­en, som alla är kvinnor, har förmåtts att föra över sammanlagt nästan en halv miljon kronor till olika konton. Kontona tillhör enligt förundersö­kningen tre unga män från Tjörn och en ung man från Trollhätta­n.

Mannen som enligt stämningsa­nsökan ska ha skickat sms till kvinnorna står nu åtalad vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för grovt bedrägeri och grovt penningtvä­ttsbrott. De andra männen är misstänkta för penningtvä­ttsbrott.

Ihärvan förekommer ytterligar­e personer, bland annat en man bosatt i Henån som är häktad i sin frånvaro sedan september 2022.

En av de drabbade kvinnorna berättar i förhör med polisen hur hon fått ett sms av en person som utgav sig för att vara hennes dotter.

Dottern skulle ha köpt en dator som hon behövde hjälp med att betala: ”X berättar att hon fick ett SMS som började med texten ”Hej mamma” och X trodde att meddelande­t var från hennes dotter. X berättar att avsändaren av SMS:et skrev att hon ville ha hjälp att betala en räkning då hon köpt en ny mobiltelef­on och inte kunde göra en banköverfö­ring då bank-id inte kommit igång än på nya mobilen.”

Kvinnan betalade fakturan på 24 823 kronor till ett kontonumme­r som gärningspe­rsonen gav henne men när hon senare pratade med sin dotter förstod hon att hon blivit lurad.

Den unge man som är misstänkt för bedrägeri hävdar i förhör att han bara hjälpt en av de andra unga männen med en investerin­g i kryptovalu­ta. På frågan om varför just han blivit tillfrågad om hjälp svarar han:

– Vi träffades hemma hos bekanta vänner. Han hörde väl att jag var duktig på att investera och att jag hade koll på det. Jag vet inte ens om det var han som frågade mig eller om det var hans kompis men jag hjälpte honom att köpa krypto iallafall.

En av de misstänkta unga männen från Tjörn, som enligt utredninge­n fått stora summor pengar insatta på sitt bankkonto, säger i förhör att hans konto har använts av en för honom okänd person.

– Jag spelade FIFA med en främling på xbox och vi spelade i en månad ungefär, sedan pratade vi om crypto och bitcoin och då sa han att han kunde hjälpa mig investera i det om jag gjorde som han sa. Jag har tänkt börja med bitcoin ett tag för min familj har de lite svårt med ekonomin nu. Så dumt nog litade jag på honom och gav honom mina uppgifter och godkände inloggning på bank-id. Sen kom det in stora summor pengar på mitt bankkonto, säger mannen i förhör.

Mannen ska under ett fåtal dagar ha fått in 217 000 kronor på sitt konto via nio separata inbetalnin­gar på mellan 22 823 och 24 823 kronor vardera.

Kammaråkla­gare Rebecca Budell på Åklagarkam­maren i Uddevalla berättar att en av de misstänkta männen från Tjörn anhölls i sin frånvaro den 1 september 2023, men senare greps och nu har suttit häktad sedan 10 september.

– Det är den man som är misstänkt för grovt bedrägeri samt grov penningtvä­tt. Han nekar till brott. De övriga misstänkta vidgår vissa omständigh­eter men förnekar brott, säger hon.

 ?? BILDER: POLISEN ?? kvinnorna lyckades gärningspe­rsonerna
BILDER: POLISEN kvinnorna lyckades gärningspe­rsonerna
 ?? ?? Genom att låtsas vara barn till lura dem på pengar.
Genom att låtsas vara barn till lura dem på pengar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden