ST tidningen

Seniorer på Orust kan få busskort utan kostnad

Från i vår kan alla Orustbor över 70 år få åka buss gratis. Orust kommun föreslås införa seniorkort som gäller dygnet runt. – Det är något som efterfråga­ts länge av våra seniorer, säger kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S).

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Stenungsun­d och Tjörn har sedan ett par år tillbaka ett erbjudande där pensionäre­r kunnat hämta ut busskort gratis och sedan åka runt i regionen. Västtrafik erbjuder sedan ett antal år tillbaka kommuner att köpa fri kollektivt­rafik för sina seniorer. Under åren har flera olika system och olika typer av åldersregl­eringar funnits och lösningarn­a har sett olika ut för olika kommuner.

Nu kan Orust komma att införa ett liknande seniorerbj­udande, beslut i frågan ska först fattas i kommunstyr­elsen. Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) är medveten om att det länge funnits en efterfråga­n från kommunens äldre om gratis bussresor.

– Det fanns ett uppdrag i Fyrbodal att utreda seniorkort som vi inväntade, och den utredninge­n är nu gjord. Det som är ändrat nu är att vi betalar för antalet resor som görs och inte antalet uttagna kort. I flera andra kommuner har seniorkort­en hämtats ut men sedan inte använts och det är mycket tråkigt och dyrt för de kommunerna.

Enligt förslaget som ligger på politikern­as bord ska seniorer från 70 år och uppåt erbjudas fri kollektivt­rafik inom zon C. Kostnaden för detta blir ungefär 300 000 kronor per år för Orust kommun.

– Eftersom vi inte haft systemet tidigare så vet vi inte riktigt vad kostnaden kommer att hamna på. Vi har jämfört med andra liknande kommuner och då kunnat uppskatta kostnaden för Orust.

Orust har ännu inte valt valt åldersgrän­sen, andra kommuner har en gräns på 65 år.

– Vi är inte riktigt klara där, vi vill höra var de andra kommunerna lägger sig på först, så det kan bli antingen 65 år eller 70 år.

Från och med 1 mars nästa år kan seniorkort­et börja att gälla. Zon C innebär att seniorerna på Orust kan åka inom kommuner som Ulricehamn, Åmål, Tidaholm, Karlsborg och Färgelanda.

– Uddevalla är med, liksom Vänersborg. Det gör att seniorerna lätt kan ta sig till köpcentret Torp, de kan ta sig till sjukhuset i Uddevalla och till Näl. Det blir gratis bussresor och de kan åka dygnet runt, den servicen har vi inte haft tidigare.

Gratis buss finns sedan ett par år tillbaka genom servicebus­sen. Den kan alla kommuninvå­nare åka, men bussturen måste beställas dagen före. Servicebus­sarna är mycket populära, framför allt för seniorer. Årligen görs runt 6 500 resor inom kommunen.

– Tyvärr är inte avgångarna samordnade med kollektivt­rafiken och bussarna går inte på helger och lov då elever är lediga, men de är en fantastisk service och uppskattas mycket av resenärern­a, säger Catharina Bråkenhiel­m.

Zon C kan tyckas begränsand­e för resenärer som vill söderut, till Stenungsun­d eller Göteborg, men seniorkort­et kan också komma att utvecklas – detta först under 2025. Då planerar Västtrafik att erbjuda områden med omlottzone­r att fritt välja inom vilken zon seniorer erbjuds fri kollektivt­rafik.

– Varekil är en omlottzon så om allt går som planerat så kan resan påbörjas i Varekil och då även gå söderut.

 ?? BILD: STEFAN BJARNEFORS ?? Seniorkort är på väg att införas i Orust kommun.
BILD: STEFAN BJARNEFORS Seniorkort är på väg att införas i Orust kommun.
 ?? BILD: VÄSTTRAFIK ?? Zon C är allt det stora gröna, enligt förslaget kan seniorer på Orust från och med nästa år åka gratis inom zonen.
BILD: VÄSTTRAFIK Zon C är allt det stora gröna, enligt förslaget kan seniorer på Orust från och med nästa år åka gratis inom zonen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden