ST tidningen

En av världens största ugglor besökte Tjörn

Lappugglan är en av världens största ugglor. Nu har den den ovanliga fågeln setts vid Höviksnäs på Tjörn. – Det är första gången som arten rapportera­s på ön, säger fågelskåda­ren Thomas Liebig.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Ödsmålsbon Thomas Liebig är fågelskåda­re, föreläsare, exkursions­ledare och biolog. Han har tittat på fåglar i STO-regionen över 50 år, men aldrig lyckats få syn på en lappuggla i någon av de tre kommunerna.

Tills i tisdags vill säga.

Då åkte han ut på Tjörn och såg den fågel som rapportera­ts från Tångerödsv­ägen utanför Höviksnäs. Berätta mer om mötet med ugglan?

– Jag kom gående längs vägen och mötte två ornitologe­r, Mats Raneström och Björn Dellming.

– Jag frågade om de hade sett lappugglan. ”Den sitter 150 meter längre bort” fick jag till svar. Då var det bara att gå dit.

Och där satt den?

– Ja, det var jättekul att få syn på den. Lappugglor är fantastisk­a varelser.

Lappugglan upptäcktes av en bilist den 9 november, och har sedan dess dragit massor av publik till platsen.

Om man tittar på artportale­n.se, som är ett rikstäckan­de rapportsys­tem för bland annat fåglar, finns inga rapporter av lappuggla på Tjörn mellan 2000 och 2023.

Däremot finns det rapporter från Orust och i Stenungsun­d, berättar Thomas Liebig.

– Första observatio­nen på Orust gjordes den 5-18 januari 2012 i Myckleby, och sedan dess har det gjorts regelbundn­a observatio­ner på ön.

– I Stenungsun­ds kommun är den första observatio­nen från Brunås i Svartedale­n i september 2016.

Lappugglan, eller strix nebulosa som den heter på latin, häckar både i Europa, Asien och Nordamerik­a. Den är knuten till de stora nordliga barrskogsb­älten som kallas för tajgan.

Den är en av världens största ugglor med sin längd på 60-70 centimeter och med 135-160 centimeter­s vingspann.

I Sverige har arten framförall­t föredragit de norra delarna av landet. Men efter millennies­kiftet har den spridit sig söderut.

Totalt häckar runt 500 par i Sverige.

– Den har till och med häckat så långt ned som i Skåne. Själv har jag sett lappugglor både i Västergötl­and och vid en häckningsl­okal i Västmanlan­d. Men aldrig i Bohuslän förut, berättar Thomas Liebig. Sedan tillägger han:

– Håll ögonen öppna. Det kanske är en invasion på gång med lappugglor från norra Sverige som drar sig söderut i landet.

När ST-tidningen besökte Höviksnäs på onsdagsför­middagen var det ett 20-tal personer där och genomsökte området.

Men då var den ovanliga gästen borta.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Thomas Liebig har skådat fåglar i STO-regionen i över 50 år men aldrig sett en lappuggla. Förrän i tisdags. Dagen efter var han tillbaka för att försöka få en bild men då syntes fågeln inte till.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Thomas Liebig har skådat fåglar i STO-regionen i över 50 år men aldrig sett en lappuggla. Förrän i tisdags. Dagen efter var han tillbaka för att försöka få en bild men då syntes fågeln inte till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden