ST tidningen

Orustbo förde över en kvarts miljon från sin pappas konto

Pappan var bortrest och skulle betala räkningar. Då upptäckte han att nära en kvarts miljon kronor saknades på kontot. Den skyldige? Hans egen son.

- Jacob Humlén jacob.humlen@sttidninge­n.se 0303-72 82 44

Händelsen inträffade sommaren 2014 men har inte fått sin upplösning förrän nu.

När pappan kom hem efter resan hade han haft inbrott och bland flera stulna föremål fanns hans bankdosa. Via bankutdrag kunde han se att hans pengar hade förts över till flera olika personer – och han kände igen några av namnen.

Det skulle visa sig att i centrum för pengarnas försvinnan­de fanns hans son som han inte haft någon närmare kontakt med på flera år. Sonen, en Orustbo i 35-årsåldern, har dock i förhör berättat att han vid denna tid hade en bil stående i pappans garage och att när han tillsamman­s med en kompis skulle hämta bilen så hade kompisen hittat pappans bankdosa. Flera olika personer har i förhör berättat att sonen därefter förde över pengar till deras konton och att de sedan gav tillbaka pengarna i kontanter.

Totalt gjordes 13 transaktio­ner på mellan 15 500 och 32 000 kronor under åtta sommardaga­r, sammanlagt 241 500 kronor.

Orustbon har erkänt att han varit delaktig i brotten men menar också att flera personer varit inblandade och haft tillgång till bankdosan, att han inte minns hela händelsefö­rloppet men att hela beloppet inte tillfallit honom själv.

Sedan tidigare förekommer han under 20 avsnitt i belastning­sregistret. Nu döms han för grovt bedrägeri – men också för skadegörel­se, ringa skadegörel­se, olovlig körning, rattfyller­i och ringa narkotikab­rott – till villkorlig dom och dagsböter.

Tingsrätte­n konstatera­r visserlige­n att brottet har ett straffvärd­e motsvarand­e åtta månaders fängelse. Men med anledning av att det gått så lång tid sedan brottstill­fället och att mannens levnadssit­uation på senare år har förändrats och att han inte är i behov av frivårdand­e åtgärder, bedömer Uddevalla tingsrätt att det inte finns särskilda skäl att döma Orustbon till fängelse.

Istället bestäms påföljden till villkorlig dom samt 80 dagsböter om 70 kronor, totalt 5 600 kronor. Han ska också betala skadestånd till sin pappa på 241 500 kronor plus ränta.

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT ?? När pappan kom hem efter resan hade han haft inbrott och bland flera stulna föremål fanns hans bankdosa.
BILD: JESSICA GOW/TT När pappan kom hem efter resan hade han haft inbrott och bland flera stulna föremål fanns hans bankdosa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden