ST tidningen

Häggvallsk­olans nya drag: Eleverna erbjuds grötfrukos­t

Det är soft belysning och mysigt inne i skolmatsal­en på Häggvallsk­olan. Klockan är strax innan åtta och skolmatspe­rsonalen håller på för fullt med att ställa fram morgonens grötfrukos­t till eleverna.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Strax börjar matsalen fyllas av hungriga elever som slevar upp havregryns­gröt i djupa tallrikar. En efter en släntrar de bort mot matborden för att sätta sig att äta. Ljudnivån är dämpad när eleverna småpratar med varandra.

Det är precis det här som rektor Kajsa Karlsson Fröman och måltidsutv­ecklare Johanna Bothén vill uppnå. En lugn stund och en möjlighet att fylla på med energi innan skolan börjar.

– Vi har pratat om det ett tag, att vi vill ge eleverna möjlighet att äta frukost på skolan. Studier visar att frukost på skolan ge positiva effekter och vi ville prova det under en tid, säger Kajsa Karlsson Fröman.

Eleverna bjuds på havregryns­gröt, äppelmos och kanel, tillsamman­s med komjölk eller växtbasera­d mjölk. Det finns också glutenfri gröt.

– Vi vill erbjuda något mättande och hälsosamt som de flesta gillar och som ändå är ekonomiskt att tillaga. Varje portion kostar cirka tre kronor och sen tillkommer tiden för tillagning. Vi kokar ungefär femtio portioner gröt varje morgon och om det blir något över bakar vi bröd på det och serverar på läxhjälpen, säger Johanna Bothén.

Grötfrukos­ten serveras under en period av fyra veckor men redan nu finns det planer på att fortsätta fram till jullovet.

– Det är inga stora summor det är fråga om. Vi kommer att söka pengar från folkhälsos­trategen i kommunen och hos politiken för att kunna ordna frukost även nästa termin, säger Kajsa Karlsson Fröman.

En positiv bieffekt av frukosten som man hoppas uppnå är förbättrad­e skolresult­at. Just nu pågår nationella proven i årskurs 6 och 9, en påfrestand­e tid för eleverna.

– Det är klart att det kommer bli svårt att se om frukosten förbättrar provresult­aten, men studier visar att prestation­en kan höjas om man äter en bra frukost,

Karlsson Fröman.

Men är det skolans uppgift att se till att eleverna äter frukost?

– Nej, vi vill verkligen inte ta över föräldraan­svaret. Men om skolan kan hjälpa till att ge eleverna en bra start på dagen och att de kanske slipper stressa hemma så är det bra. Nu får de mat i magen och en trygg start, säger Kajsa Karlsson Fröman.

Vid ett av borden i matsalen sitter säger

Kajsa

Tim Gullmar, Alvin Gustavsson och Jacob Karlsson Öhrberg från klass 6A. De håller precis på att avsluta grötfrukos­ten.

– Frukosten ger mer energi så man orkar med lektionern­a. Jag tycker det är bra och jag brukar äta varje dag, säger Jacob Karlsson Öhrberg.

Tim Gullmar håller med.

– Om man äter gröt på morgonen känner man mer mättnad och slipper godissuget. Och så har man energi tills man kommer hem, säger han.

Vid ett fönsterbor­d sitter ett stort kompisgäng. Ayline Collao tycker det är bra att skolan serverar frukost.

– Man kan sitta med sina kompisar och prata, och om man inte hinner äta hemma kan man göra det här, säger Ayline Collao.

Kajsa Karlsson Fröman menar att responsen på frukosten har varit över förväntan.

– Eleverna har varit väldigt positiva. Vi har kanske 40-45 elever som kommer hit och äter frukost, sedan är det flera som sitter här i matsalen och tar det lugnt tillsamman­s med sina kompisar innan skolstart. Vi tror att eleverna saknat en lugn miljö, säger hon.

 ?? BILDER: TERESA INNOCENTI ?? Tim Gullmar, Alvin Gustavsson och Jacob Karlsson Öhrberg äter frukost på skolan varje dag.
BILDER: TERESA INNOCENTI Tim Gullmar, Alvin Gustavsson och Jacob Karlsson Öhrberg äter frukost på skolan varje dag.
 ?? ?? Joline Andersson och William Lundberg tycker det är bra att skolan serverar grötfrukos­t.
Joline Andersson och William Lundberg tycker det är bra att skolan serverar grötfrukos­t.
 ?? ?? Ted Tausson och Ayline Collao gillar att äta tillsamman­s på morgonen.
Ted Tausson och Ayline Collao gillar att äta tillsamman­s på morgonen.
 ?? ?? Kocken Johan Ekberg hjälper eleverna med gröten.
Kocken Johan Ekberg hjälper eleverna med gröten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden