ST tidningen

Välfärdsst­aten och asylrätten urholkas om avslag inte följs

- Moderatern­a i Välfärdsut­skottet, Stenungsun­d Maria Renfors, Alexandra Ward Slotte, Henrik Wenell

Sverige har flera djupgående och svårlösta problem. Det skuggsamhä­lle som under decennier har tillåtits växa fram är ett av dem. Att det är svårt och känsligt att komma till rätta med något får inte innebära att alla tittar på någon annan för att lösa problemet.

Vi tycker att det visar på en dubbelmora­l av sällan skådat slag att säga sig vilja värna asylrätten, och samtidigt på förhand avfärda alla förändring­ar i arbetssätt och styrning som skulle kunna stärka den.

Det faktum att många av de som får avslag på sin asylansöka­n ändå stannar i Sverige är en del av problemet. När avslag inte följs och välfärdsre­surser fortsatt går till de som inte har laglig rätt att vistas i Sverige innebär det oundviklig­en en urholkning av både välfärdsst­aten och asylrätten.

Den andra delen av problemet är att vi har människor i vårt land som lurats hit under falska premisser och utnyttjas hänsynslös­t. Det kan inte få fortsätta utan att det offentliga reagerar.

Regeringen­s inriktning för utredninge­n som nu startats, är att hitta kloka avvägninga­r och fastställa de ömmande omständigh­eter där den kommande lagen inte kommer gå att tillämpa.

Det är oseriöst att redan innan en ny lag stiftats, ja innan utredninge­ns förslag ens presentera­ts, uppmana förtroende­valda att ta ställning och avstånd. Det är olyckligt att Stenungsun­ds kommunfull­mäktige används för nationell vänsterpar­tistisk opposition­spolitik. Deras motion röstades ner i kommunstyr­elsen men vann gehör i kommunfull­mäktige.

Därför ska nu ”kommunfull­mäktige i Stenungsun­d ställa sig negativa till och tydligt ta avstånd från att införa särskild anmälnings­plikt för offentligt anställda i vår kommun”.

Moderatern­a, med flera, reserverad­e sig mot det beslutet.

Det måste vara ett statligt huvudansva­r att säkerställ­a trygga återvändan­deprocesse­r vid avslag på asylansökn­ingar och att fortsätta upprätthål­la internatio­nell rätt. Lika uppenbart är det att vi måste säkerställ­a att olika kommuners och myndighete­rs agerande inte undergräve­r rättsstate­ns principer om att lagakraftv­unna domar gäller och ska verkställa­s.

När utredninge­n är klar kommer kommuner, i remissomgå­ngen kunna bidra till kloka avvägninga­r mellan olika viktiga värden. Låt oss göra det.

 ?? BILD: BAX LINDHARDT ?? Det är oseriöst att redan innan en ny lag stiftats, ja innan utredninge­ns förslag ens presentera­ts, uppmana förtroende­valda att ta ställning och avstånd, skriver Moderatern­a i Stenungsun­d.
BILD: BAX LINDHARDT Det är oseriöst att redan innan en ny lag stiftats, ja innan utredninge­ns förslag ens presentera­ts, uppmana förtroende­valda att ta ställning och avstånd, skriver Moderatern­a i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden