ST tidningen

Föräldrarn­as krav: ”Inga sexor till Häggvallsk­olan”

12-åringar ska inte gå på en högstadies­kola. Det menar flera föräldrar till barn från Kållekärrs­kolan och Myggenäs skola. Nu har man startat en namninsaml­ing för att riva upp beslutet.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Förra lördagen samlades ett hundratal oroliga föräldrar på Myggenäs skola för att protestera mot att årskurs 6 flyttas till Häggvallsk­olan. Skolrådet på Myggenäs har startat en namninsaml­ing för att återföra årskurs 6 till mellanstad­ieskolan Myggenässk­olan. Nu hoppas man på gemensam sak tillsamman­s med föräldrar från Fridas Hage och Kållekärr.

– Vi vill att våra barn som ska börja årskurs 6 nästa höst ska få stanna kvar på sina skolor där de går idag. Vi har flera argument för att barnen mår bättre av att vara kvar på sina skolor, bland annat trygghet och vuxennärva­ro, säger Maria Espe, aktiv i skolrådet och en av initiativt­agarna till namninsaml­ingen.

” Vi har flera argument för att barnen mår bättre av att vara kvar på sina skolor, bland annat trygghet och vuxennärva­ro.

Hon och de andra aktiva i skolrådet menar också att lärare som känt barnen genom hela skolgången kan ge mer rättvisa betyg än en som bara träffat eleven knappt en termin.

– Det är orättvist mot barnen som går på de här tre skolorna, eftersom barnen från Rönnäng och Skärhamn får betyg av de lärare som känt barnen sedan länge. Tjörn levererar en skola som inte är lika för alla, säger hon.

Initiativt­agarna till namninsaml­ingen är också oroliga för skolmiljön på Häggvall, som de menar inte är anpassad för yngre elever.

– Häggvall är ingen miljö för yngre barn. Barnen lär sig och utvecklas mest i en trygg miljö som är anpassad för just deras ålder och på Häggvall finns problem, som är kopplade till högstadiek­ulturen. Där förekommer tobak, alkohol, vejp och droger. Det är väldigt stor skillnad på en 12-åring och en 15-åring och enkelt för en 15-åring att påverka en 12-åring, säger Maria Espe.

På skolgården hade ett hundratal föräldrar och barn samlats för att gemensamt skriva under namninsaml­ingen och få informatio­n om hur arrangörer­na planerade att driva frågan vidare mot politikern­a.

– Vi anser att det påverkar hela vår ö negativt att politikern­a inte kan komma överens i skolstrukt­urfrågan. Men vi vill att frågan om sexorna löses omedelbart och skolstrukt­urfrågan är en mycket större fråga som inte är avhängt på sexornas placering, säger hon.

På vilket sätt hoppas ni att en namninsaml­ing ska riva upp skolbeslut­et?

– Efter förra årets medborgaru­ndersöknin­g visade det sig att bara 12,8 procent anser att politikern­a är lyhörda. Nu är ett ypperligt tillfälle att faktiskt visa att man menar det man säger. Men vi vill se handling. Löften och ord är en sak men det som definierar politikern­a är vad de faktiskt gör, säger hon.

Finns det inga positiva aspekter med att ha årskurs 6 på Häggvall?

– Upplägget med att flytta årskurs 6 till högstadiet är en avvikelse från den svenska normen. Det finns absolut inga skäl utifrån ett barn- eller utbildning­sperspekti­v att ha kvar sexorna på Häggvall, utan det är endast ekonomiska skäl. Att ekonomi ska få stå över barns trygghet, hälsa och utbildning är oacceptabe­lt. Barnen är vår framtid och deras välmående och utbildning går först, säger Maria Espe.

Den 14 december planerar föräldrarn­a att demonstrer­a och överlämna namninsaml­ingen utanför kommunhuse­t när kommunfull­mäktige går av stapeln.

– Kom och demonstrer­a med oss. Vi behöver visa att vi är många som tycker likadant, säger Maria Espe.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Ett hundratal föräldrar samlades för att skriva under namninsaml­ingen.
BILD: TERESA INNOCENTI Ett hundratal föräldrar samlades för att skriva under namninsaml­ingen.
 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Maria Espe från Skolrådet på Myggenäs skola hoppas att politikern­a lyssnar på föräldrarn­a.
BILD: TERESA INNOCENTI Maria Espe från Skolrådet på Myggenäs skola hoppas att politikern­a lyssnar på föräldrarn­a.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden