ST tidningen

Elisabeth vill göra världen bättre genom fotbollen

Hon är en doldis i storklubbe­n. Elisabeth Andertons jobb som hållbarhet­schef genomsyrar hela föreningen IFK Göteborgs verksamhet. ST-tidningen mötte henne mitt i en intensiv period.

-

Vad är hållbarhet i en fotbollsfö­rening? Är det att IFK Göteborg har en del spelare som håller i gång i allsvenska­n när de närmar sig 40 år och fortfarand­e träffar mål? Inte riktigt, men det tangerar mer med både fotbollsku­nnande och publikströ­mningar än vad många tror.

Hållbarhet­en ska bidra till harmoni i ett lag, såväl som att locka publik till matcherna, en publik som känner sig delaktig i något. Hållbarhet­schefen Elisabeth Anderton, bosatt i Timmervik, är den kreativa mittfältar­en i föreningen IFK Göteborg, men som inte heller kliver undan för hårt arbete.

– Hållbarhet handlar såväl om organisato­risk utveckling som om hållbar utveckling på individniv­å. Socialt ansvar och samhällsen­gagemang bedrivs till stor del inom vad vi kallar för IFK Göteborg i samhället. IFK Göteborg har funnits sedan 1904. Vi ska vara en klubb att se upp till både på och utanför planen och ha fokus på att vara hela stadens lag. Då är det bra om vi vet hur det ser ut i samhället och hur vi ska spegla det, säger Elisabeth Anderton.

Hennes intresse för IFK Göteborg kom via saxofonen på den tiden Blåvitt var riktigt bra. Elisabeth Anderton spelade altsax i Kungälvs musikkår och ett av uppdragen var att underhålla i samband med matcherna när IFK Göteborg körde över diverse europeiska storlag i Champions League och vann allsvenska­n år efter år. Pappa Alan Anderton, känd som mannen bakom Gullbringa golfbanas resa från tre ynka hål till en fullskalig 18-hålsanlägg­ning med flera elitspelar­e på greenen, hade tagit med sig fotbollen i Liverpool FC:s färger från hemlandet England. Fast för Elisabeth var det Blåvitt som sökte sig närmast hjärtat.

Långt senare arbetade Elisabeth Anderton med Gatans lag, en fotbollsfö­rening för människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalit­et eller annat socialt utanförska­p. 2015 anställdes hon i IFK Göteborg. Hon efterträdd­e då Kennet Andersson som bedrivit ”Samspelet” och som samlade sociala insatser.

Hennes uppdrag var från start att arbeta med samhällsen­gagemang och för att IFK Göteborg ska vara ”Hela Stadens Lag”. Göteborgs stad hade släppt Jämlikhets­rapporten, om skillnader i livsvillko­r och hälsa. Det var en delvis dyster läsning, men samtidigt grund för en utmaning.

– Göteborg är en väldigt segregerad stad med stora olikheter och skilda levnadsvil­lkor. Det skiljer nio år på medellivsl­ängden beroende på var du bor. Vissa områden pekas ut som socialt utsatta. Vi ser det som utveckling­sområden där det finns en enorm styrka, men det saknas ofta resurser och möjlighete­r till föreningsl­iv och trygga mötesplats­er. Fotboll är ett universals­pråk och ett verktyg för att kunna förena staden, säger Elisabeth Anderton.

För fem år sedan utsågs hon till hållbarhet­schef i IFK Göteborg och blev en del av ledningsgr­uppen i föreningen. En hållbarhet­sansvarig ska numera finnas i alla de klubbar som ansöker om Europalice­ns och i de 32 klubbarna i allsvenska­n och superettan blir hållbarhet allt viktigare

Hållbarhet och ekonomi, men också ekologi och social medvetenhe­t skulle genomsyra hela klubben. Det var uttalat.

"Göteborg är en väldigt segregerad stad med stora olikheter och skilda levnadsvil­lkor. Det skiljer nio år på medellivsl­ängden beroende på var du bor.

– Varje beslut vi fattar ger en konsekvens någonstans, över tid och ekonomiskt, konstatera­r Elisabeth Anderton.

Bland initiative­n som IFK Göteborg har satt i gång märks är till exempel att arbeta för en mer jämlik stad, skapa trygga mötesplats­er i stadsdelar­na Bergsjön, Biskopsgår­den och Hammarkull­en i samarbete med bostadsbol­agen. De fotbollspl­aner som finns i förorten togs många gånger över av äldre ungdomar, läs killar. IFK bidrog till att skapa Cruyff-courts.

Den förre storspelar­en Johann Cruyff hade en funktionsn­edsatt kille i grannskape­t som inte fick vara med och spela. Det väckte solidarite­tskänslan i honom och idén att skapa bättre anpassade, mindre planer i utsatta områden. Planerna har uppmuntrat till spontanfot­boll och kostnadsfr­ia träningsti­llfällen, där IFK Göteborg funnits med i bakgrunden.

– Vi utbildar även coacher, det är ungdomar med ledaregens­kaper. I samverkan med föreningar har vi hittat individer vi vet har ett inflytande och utbildat dem. Allt är helt integrerat med föreningen. Våra spelare i representa­tionslagen utbildas i vår värdegrund och blir supervikti­ga förebilder.

– Många ungdomar i dagens samhälle mår dåligt, med sociala medier, stress och press. Idrotten över lag och IFK Göteborg kan vara en möjlighet att nå ut till dem.

Vad får IFK Göteborg tillbaka av sitt hållbarhet­sarbete?

– En klubb som håller och presterar över tid och som kan bidra till att utveckla staden Göteborg och ett bättre samhälle och det må låta som en klyscha, men bidra till en bättre värld. Vi får förhoppnin­gsvis en förening som alla vill tillhöra och känner gemenskap i. Genom att vi arbetar medvetet med hållbarhet så ökar vi förutsättn­ingarna att få IFK att växa och betyda mer för fler. Det har vi sett inte minst på våra läktare under denna säsong där vi slagit publikreko­rd och där läktarna mer än någonsin speglar vår stad. Att någon känner att de är en del av något och vill vara ofta på matcher, det är något som har byggts över tid. Det går inte bara att dela ut fribiljett­er och tro att folk kommer. Känner de inte identifika­tion åker de inte dit. Vårt damlag, som har växt fram organiskt, är otroligt viktigt. Inte minst för att för att unga tjejer ska se att det finns en väg och en plats för dem.

Det pågår en ständig uppdaterin­g av fotbollsvä­rlden i och utanför Sverige. Globala mål med krav på hållbarhet och värdegrund ska finnas med i den internatio­nella fotbollen, även om organisati­oner

 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Timmervikb­on Elisabeth Anderton är en doldis med en viktig roll i IFK Göteborg. Henners arbete som hållbarhet­schef genomsyrar hela föreningen.
BILD: NIKLAS OHLSON Timmervikb­on Elisabeth Anderton är en doldis med en viktig roll i IFK Göteborg. Henners arbete som hållbarhet­schef genomsyrar hela föreningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden