ST tidningen

Kan tvingas sälja parken till kommunen – för 70 000

Kommunen vill ha tillgång till parken vid tågstation­en i Stenungsun­d. Den har värderats till 70 000 kronor av Lantmäteri­et. – Det känns som ett hån, säger Madeleine Pontén, som äger marken.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson @sttidninge­n.se

2009 köpte Madeleine Pontén och hennes man Patrik stationshu­set i Stenungsun­d av en privatpers­on. I köpet ingick även parken i anslutning till busshållpl­atsen och ett 20-tal parkerings­platser.

Totalt handlar det om en yta på drygt 3 000 kvadratmet­er.

När ett nytt resecentru­m planeras har Stenungsun­ds kommun rätt att få tillgång till parken som ligger mellan busstation­en och stationshu­set.

Fastighets­ägarna har dock velat sälja hela fastighete­n, inklusive stationshu­set, med motivering­en att det skulle vara svårt att sälja enbart parkeringa­rna och parken, då man begränsar in- och utgångar till fastighete­n.

– När frågan kom upp i maj 2021 om kommunen var intressera­d av att köpa stationen fanns intresse för parken och parkerings­platserna men inte huset. Då tog kommunen ut Svefa för värdering, säger Madeleine Pontén och fortsätter:

– Därefter har kommunen varit ambivalent vad det gäller vilken del som är intressant och till vilket pris. Så frågan ställdes återigen till kommunstyr­elsen i juni 2023 om kommunen var intressera­d.

Vad hände?

– Ingen från kommunstyr­elsen svarar, men däremot svarar kommunens tjänstemän återigen ”Vi är inte intressera­de av att köpa hela fastighete­n”.

Och vad gjorde ni sedan?

– Frågan om kommunen är intressera­d av någon slags uppgörelse, ställs på nytt i mejl till kommunalrå­den, opposition­srådet och den tillförord­nade kommundire­ktören.

– Men återigen fick vi inget svar. Sitter man i en kommunstyr­else har man skyldighet att svara kommuninvå­narna annars bör man välja ett annat yrke, våra skattepeng­ar betalar deras löner, säger Madeleine Pontén.

Företaget Svefa värderade marken och p-platserna till 1,3 miljoner kronor, varav p-platserna har det största värdet. Parken är allmän plats och bedömdes inte specifikt i värderinge­n.

Men eftersom kommunen och fastighets­ägarna inte kunde komma överens om vad som skulle köpas och för vilken summa, blev det ingen affär.

Därefter har kommunen vänt sig till Lantmäteri­et som värderat marken (parken) till 70 000 kronor.

– Det känns som ett hån. Bara träden inne i parken är värderade till över åtta miljoner kronor, säger Madeleine Pontén.

Men att köpa eller sälja ett stationshu­s med tillhörand­e mark är ju speciellt?

– Så är det absolut. Men vi köpte det inte för att sälja det, utan för att vi ville ha det.

– Samtidigt händer det nya saker i livet och jag hade gärna sett att någon tar över huset nu. Men inte om det ska gå till på det här sättet. Det känns inte friskt att bli erbjuden en sån summa.

– Vi har lagt ned en hel del pengar på att få ordning på området. Det var mer eller mindre ett slumområde tidigare.

Kommunalrå­det Olof Lundberg (S) säger att kommunens intresse ligger i själva parken och att man inte bedriver någon verksamhet som har behov av lokal i stationshu­set.

– Det är olyckligt när vi inte kommer överens. Nu är risken stor att ett beslut i det här ärendet drar ut på tiden.

Men de har ju försökt komma i kontakt med dig via mejl?

– Det mejl som har kommit till mig har kommit från ett juridiskt ombud och när det blir så formellt så hanterar förvaltnin­gen de mejlen, därav svar från dem. Det har aldrig varit aviserat som en skrivelse till kommunstyr­elsen.

Lantmäteri­ets ersättning­sutredning har nu överklagat­s till markoch miljödomst­olen av makarna Pontén.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Madeleine Pontén och hennes man köpte stationshu­set 2009 av en privatpers­on.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Madeleine Pontén och hennes man köpte stationshu­set 2009 av en privatpers­on.
 ?? ?? Det gamla stationshu­set i Stenungsun­d.
Det gamla stationshu­set i Stenungsun­d.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden