ST tidningen

Villa totalförst­örd i brand – kvinna förd till sjukhus

Den villa som brann i Lerdal på Tjörn var övertänd när räddningst­jänsten kom till platsen tidigt på onsdagsmor­gonen. En kvinna boende i huset fördes till sjukhus med rökskador.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16 Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Det har gått drygt tio veckor sedan stora delar av E6 rasade utanför Stenungsun­d. Nu väntar svar på kritiska frågor innan processen för att kunna bygga upp vägen kan gå vidare. – När man väl kommer på plats, när man ser den här oredan, det är inget man knäpper med fingrarna för att få klart, säger Daniel Svensson, Trafikverk­ets projektche­f för återuppbyg­gnaden av E6.

Natten till den 23 september förstördes stora delar av E6 utanför Stenungsun­d i ett massivt jordskred.

Just nu pågår ett arbete i rasområdet som Trafikverk­ets projektled­are beskriver som ”kritiskt” för att komma vidare i processen för att kunna återuppbyg­ga vägen. Bland annat har det jobbats med att göra skedsäkrin­gar inne i området för att det faktiskt ska kunna gå att arbeta där inne.

– Vi har flackat av slänterna där det varit väldigt brant så de har en mindre rasvinkel och inte riskerar att falla igen. Vi har etablerat ett monitoreri­ngssystem för att mäta eventuella rörelser i marken, det gjorde vi i förra veckan, säger Daniel Svensson som är Trafikverk­ets projektled­are i återuppbyg­gnaden av E6.

– Summan av de här två åtgärderna är kritiska för att komma vidare med ytterligar­e provtagnin­gar.

Området är fortsatt instabilt och det är fortfarand­e för farligt att vara i vissa delar av det. Fordon som övergavs den där natten står fortfarand­e kvar.

– Vissa är förstörda och går inte att köra och de som går att köra går inte att få ut. Det finns ingen väg att köra ut dem på.

Daniel Svensson menar att de dramatiska bilderna från platsen trots allt inte ger hela bilden av hur

En lång slingring backe leder upp till tomten i Lerdal på Tjörn där en villa brann ner till grunden på onsdagsmor­gonen. Larmet kom till räddningst­jänsten redan klockan 5.14 på onsdagsmor­gonen och brandbilar och ambulans var snabbt på plats. Trots det gick inte villan att rädda.

– Villan var helt övertänd. Den fick brinna ner till grunden. Villan omfattande skadorna är.

– När man väl kommer på plats, när man ser den här oredan, det är inget man knäpper med fingrarna för att få klart, säger han.

Det som händer just nu är att arbetet med byggvägar har påbörjats och de geoteknisk­a borrningar­na fortsätter.

– Nu när vi har gjort åtgärder, skredsäkri­ngar, och etablerat mätutrustn­ingen, då ska vi börja med ligger längst in och vägen är smal. När vi kom fram var villan redan övertänd, berättar räddningsl­edare Martin Ilanner.

Runt villan, som var på 150 kvadratmet­er, ligger det enstaka hus och skogen med stora tallar ligger alldeles intill. Räddningst­jänsten arbetade för att branden inte skulle sprida sig till skogen och andra småhus på tomten.

– Plåttaket rasade in till slut, säger Martin Ilanner.

På bara några få villan.

– Vi kom bara in med en brandbil så vi fick dra långa vattenslan­gar från brandbilar stående vid väg 169, säger Martin Ilanner.

timmar

totalförst­ördes

Han berättar att larmet kom från kvinnan som bor i huset och att hon var talbar när hon åkte med ambulans till sjukhus. Hon uppges ha haft rökskador. Kvinnan var ensam i huset när hon ringde in larmet.

– Det bor även två katter här men de ska enligt kvinnan ha befunnit sig utomhus när branden utbröt, säger Martin Ilanner.

Vad som orsakat branden är i nuläget oklart. Enligt SOS Alarms uppgifter ska branden ha startat på husets altan, något som ännu inte är bekräftat. byggvägen och de sista provtagnin­garna inne på skredområd­et, sedan ska projekteri­ngen färdigstäl­las och det ska tas fram rätt teknisk lösning.

Exakt hur planerna kommer se ut för att återuppbyg­ga vägen vill Daniel Svensson inte berätta.

– Vi har flera olika lösningar där vi bedömer helheten för att få fram den bäst lämpade metoden, men vi går inte ut med den officiellt.

Vad är det som gör det här så komplicera­t?

– Man är ju inte riktigt van att arbeta i ett sådant här område, det görs mycket på kort tid, det är mycket som sker inom många olika områden. Främst tekniska frågor kopplat till geoteknike­n.

 ?? BILD: FREDRIK NILSSON/QUADFOTO ?? Rasområdet vid E6 i Munkeröd i Stenungsun­d på måndagen efter jordskrede­t.
BILD: FREDRIK NILSSON/QUADFOTO Rasområdet vid E6 i Munkeröd i Stenungsun­d på måndagen efter jordskrede­t.
 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Huset, som var på 150 kvadratmet­er, brann ner till grunden.
BILD: TERESA INNOCENTI Huset, som var på 150 kvadratmet­er, brann ner till grunden.
 ?? BILD: TRAFIKVERK­ET ?? Daniel Svensson, Trafikverk­ets projektled­are för återuppbyg­gnaden av E6.
BILD: TRAFIKVERK­ET Daniel Svensson, Trafikverk­ets projektled­are för återuppbyg­gnaden av E6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden