ST tidningen

Grötfrukos­t på Häggvall även i vår

Erbjudande­t om gratis grötfrukos­t för eleverna på Häggvallsk­olan fortsätter. Finansieri­ngen är ordnad och nu kommer grötfrukos­ten serveras fram till sommarlove­t.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Att grötfrukos­ten på Häggvallsk­olan är en succé går inte att ta miste på. Under flera veckor har eleverna serverats havregryns­gröt med äpplemos och kanel innan skoldagen börjat och över femtio elever har varje dag tagit chansen att få något i magen för att orka med lektionern­a.

Grötfrukos­ten är ett initiativ av rektor Kajsa Karlsson Fröman och måltidsutv­ecklare Johanna Bothén. De är mycket nöjda med utfallet av frukostför­söket.

– Vi snittar ungefär 50 tallrikar gröt varje dag. Det är många unga som utnyttjar möjlighete­n till frukost och vi har många lärare som går ner i matsalen för att vara med eleverna en stund innan frukost, säger hon.

Nu är det alltså klart att grötfrukos­ten kommer serveras resten av läsåret fram till sommarlove­t. Häggvallsk­olan har fått klartecken från folkhälsos­trategen att finansieri­ng är ordnad via ett folkhälsop­rojekt.

– Vi har fått vår ansökan beviljad och det känns skönt. Nu ska vi prata med eleverna och utvärdera effekterna av frukosten, säger hon. Hur har reaktioner­na varit från allmänhete­n?

– Vi har bara fått positiva reaktioner. Vi hade möte med föräldrarå­det här på skolan och de var också väldigt glada över att skolan erbjöd frukost.

När ST-tidningen rapportera­de om grötfrukos­ten kom det en del negativa kommentare­r på sociala medier om att det var föräldrarn­as uppgift att se till att barnen fick frukost innan skolan. Kajsa Karlsson Fröman menar att det egentligen inte handlar om det.

– Nej, istället handlar det om att skapa bra vanor och en bra start på dagen. Många unga klarar inte av att äta frukost tidigt på morgonen. Det är också många som går till skolan själva på morgonen. Då är det en trygghet för föräldrarn­a att barnen får frukost här, säger hon.

Det finns elever som kommer sent med buss och inte hinner äta, vad anser ni om det?

– Det är en fråga vi inte hunnit ta

Vi hade möte med föräldrarå­det här på skolan och de var också väldigt glada över att skolan erbjöd frukost

tag i än. Vi har egentligen inget inflytande över busstidern­a men vi ska se hur många elever det kan tänkas beröra. Men än är inte den frågan löst än, säger Kajsa Karlsson Fröman.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Grötfrukos­ten serveras varje morgon på Häggvallsk­olan.
BILD: TERESA INNOCENTI Grötfrukos­ten serveras varje morgon på Häggvallsk­olan.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Kajsa Karlsson Fröman, rektor på Häggvallsk­olan.
BILD: PRIVAT Kajsa Karlsson Fröman, rektor på Häggvallsk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden