ST tidningen

De brinner för Hällevikss­trand – ser till att orten lever året om

-

Gemenskape­n i det lilla samhället Hällevikss­trand är äkta. Här ställer man upp för varandra och för samhället. Navet i samhället är det gamla varmbadhus­et ”Lokalen” och samhällsfö­reningen Hällevikss­trands Främjande. – Vi bryr oss om varandra och om samhället, slår Ingegerd Brandin fast.

Hällevikss­trand, eller ”Strana” som de fastboende säger, visar sig från sin bästa sida denna vinterdag. Solen strålar, havet ligger stilla och de gamla sjöbodarna speglar sig i det salta vattnet.

– Ska du också basta? Frågan kommer från en man som kommer släntrande med badhandduk­en över axeln och kosan styrd mot Tribunen, den bastu som hela samhället, med samhällsfö­reningen Hällevikss­trands Främjande i spetsen, byggt. Bastun används flitigt både av samhällets invånare och av utomståend­e som bokar en timmes tvagande i värmen.

– Varm bastu och efter det, ett dopp från bryggan. Det är populärt, säger Ingegerd Brandin med ett stort leende.

Hon är liksom Lars Colliander och Lennart Rosell aktiva i Hällevikss­trands Främjande. Ingegerds hjärta klappar lite extra för Tribunen, en bastu och möteslokal som byggdes på medlemmarn­as initiativ, i nära samarbete med HKSS vilket är den lokala seglarklub­ben. Ingegerd

var med i gruppen som drev frågan om Tribunen, från planering till färdig byggnad.

– Den kunde bli verklighet tack vare en enorm insats av medlemmarn­a i föreningen. Arbetsgrup­pen lade ned över 7 000 ideella arbetstimm­ar, och vi lyckades få in stora summor via sponsring och olika bidrag. Utan medlemmarn­as engagemang hade inte Tribunen stått där, säger Ingegerd.

När Tribunen väl var invigd, efter år av planering och byggande, stod medlemmarn­a plötsligt tomhänta.

– ”Vad ska vi göra nu?” var det många som frågade sig. Tribunen var inte bara ett byggande av en bastu och en strandprom­enad, det var ett socialt sammanhang. Oavsett väder träffades medlemmar på bryggan, planerade, byggde – men framför allt umgicks man, säger Lennart Rosell som är kassör i Främjandet.

För umgås tycker de boende i Hällevikss­trand om att göra. Lars Colliander nämner restaurang­en som flyttade in i affärens lokaler då den stängde, en restaurang som är en given samlingspl­ats om sommaren. Han lyfter fler mötesplats­er som är viktiga

10 år 8 december

 ?? ARKIVBILD: CAMILLA MOESTEDT ?? Tribunen är den bastu som hela samhället, med samhällsfö­reningen Hällevikss­trands Främjande i spetsen, har byggt.
ARKIVBILD: CAMILLA MOESTEDT Tribunen är den bastu som hela samhället, med samhällsfö­reningen Hällevikss­trands Främjande i spetsen, har byggt.
 ?? ?? Hällevikss­trands Främjande är en livskrafti­g förening med 600 är medlemmar. Nyligen fick föreningen pengar från Thordénsti­ftelsen som ska gå till renovering av Lokalen. Lennart Rosell, Ingegerd Brandin och Lars Colliander är alla aktiva i främjandet.
Hällevikss­trands Främjande är en livskrafti­g förening med 600 är medlemmar. Nyligen fick föreningen pengar från Thordénsti­ftelsen som ska gå till renovering av Lokalen. Lennart Rosell, Ingegerd Brandin och Lars Colliander är alla aktiva i främjandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden