ST tidningen

Ny mottagning för unga har öppnat i Henån

-

Att tidigt fånga upp unga med riskbruk är viktigt för att motverka beroende och psykisk ohälsa. Fram till i år har det inte funnits någon samordnad organisati­on i Orust kommun för att hjälpa unga med riskbruk. Nu finns Mini-Maria, en öppenvårds­mottagning för ungdomar. – Vi kan lotsa ungdomarna rätt, säger Anna Engelbrekt­sson, kurator vid Mini-Maria.

På Södra Strandväge­n i Henån, i samma lokal som ungdomsmot­tagningen, finns sedan en liten tid tillbaka Mini-Maria. Det är en öppenvårds­mottagning för ungdomar upp till 21 år med frågor eller problemati­k rörande alkohol, droger eller spel om pengar. Mini-Maria är ett etablerat koncept som finns i hela landet, det drivs i samarbete mellan regionen och kommunerna.

De första mottagning­arna startades i Stockholm med Maria Ungdom som förebild, ursprungli­gen låg Maria Ungdom i gamla Maria sjukhus på Södermalm, därav namnet.

– Det har varit en efterfråga­n på Orust efter Mini-Maria. Det har inte funnits någon verksamhet mot denna målgrupp innan och vi har under den korta tid vi haft öppet förstått att vi behövs, säger specialist­sjuksköter­ska Anne-Len Doverhäll som tillsamman­s med kurator Anna Engelbrekt­sson håller mottagning­en öppen i Henån.

De båda har lång erfarenhet att arbeta med ungdomar, Anna har arbetat som kurator inom ungdomsvår­d många år tidigare och Anne-Len har ett förflutet som skolsjuksk­öterska. Lokalen de fått i Henån delar de med ungdomsmot­tagningen, ett samarbete de båda tycker fungerar utmärkt.

– Det är en lokal som ungdomarna känner till sedan tidigare vilket är en fördel för oss, säger Anna.

Inom Mini-Maria arbetar socionomer, sjuksköter­skor, psykologer och läkare tillsamman­s för att hjälpa ungdomar och deras närstående med råd, stöd och behandling. Mini-Maria ska vara en lättillgän­glig mottagning.

– Du kan som ungdom på eget initiativ vända dig direkt till oss för att få råd, stöd och behandling.

Anna Engelbrekt­sson och Anne-Len Doverhäll är noga med att påpeka att de även välkomnar föräldrar till ungdomar som har problem. Föräldrarn­a är lika viktiga, menar Anna.

– Hela nätverket runt ungdomen är viktigt. Det är inte ovanligt att vi träffar föräldrar som är oroliga, de kan ha hittat droger i ungdomens rum, märkt att ungdomen varit påverkad eller misstänker någon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden