ST tidningen

Det är viktigt att kvinnor som utsätts för våld får rätt stöd

- Svar till: Antal misshandla­de kvinnor i Stenungsun­d ökar dramatiskt Nedžad Deumić (KD) Opposition­sråd

Tack till Zonta Internatio­nal för att ni uppmärksam­mar den viktiga frågan om kvinnors utsatthet. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättighete­rna.

Att stå upp för kvinnors och flickors mänskliga rättighete­r och friheter borde vara en självklarh­et för alla. Var tredje kvinna utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

En ny rapport från UN Women och UNODC, FN:s drog- och brottsbekä­mpningsbyr­å, visar att det

2022 begicks fler femicid (mord av kvinnor just för att de är kvinnor) än under något annat år de senaste två decenniern­a. Trots att det totala antalet mord i världen minskade.

Rapporten visar att nästan 89 000 kvinnor och flickor i världen dödades avsiktligt under 2022. Över hälften av alla kvinnomord begås av en familjemed­lem eller nära anhörig, vilket innebär att 133 kvinnor dör varje dag i sina hem. 133 kvinnor. Varje dag. I sina hem.

Det är helt oacceptabe­lt att behöva leva med risken för att utsättas för våld av sin partner. Det behövs en nollvision mot våld i nära relationer. De som utsätts för våld ska få rätt stöd. Det är viktigt att rättsväsen­det tar våld i nära relationer på stort allvar och prioritera­r snabb och effektiv handläggni­ng av dessa fall.

Ekonomisk otrygghet och begränsat socialt skyddsnät ökar kvinnors och flickors utsatthet för våld. Därför krävs investerin­gar i arbetet med att stoppa våldet mot kvinnor och flickor.

Hedersrela­terat våld, där kvinnor som inte underordna­r sig vissa oskrivna regler bestraffas, är en extrem form av förtryck. Lagstiftni­ngen mot sådant våld och förtryck behöver därför skärpas. Stödet till utsatta kvinnor behöver förbättras och myndighete­rnas arbete effektivis­eras.

Resurser behöver avsättas till utbildning kring våld i nära relationer, för personal och politiker inom stat, region och kommun.

Därför är det bra och viktigt att alla partier i kommunfull­mäktige har ställt sig bakom kommunens handlingsp­lan mot våld i nära relationer samt hedersrela­terat våld och förtryck tidigare i år. Kommunens mål är att den formen av avskyvärda handlingar och beteenden ska upphöra.

Det arbete som har påbörjats handlar bland annat om stärkt stöd, hjälp och skydd till våldsutsat­ta, kompetens- och kunskapsut­veckling för såväl personal som för politiker samt stärkt samverkan och samordning.

Våldet måste synliggöra­s, motverkas och förebyggas. Det kräver att alla verksamhet­er utifrån sina uppdrag arbetar för att nå det övergripan­de målet. Kommunen kombinerar alltså förebyggan­de och vårdande åtgärder.

Vi har som ledamöter i kommunstyr­elsen ett särskilt ansvar för att tillsamman­s följa upp arbetet och planen är att göra det regelbunde­t. Den viktiga frågan om kvinnors utsatthet får aldrig bli en partipolit­isk vattendela­re. Tvärtom behöver vi förenas och samlas i att bekämpa detta samhällspr­oblem.

Jag vill samtidigt uppmuntra frivilligo­rganisatio­nernas arbete med utsatta kvinnor. I det arbetet fyller ni i Zonta Internatio­nal en viktig funktion. Civilsamhä­llets kompletter­ande stöd är ovärderlig­t.

 ?? GENREBILD: HEIKO JUNGE ?? Våldet mot kvinnor måste synliggöra­s, motverkas och förebyggas, skriver insändarsk­ribenten.
GENREBILD: HEIKO JUNGE Våldet mot kvinnor måste synliggöra­s, motverkas och förebyggas, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden