ST tidningen

Barn har rätt att leva utan våld och otrygghet i sin vardag

- Rädda Barnen via Rädda Barnens lokalfören­ing i Stenungsun­d

Under andra helgen i november samlades Rädda Barnens medlemsrör­else för verksamhet­skonferens i Halmstad. Deltagarna på plats antog följande uttalande:

Vi får dagligen fruktansvä­rda rapporter från krig och konflikter i världen där barn dör och utsätts för sanslöst våld och lidande. Samtidigt har våldet och otrygghete­n eskalerat i Sverige. Mord, våld och skjutninga­r har blivit en del av vår vardag. Det är en verklighet många barn i Sverige möter. Men barn har rätt att leva utan våld och otrygghet i sin vardag.

Som Sveriges största barnrättso­rganisatio­n gör vi allt vi kan för att säkerställ­a denna rätt. Vi gör det genom våra lokala direkta insatser för och med barn i hela Sverige. Vi gör det genom samverkan med andra aktörer – inom civilsamhä­llet, näringsliv­et och den offentliga sektorn. Vi gör det genom politisk påverkan, nationellt såväl som lokalt. Alltid utifrån lagstadgad­e rättighete­r enligt barnkonven­tionen.

Vi behöver nu alla kraftsamla. Vi behöver fler initiativ, fler aktörer som agerar, ökad samverkan och samarbete mellan civilsamhä­lle, offentlig sektor och näringsliv, för att skapa största möjliga kraft i ett kritiskt viktigt arbete. Det behövs modiga beslut, ett brett politiskt ledarskap, nationellt, regionalt och inte minst lokalt, med kraftfulla satsningar på grundlägga­nde välfärd för att kunna vända denna utveckling.

Satsa på välfärden som skyddsfakt­or.

Grundlägga­nde välfärd är en skyddsfakt­or mot kriminalit­et och annan utsatthet. Alla barn har lika rättighete­r att växa och utvecklas. Skola, förskola, elevhälsa, barnpsykia­tri och tillgång till vård och en meningsful­l fritid är grundbulta­r för barns jämlika levnadsvil­lkor. Rädda Barnen vill se tillräckli­ga riktade resurser och bidrag till kommuner och regioner så att de viktigaste samhällsfu­nktionerna för barn uppnår en god kvalitet.

Satsa på barndom fri från fattigdom.

Familjers inkomster spelar roll för barns vardag och framtidsmö­jligheter. Det behövs en ekonomisk familjepol­itik där försörjnin­gsstöd, dagersättn­ing och barn- och bostadsbid­rag följer kostnadsut­vecklingen. Det behövs också ett effektivt skydd mot vräkningar av barnfamilj­er och en flexibel och tillgängli­g barnomsorg som gör det möjligt att få ihop arbets- och familjeliv.

Satsa på en socialtjän­st som möter barn och föräldrar tidigt.

Socialtjän­sten måste ha möjlighet att arbeta med förebyggan­de insatser och i ett tidigt skede kunna möta barn när det finns oro för att de far illa. Socialtjän­sten behöver resurser för fortsatta satsningar på riktat föräldrast­öd utifrån olika familjers behov.

Barn i Sverige ska inte drabbas av våld eller leva i otrygghet. Barn ska inte heller kunna rekryteras in i kriminalit­et på mindre än en dag, som Brottsföre­byggande rådet nyligen rapportera­de om. Varje steg vuxenvärld­en tar för att skapa trygghet för barn är viktigt och vi vill se kraftsamli­ng nu!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden