ST tidningen

Tjörnbo fejkade panikattac­ker i en polisbil

En man i 30-årsåldern från Tjörns döms till villkorlig dom efter att ha hotat och gjort motstånd när två poliser skulle köra honom till Kungälv för kroppsbesi­ktning. Under ingripande­t fejkade mannen även två panikattac­ker och kallade poliserna fula ord.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Det var i mars 2020 som en polispatru­ll blev kallad till en adress i Svanesund på Orust, efter att en kvinna ringt in ett larm om misshandel. Väl på plats mötte de båda polismänne­n en kvinna som var ledsen och grät. Hon berättade, enligt förhör, att hennes pojkvän var berusad och aggressiv.

Längre in på grusvägen hittade polispatru­llen en bil nere i ett dike och en man stod bredvid. Mannen var på dåligt humör och vägrade stanna när han började gå mot poliserna. Polisen valde då att hålla fast mannen i armarna, men han krängde kraftigt med kroppen och försökte ta sig loss.

I domen står det att polisen därefter tvingade ner mannen på marken och satte på honom handfängse­l. Under tumultet ska mannen ha kallat dem fula saker, enligt en av polismänne­n.

När poliserna därefter skulle försöka få in mannen i polisbilen för transport till Kungälv för kroppsbesi­ktning satte mannen sina ben mot bilen och puttade ifrån. Till slut fick poliserna in mannen i polisbilen.

En av poliserna berättar att: ”plötsligt fick mannen något slags anfall och slutade att andas. De tog ut honom ur bilen och ambulans tillkallad­es. När mannen vaknade till igen var han först förvirrad men sedan blev han aggressiv igen. Sedan ambulanspe­rsonalen kontroller­at mannen påbörjades färden mot Kungälvs sjukhus.”

Mannen kördes mot sjukhuset, men fick återigen ett anfall och poliserna tog då ut honom ur bilen igen, innan färden fortsatte.

Den nu dömde mannen förklarar sitt agerande med att han inte förstod att det var poliser som satte handfängse­l på honom. Han medger också att han fejkat de två anfallen, men att det berodde på att han fick svårt att andas på grund av bilbältet. Han medger även att han kallat poliserna fula ord.

Han säger i förhör att: ”han krängde med kroppen och spottade. Han fejkade ytterligar­e en panikattac­k under bilresan. Bilbältet satt så hårt att han hade svårt att andas och fick panik. Det stämmer att han kallade den ena polisen för Skalle-Per och att han gjorde antydninga­r att den andre polisen hade utländskt påbrå.”

Nu döms mannen för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd och påföljden blir villkorlig dom. Rätten väljer däremot att inte döma ut dagsböter eftersom det gått så lång tid sedan brotten begicks.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? En man från Tjörn döms till villkorlig dom efter att ha gjort våldsamt motstånd och hotat två poliser vid ett ingripande i mars 2020.
BILD: ANDREAS OLSSON En man från Tjörn döms till villkorlig dom efter att ha gjort våldsamt motstånd och hotat två poliser vid ett ingripande i mars 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden