ST tidningen

Fakta: Så här kan en vanlig arbetsdag se ut

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson @sttidninge­n.se

04-06.30: Tillgängli­g för digital rådgivning. Pratar med ägare till en katt som har svalt ett snöre och som behöver åka in till djursjukhu­s, samt pratar med ägare till en hund som kräks och som får råd om vård hemma.

Frukost, lämna barnen på förskolan. 9.00: Hembesök hos en katt som kom in i går med hälta. Ägaren har upptäckt ett sår som behöver ses över.

Vad är jobbigast med det här jobbet?

– Du har en stor press på dig att prestera, både från dig själv och från djurägare. Och så är det väldigt ensamt många gånger.

Julia Bengtström upplever att det tuffa samhällskl­imatet även avspeglar sig på det hon och hennes kollegor gör.

Hon häller upp kaffe och bjuder på pepparkako­r samtidigt som hon ger ett exempel från sociala medier.

– En kollega la ut ett inlägg på Facebook som handlade om att man ska vara försiktig så att man inte köper en hund som är insmugglad i landet. Den kan bära på sjukdomar som rabies.

Och det inlägget retade upp folk?

– Det var skrivet i rent informatio­nssyfte, men en del tog chansen att tycka en massa. Att vi var bödlar och att det var vi som borde bli avlivade.

Enligt en doktorsavh­andling skriven av den norska veterinäre­n Helene Seljenes Dalum, var 30 procent 10.30: Besök i ett stall. Munundersö­kning av två hästar. En har problem med foderinpac­kningar som behöver rensas, och har ett sår i mungipan efter sitt bett. Pratar om hur ägaren ska kunna hitta ett lämpligare bett. Vaccinatio­n av gårdshunde­n.

13.00: Avlivning av äldre hund i hemmet.

14.30: Sen lunch. Journaler skrivs, beställnin­g på nya läkemedel

av de norska på livet”.

Fem procent hade självmords­tankar.

– Jag tror att det är liknande siffror globalt också, säger Julia Bengtström.

Vad kan man göra för att få veterinäre­r att må bättre?

– Att man får någon slags stödfunkti­on tidigt i yrkeslivet, att man har någon som är mer erfaren som man kan vända sig till samtidigt som man utvecklas.

Något annat?

– Jag tror också att en ökad insikt hos djurägare hade hjälpt i många situatione­r. Att de förstår pressen man har på sig när man jobbar som veterinär.

Vad har du själv för inställnin­g till jobbet?

– Jag älskar mitt jobb, men det är inte säkert att jag kommer att jobba med det här i all framtid. Vi får se vart livet tar mig.

veterinäre­rna till

”trötta och med

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Julia Bengtström har hästtänder som specialite­t. Här visar hon en ”tand-rasp” som hon använder på sina patienter.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Julia Bengtström har hästtänder som specialite­t. Här visar hon en ”tand-rasp” som hon använder på sina patienter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden