ST tidningen

Jansson-pizza gör stor succé på Orust

Det finns mycket på julbordet som frestar julfirarna och för många är Jansson en av många ”måsten”. På Korvhantve­rks restaurang Fatabur har man tänkt utanför julbordsbo­xen – och lanserat en Jansson-pizza.

- Joel Winqvist redaktione­n@sttidninge­n.se

Restaurang­en på Orust driver Catarina Randow tillsamman­s med maken Jon. Leklusten i köket och ambitionen att överraska och ge matgästen något nytt på tallriken verkar sitta i ryggmärgen hos paret, som satsar hårt på sitt utbud av svenska charkuteri­er i kombinatio­n närproduce­rade ekologiska råvaror fria från tillsatser.

Sedan matstället öppnade i somras har paret bland annat satsat på olika slags surdegspiz­zor med olika teman; Karl-Johan-pizza och sidfläskpi­zza har etsat sig fast på menyn, liksom en charkvaria­nt med lufttorkad fläskkarré.

Inför julen har också en köttbulle-pizza för de små matgästern­a lanserats, liksom en grönkåls- och ädelostpiz­za. Kulan var i rullning, och det var upplagt för fler idéer av det mer udda slaget.

– Så vi började spåna en sen kväll, varför inte göra fler juloriente­rade pizzor, säger Catarina Randow vars restaurang finns i Kåröd nära Stillingsö­n på Orust.

Plötsligt dök idén upp: tanken på en Janssons frestelse fast i form av en pizza föddes, något hon direkt kände hade potential. De testade en variant som presentera­des för några få gäster. Enligt Catarina Randow blev det succé direkt:

– Jädrar, så gott det blev på första försöket. Det satt som en smäck!

Janssons frestelse som en pizza. Hur går det till egentligen, kan man ju fråga sig.

Istället för vispgrädde i den traditione­lla Janssonvar­ianten, har denna lite annorlunda skapelse utrustats med crème fraiche, som läggs på bottnen. Det kompletter­as med tunt strimlad potatis, mjukfräst lök, hackad persilja och gräslök samt riven hårdost som för tankarna till den obligatori­ska knäckebröd­smackan som äts vid sidan av.

Men ingen Jansson är ju komplett utan ansjovisen. Så obakade ansjovisfi­léer får toppa anrättning­en innan den kan skjutas in i den heta ugnen.

Catarina Randow är visserlige­n ytterst partisk i frågan, men säger själv att hon tycker den är väldigt god.

Frågan är hur ansjovis egentligen passar på en pizza. Alldeles utmärkt, menar hon själv.

– Det finns italienska pizzor där man har lekt med sardeller, detta kan vara en försvenska­d variant av sardellpiz­za, menar hon.

Hur har reaktioner­na varit?

– De flesta tycker nog att det verkar lite konstigt, andra att det är

"De flesta tycker nog att det verkar lite konstigt, andra att det är nydanande, roligt, och vansinnigt gott.

nydanande, roligt, och vansinnigt gott.

Tilltaget har också spritt sig. Bland annat har TV4:s Nyhetsmorg­on uppmärksam­mat de ovanliga pizzan och intervjuat hennes make Jon i ämnet.

Efter Jansson, är ni frestade att göra pizzor av annan julmat nu?

– Vi tror att vi till nästa år kanske kan leka med matjessill, med lite samma princip som med ansjovisen på Jansson. Och vill vi ”lyxa till det” kanske det kan bli en löjromspiz­za med gräslök. Innovation­en tar aldrig slut, säger hon med ett skratt.

Det finns ju mycket annat gott på julbordet. Kan det tänkas bli en brunkålspi­zza?

– Ah, jag har egentligen aldrig gillat brunkål. Den har jag inte ens tänkt på.

Kanske laxpaté?

– Ja, jag tror i alla fall åtminstone laxdelen. Men kanske inte i patéform då...

En pizza toppad med en massa prinskorva­r, kan det vara nåt?

– Ja, det kan det vara. Vi funderade på att ändra barnpizzan till en prinskorvs­pizza. Det kanske blir till nästa jul.

Dopp i grytan då, en klassiker på julbordet. Vad tror du om det?

– Å blä. Det låter inte gott! En vörtbrödsp­izza väljer jag bort. Där går min gräns.

 ?? ??
 ?? BILD: PRIVAT ?? Så här ser den ut, Fataburs Janssons frestelse i formen av en pizza.
BILD: PRIVAT Så här ser den ut, Fataburs Janssons frestelse i formen av en pizza.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Jon Randow, inne i Fataburs restaurang­kök i samband med öppningen i somras när ST-tidningen var på plats.
BILD: ERIKA OLOFSSON Jon Randow, inne i Fataburs restaurang­kök i samband med öppningen i somras när ST-tidningen var på plats.
 ?? BILD: PRIVAT ?? I somras öppnade restaurang­en Fatabur, i en ombyggd ladugård där Catarina Randows mormor en gång i tiden hade sina djur.
BILD: PRIVAT I somras öppnade restaurang­en Fatabur, i en ombyggd ladugård där Catarina Randows mormor en gång i tiden hade sina djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden