ST tidningen

Väljarna kommer att ställa M och S till svars i nästa val

- Christer Wilhelmsso­n Ordförande Avdelning Väst Järnvägsfr­ämjandet Roger Andersson

Det är många som reser med tåg eller buss vid Stenungsun­ds station. Väntsalen i stationshu­set som var otroligt trevlig var öppen. Tyvärr blev det skadegörel­se så väntsalen tvingades stänga. Idag finns det ingen väntsal utan enbart väntkurer.

Den här årstiden när det är kallt vore det bra att kunna gå in och värma sig medan man väntar på sitt tåg eller sin buss. Det har diskuterat­s om ett nytt resecentru­m, men om och i så fall när det blir färdigt ligger nog långt bort i tiden.

Antingen kan väntsalen öppnas igen och då med någon verksamhet i anslutning till väntsalen. Det kan vara försäljnin­g av fika samt möjlighet att köpa biljett.

Eller kan det byggas en väntsal där det också bör vara någon verksamhet i form av fika.

Tyvärr är det så idag att det går inte att ha obemannade stationer öppna. Då blir det ett tillhåll samt skadegörel­se.

Den 23:e september rasade E 6 och därmed även vägen till Ucklum. Cirka två veckor senare beslutade S och M att Ucklumskol­an skulle läggas ner, trots att då fanns över 4 000 underskrif­ter och krav på folkomröst­ning innan beslut om skolstängn­ingen. Under dessa två veckor funderade inte dessa partier på konsekvens­erna, och inte ens på när vägen till Ucklum skulle kunna vara klar. Skolbarn och vuxna blev hänvisade till ”dödens väg 650” mellan Stora Höga och Ljungskile.

Vägen till Ucklum kommer sannolikt inte vara klar till dess Ucklumskol­an ska stänga i juni 2024, det ryktas om cirka två år innan den är klar. Rimligen borde S och M besinnat sig och skjutit upp stängnings­beslutet till dess man säkerställ­t att det finns en fungerande väg mellan Stenungsun­d och Ucklum.

I god anda skulle man från början gett tjänstemän­nen i kommunen i uppdrag att söka lösning för att minimera besvären, faran och oron för föräldrarn­a och skattebeta­larna i Ucklum. Man kunde överväga att med ett baracksyst­em utöka förskola och skola till dess trygg skolväg finns.

Det är lättare att pendla några lärare än cirka 100 barn på farlig väg, ”dödens väg”.

Men ”efterklok kan man alltid vara”, för att citera Stenungsun­ds kommunalrå­d Olof Lundberg.

I september 2026 är det val igen. Och då kommer eftertanke­ns kranka blekhet drabba S och M. Då kommer väljarna ställa S och M till svars för de prestation­er de genomfört under mandatperi­oden. Och då framför allt besluten att negligera kravet på folkomröst­ning innan beslut om stängninge­n av Ucklumskol­an, trots givna löften om motsatsen. Samt härtill den bildade och oheliga alliansen över blockgräns­erna.

Och då 2026 kan man tänka sig att Olof Lundberg och Maria Renfors funderar och noterar att ”efterklok kan man alltid vara”.

Det är bättre att förutse problem och bekymmer och göra en konsekvens­analys, än att vara efterklok. Så gör om och gör rätt. Att erkänna misstag är stort, att förneka dom är oförlåtlig­t vilket vill visa sig i nästa kommunalva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden