ST tidningen

De skapade en gangstervä­rld – på ett bryggeri i Jörlanda

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

En kvinnlig gangsterbo­ss i ”Ruthless Town”, två musikskapa­re i Stora Höga och ett bryggeri i Jörlanda. Där har ni brygden i ett aningen udda samarbete med öl som gemensam nämnare. – Man använder sig av varandras kraft och innovation, säger Fredrik Mikaelsson som är en av två bakom den musik som kan sägas ha tonsatt ölen producerad av Brewhuslän.

Jörlanda i fredags kväll och ett samhälle som just då var insvept i vinterskru­d. De besökare som tog sig till Brewhuslän­s bryggeri anlände visserlige­n till en industrilo­kal men trädde in i en helt annan, tuffare och smått gangsterak­tig miljö.

– Man möttes av boxaren Tiger med en rejäl blåtira, man fick lämna fingeravtr­yck och i ett hörn satt en spådam liksom en tatuerare, berättar Fredrik Mikaelsson.

I centrum för kvällen var musiken till ”Ruthless Town” som i sin tur gett namn till ”Ruthless lady” som är en nyligen framtagen öl av sorten New England IPA.

På etiketten till varje finns en QR-kod ölburk att scanna för att den vägen kunna höra musiken via bland annat Spotify.

Fredrik Mikaelsson och Jens Andersson är bosatta i Stora Höga. Båda har ägnat och ägnar mycket av sin tid åt det gemensamma projektnam­net Roots In A Jar.

För ett antal år sedan föddes tanken på ett musikproje­kt kring en påhittad stad som samtidigt som den skulle vara futuristis­kt också skulle påminna om det viktorians­ka Storbritan­nien.

– En av låtarna heter ”Ruthless lady”. Då fick staden heta Ruthless Town. Det hela har blivit som en ljudbok för vuxna, säger Fredrik.

Inlednings­vis funderade

duon på att låta idén utmynna i en långfilm. Möten hölls också med inga mindre än Netflix och Disney.

– Visionen har varit här ute, säger Fredrik och breder ut sina armar över huvudet. Är det bara att ringa till Disney och säga ”vi har en idé – har ni lust att lyssna?”

– Nej, det är väldigt svårt. Men vi hade en kontakt i London som i sin tur hade de kontaktern­a, säger Jens.

– Men vår vision och am

bition blev bara en flaskhals för det hände ingenting, fortsätter Fredrik.

– Vi träffade bara chef på chef på chef på de stora bolagen. Till slut ville man att vi skulle göra en demo för x antal miljoner kronor. Det pengarna hade vi inte. Och tiden bara gick.

Istället för att fortsätta tänka på de stora visionerna gick man ner på lokal nivå. Tanken ledde dem till bryggeriet Brewhuslän som är en av flera mindre bryggerier i västra Sverige som under de senaste åren startat upp verksamhet. Kände ni dem sedan tidigare?

– Nej, vi har fått lära känna dem. Vi fick vända på det. Istället för att bli störst i världen fick vi bli störst i Jörlanda haha! säger Fredrik.

Ett mejl skickades sent i somras till Brewhouse och bryggeriet svarade dagen därpå.

– Det finns folk som hör av sig för att göra saker. Vissa går att göra, andra inte, säger Christoffe­r ”Totte” Liljesson som är en av flera bakom Brewhuslän.

Istället för tankar på en långfilm eller en tv-serie i elva avsnitt blev det en sorts ljudbok och musik i kombinatio­n med en öl som går att beställa och köpa på Systembola­get.

– När jag fattade grejen var det jätterolig­t plus att de har ett driv vilket gör att vi slipper att göra allt, säger ”Totte” om Fredrik och Jens. Vad är det som Brewhuslän gillar med just den här idén?

– Vi gör det här för att det är kul. Jag har bott i Jörlanda i tio år och det händer inte så mycket. Man får skapa något själv, säger ”Totte”.

Förhoppnin­gen är att det ska bli en fortsättni­ng med både mer musik och öl.

– Vi har hållit på med musik i tio-femton år. Det är en tuff bransch att komma igenom. Vi måste hela tiden tänka nytt, säger Jens.

– Det här är två aktörer som vill framåt och uppåt. Man använder sig av varandras kraft och innovation, säger Fredrik.

Grattis

Älskade Malva Winroth som fyllde 10 år 14 december. Emil, mamma och pappa.

 ?? ?? Så här såg det ut i fredags kväll i Brewhuslän­s lokaler i Jörlanda. På scen Jens Andersson och Fredrik Mikaelsson som berättar om musiken och berättelse­n till ”Ruthless Town” som i sin tur har inspirerat en öl med namnet Ruthless Lady.
Så här såg det ut i fredags kväll i Brewhuslän­s lokaler i Jörlanda. På scen Jens Andersson och Fredrik Mikaelsson som berättar om musiken och berättelse­n till ”Ruthless Town” som i sin tur har inspirerat en öl med namnet Ruthless Lady.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Jens Andersson till vänster och Fredrik Mikaelsson flankerar Christoffe­r Liljesson på Brewhuslän.
BILD: TONY BALOGH Jens Andersson till vänster och Fredrik Mikaelsson flankerar Christoffe­r Liljesson på Brewhuslän.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden