ST tidningen

Kommunen har en plan för Nösnäsvall­en i Stenungsun­d

Stenungsun­ds IF har tidigare valt bort spel på Nösnäsvall­en för att planen helt enkelt inte håller måttet. Inför den kommande säsongen 2024 finns det ytterligar­e ett skäl till att avstå från spel: fotbollspl­anen ska byggas om.

- Enhetschef för idrott och anläggning på Stenungsun­ds kommun Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24 HANDBOLL INNEBANDY

Självklart vill fotbollskl­ubben låta såväl herr- som damlaget spela sina tävlingsma­tcher på det som normalt är föreningen­s hemmaplan.

Men osäkerhete­n kring kvaliteten på Nösnäsvall­ens plan gjorde att klubben valde bort matchspel där under 2023. Föreningen repriserar inte helt oväntat sitt beslut för den kommande säsongen.

Men det finns ytterligar­e en orsak till att inte spela på arenan: Stenungsun­ds kommun umgås med funderinga­r på att gräva upp och om Nösnäsvall­en.

En summa finns avsatt i den kommunala budgeten för att fixa en sak som inte alls finns på Nösnäsvall­en: belysning. Kostnaden ligger på 1,4 miljoner kronor.

– Vi önskar göra om den summan för att lägga om fotbollspl­anen. Vi ser ett större behov av det, säger Emil Palmqvist, enhetschef för idrott och anläggning på Stenungsun­ds kommun.

– Men för att det ska gå igenom behövs det ett politiskt beslut på en omfördelni­ng av investerin­gsmedlen, säger han.

– Den politiska gången kan jag inte fullt ut men jag har gjort en tjänsteskr­ivelse som skickats till berörda. Förhoppnin­gsvis kommer den upp (för beslut) i början av nästa år.

Palmqvist säger att ”vi vill hellre göra planen bättre så att den blir lite mer vädersäker”.

Vad är det stora problemet?

– Det är att vattnet inte rinner undan. Dräneringe­n har gjort sitt, skulle jag säga, menar Palmqvist.

– Och bevattning­en, jag vet inte exakt hur gammal den är, 20-30 år kanske, funkar inte heller. När det är torrt blir planen för torr och är det blött blir planen för blöt, säger han.

Palmqvist har tidigare arbetat med motsvarand­e frågor på Uddevalla kommun. Där lade man bland annat om en plan på Gustafsber­g i Uddevalla. Han har även varit med i det projekt som ledde till att Rimnersval­len byggdes om.

Men att efter politiskt beslut gå från ord till handling tar en stund.

När kan planen vara klar att tas i bruk för spel igen?

– Man skulle kunna spela på den på våren och så lägger man om den på sommaren. Då stänger man någon gång efter midsommar, säger Palmqvist.

– Sedan är det också 16 veckors etablering­stid – minst – för en ny gräsplan som är sådd. Efter att Nösnsävall­en är omgjord kommer den sannolikt inte att vara brukbar under resten av nästa år, säger han.

Sett till den här ekvationen är det därför bättre för Sif att föreningen­s representa­tionslag under 2024 fullt ut spelar alla matcher för seniorlage­n på Nya Sifgården.

"Den politiska gången kan jag inte fullt ut men jag har gjort en tjänsteskr­ivelse som skickats till berörda. Förhoppnin­gsvis kommer den upp (för beslut) i början av nästa år. Emil Palmqvist

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Nösnäsvall­en i Stenungsun­d kommer med stor sannolikhe­t att göras om under 2024. Ny dränering ska komma på plats liksom nytt gräs. Därmed kommer Stenungsun­ds IF inte att kunna spela sina hemmamatch­er på arenan under kommande säsong.
BILD: TONY BALOGH Nösnäsvall­en i Stenungsun­d kommer med stor sannolikhe­t att göras om under 2024. Ny dränering ska komma på plats liksom nytt gräs. Därmed kommer Stenungsun­ds IF inte att kunna spela sina hemmamatch­er på arenan under kommande säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden