ST tidningen

Nösunds kapell återinvigt efter renovering­en

Efter mycket ideellt arbete med renovering och målning kunde Nösunds kapell återinviga­s under lördagskvä­llen. – Vi är glada att kunna behålla kapellet i samhället, säger Pia Gitse aktiv i styrelsen för Stiftelsen Nösunds Kapellföre­ning.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Ett sextiotal personer hade under sena lördagseft­ermiddagen samlats nere vid bryggan i Nösund för att gemensamt tåga upp mot Nösunds kapell. Facklorna fladdrade i den byiga vinden och kylan bet i kinderna på deltagarna som slutit upp, fullt påpälsade från topp till tå.

– Vi tågar idag för att inviga vårt kapell som vi har kämpat för att behålla i samhället. Vi har målat och restaurera­t inne i kapellet och ikväll blir det invigning, säger Pia Gitse.

Nere vid bryggan fylldes det på med Nösundsbor som alla fick en brinnande fackla med.

– Vi ska gå tillsamman­s upp till kapellet och där bjuds det på glögg och så sjunger vi in julen tillsamman­s. Vi har också fått vår ljusbärare på plats som smeden Bertil Pärmsten skapat åt oss, säger Pia Gitse. att lysa upp vintermörk­ret

Inne i det ljusdekore­rade kapellet är det mysigt och varmt. På väggen framme vid altaret står smeden Bertil Pärmsten framför den nya ljusbärare­n.

– Visst är den vacker. Den påminner om havet och vågorna. Moderljuse­t är precis bredvid och man sätter fast med de löstagbara ljusmansch­etterna. Det är praktiskt när man ska rengöra ljusbärare­n så man inte behöver klättra, säger Bertil Pärmsten.

Nösunds kapell byggdes 1912 eftersom det ansågs att Lyröborna och Nösundsbor­na hade långt till

Tegneby kyrka. Nu används kapellet främst som sommarkape­ll och är en populär lokal för vigslar och dop berättar Pia Gitse.

– Kapellet ägs av en stiftelse och vi vill att det används så mycket som möjligt, så en styrelse har bildats för att värna kapellet. Vi vill även använda det till konserter och föreläsnin­gar, säger hon.

När fackeltåge­t väl kom fram till kapellet skyndade besökarna sig in i värmen för att njuta av glögg och julsånger.

– Allt arbete med kapellet görs ideellt och vi söker pengar för mer renovering. Det är så många vänliga människor som skänkt gåvor för att vi ska kunna restaurera kapellet. Vi har kunnat måla och slipa golven, och folk har hjälpt till att sy draperier, säger Pia Gitse.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Nästan 60 personer samlades under lördagen för att gemensamt gå i fackeltåg till Nösunds kapell.
BILD: TERESA INNOCENTI Nästan 60 personer samlades under lördagen för att gemensamt gå i fackeltåg till Nösunds kapell.
 ?? ?? Gun-Britt Hermansson och Pia Gitse arbetar ideellt för Nösunds kapell.
Gun-Britt Hermansson och Pia Gitse arbetar ideellt för Nösunds kapell.
 ?? ?? Bertil Pärmsten med ljusbärare­n i Nösunds kapell.
Bertil Pärmsten med ljusbärare­n i Nösunds kapell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden