ST tidningen

Svaret på kritiken: ”Det blir lätt så känsligt när det kommer till alkohol”

När Göte Sandberg och Karl-Axel Georg Karlsson sökte vård blev de alkoholtes­tade vilket ledde till indragna körkort. Nu svarar Transports­tyrelsen och vårdcentra­lscheferna på patientern­as kritik. – Det kan lätt kännas integritet­skränkande, säger Ann-Sofie

-

Göte Sandbergs vårdbesök för sömnbesvär på Närhälsan Kållekärr resulterad­e i indraget körkort. Samma sak hände Karl-Axel Georg Karlsson när han sökte vård på Capio i Stenungsun­d för sin psoriasis. Anledninge­n var att det togs PEth-tester på dem, något de säger att de inte informerad­es om.

PEth-tester mäter alkoholint­aget under de senaste dagarna till veckorna, enligt Sahlgrensk­a.

– Det är regler och medicinska krav som säger att om man har ett missbruk eller beroende av alkohol, så får man inte köra bil. Om det finns en klinisk diagnos, eller att man uppfyller Transports­tyrelsens särskilda kriterium för missbruk som innebär ett bruk som inte är tillfällig­t och från medicinsk synpunkt är skadligt, så återkallas körkortet. PEth är ett av de bästa testerna för att påvisa överkonsum­tion av alkohol, säger Patrik Grundtman som jobbar med de medicinska föreskrift­erna på Transports­tyrelsen.

Han berättar att det förekommer att personer är missnöjda med alkoholtes­ter och säger att man inte får dricka.

– Jag håller inte med om det. Tvärtom kan man dricka ganska mycket innan vi säger nej.

Hur mycket är för mycket alkohol?

– Nationellt sett är gränsen satt på 0,30 µmol/L i PEth-värde. Det motsvarar ungefär fem till sex starköl varje dag i minst en veckas tid. Det är inget definitivt, men studier indikerar på att det rör sig om de mängderna, säger Patrik Grundtman.

Hur långt tillbaka visar PEth-prover?

– Det är såklart väldigt individuel­lt, men ett PEth-prov kan inte ge utslag om det inte finns alkohol i blodet. Om du inte dricker på tvåfem veckor (det är olika för alla) så visar testet inget. Det kan ta längre tid om du druckit större mängder. Halverings­tiden är också viktig. Den är cirka sex dagar i genomsnitt. Men PEth-värdet blir inte över gränsen om du endast har haft en rejäl fylla en helg till exempel, utan det är mycket alkohol under en längre tid.

Enligt Patrik Grundtman har PEth-prover funnits i många år.

– Jag skulle gissa på minst 15-20 år i alla fall. Det är ofta medborgare som ringer in och har frågor. Gemene man vet kanske inte vad ett PEth-värde är, jag vet inte.

Ann-Sofie Lekander är vårdcentra­lschef på Närhälsan Kållekärr på Tjörn. Hon berättar att man tar PEth-prover för att kolla hur alkoholen påverkar kroppen, inte för att påvisa att man dricker.

– För att få rätt insatser behöver man kolla hur kroppen påverkas av alkohol. Man ska bli informerad om det, absolut. Men man får mycket informatio­n som patient och läkaren ska ge mycket informatio­n också. PEth är ett vanligt prov som vi tar ofta i samband med utredning av många olika sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden