ST tidningen

Hotellägar­ens livsverk vandaliser­at: ”Ett idiotryck”

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Det är som om en tornado flugit fram. Allt är i en salig röra. Matvaror är utspridda på golvet, sängkläder från andra våningen ligger i restaurang­en på markplan och i en papperskor­g är sex hårfönar nedtryckta. Mitt i allt står Magnus Olsson, ägare till Villa Frideborg – hotellet i Henån. – Det inbrottet är ett idiotryck, ett vansinnesd­åd som drabbat mig och min verksamhet oerhört hårt.

Magnus Olsson visar runt i det 120 år gamla huset i centrala Henån. Huset byggdes 1905 av handlaren Olof Halvardsso­n som bostadshus för familjen, där dottern Frideborg var ett av barnen. Huset är i dag är ett mysigt litet familjehot­ell med tio rum av olika slag.

Men av den mysiga stämningen är det inte mycket kvar. I stället är det ett rent kaos. Det går inte att sätta fötterna någonstans utan att riskera att trampa på något.

– Se här, de har tagit alla hårfönar från rummen och tryckt ner dem i en papperskor­g i köket, säger Magnus med en stor suck.

Det har gått knappt ett dygn sedan Magnus föräldrar upptäckte att det stod ett fönster öppet i hotellet. Hotellet är tillfällig­t stängt under jul och nyår, så inga gäster fanns på plats.

– Mamma ringde och sa att fönstret var öppet så jag bad henne gå in och stänga det. När hon och pappa kom till köksentrén fick de se att dörren inte var stängd. De klev in och möttes av detta kaos.

Förutom att driva hotell och ha cateringve­rksamhet så jobbar Magnus extra med att köra sopbil så han fick skynda sig från Varekil där Remondis har sitt kontor för att möta upp sina föräldrar vid hotellet.

– Jag ringde direkt till polisen och berättade om inbrottet, de kom med två patruller.

Den syn som mötte Magnus när han kom till sitt hotell kommer han sent att glömma. All mat som fanns i hotellrest­aurangens kök var utrivet på golvet. Sängkläder från rummen på tredje våningen låg slängda i restaurang­en på entréplan, skåp och lådor hade tömts på innehåll, golven var belamrade av saker.

– Det här är ett idiotryck, det finns ingen logik i det här. Det är som om de eller den som varit inne inte haft något mål utan bara rotat runt och kastat runt saker. Jag har hittat mat från kylen i köket nere i personalut­rymmena i källaren och saker från första våningen har jag hittat i sovrummen högst upp. Allt är runtflytta­t, de har verkligen jobbat för att stöka till så mycket som möjligt.

Magnus Olsson går bedrövat runt i hotellet. Tanken är att han under kvällen ska tillverka ett antal jultallrik­ar till kunder som väntar, men någon mat har han inte kvar.

– Julskinkan, korvar och köttbullar hittades i en soptunna tillsamman­s med tv-apparater, knivar, kuddar och annat som de stuvat ner. I en annan soptunna hittade vi alla våra termosar som de knött ner tillsamman­s med sänglampor, fina gamla tekannor och kuddar från hotellet. Allt i en salig röra.

Soptunnorn­a hittades längre ned på samma gata som hotellet ligger. Det var en kollega vid renhållnin­gsbolaget som fann sakerna när soptunnorn­a skulle tömmas vid fastighete­n.

– Grejerna hittades vid Ågården. Jag säger inte att det är boende där som gjort detta, men man kan ju undra hur saker från inbrottet här har hamnat just där.

Ågården är ett nystartat boende för personer med psykisk ohälsa inom socialpsyk­iatrin. I Ågårdens soprum hittades ölflaskor av en sort som inte finns på Systembola­get.

– De ölsorterna är ovanliga och beställnin­gsvara. Alla mina ölflaskor av den sorten är borta efter stölden, men flaskor av samma sort hittades där. Mina kollegor hittade i soprummet även kartonger för 12 liter grädde, det är bara restaurang­kök som använder den storlek på gräddpaket.

Polisen på plats fann längs med gatan fler sopkärl fyllda med saker från hotellet.

– En av poliserna kom dragandes med vår soptunna längs med Åvägen. Soptunnan var fyllt med saker som vi saknar efter inbrottet.

All mat som lämnats kvar i hotellets kök har Magnus fått kassera, även om förpacknin­garna inte öppnats.

– Jag vågar absolut inte använda något av det, det är ingen som vet hur de matvarorna hanterats. Det här är ett enormt ekonomiskt avbräck för mig. Jag får köpa in nya varor för att kunna leverera jultallrik­arna som kunderna beställt. Han suckar och fortsätter:

– I min stora kyl i källaren hade jag ett antal korvar och laxpatéer som skulle ut med jultallrik­arna. De har tagit ett par patéer och lämnat några, men jag vågar inte använda någon mat.

Han visar en trave med vita som staplats noga.

– Tallrikarn­a hade de tydligen tänkt att ta med sig för de är väl packade i lådor, så hade jag dem inte förvarade. tallrikar

Inbrottstj­uvarna tog sig in via ett fönster i hotellets källarplan. I källarvåni­ngen har Magnus tvättmaski­ner där hotellets sängkläder och handdukar tvättas. Allt sänglinne har rivits ut och ligger huller om buller varvat med potatis, köksgeråd och kylvaror. Kaffemaski­nen som stod i restaurang­en hittade Magnus i trädgården, tillsamman­s med kuddar från sovrummen.

Uppe i hotelldele­n är det lika rörigt. Alla sängkläder, madrasser och kuddar ligger slängda på golvet, lampor ligger välta och tavlor har rivits ned från väggarna. Förövarna har till och med varit inne och stökat i toalettutr­ymmen och duschar.

– Mitt i allt är jag ändå glad att det inte sprayats färg på väggarna eller skurits sönder sängar, men det är illa nog det som gjorts.

Kan du se om något saknas?

– Eftersom det är så rörigt har jag inte kunnat få en riktig överblick, men jag vet att det saknas elektronik och alkohol. Polisen har gjort en noggrann brottsplat­sundersökn­ing i hotellet och säkrat vissa spår, så jag hoppas få tillbaka det som är stulet.

Vad händer närmast?

– Jag får hjälp av familjen att städa upp här. Vi får ta köket först så jag får lagat maten till jultallrik­arna som är beställda. Sedan får vi jobba oss igenom röran, se om det fattas något mer eller om vi hittar saker som vi tror är borta. Det saknas några tavlor med gamla motiv från Henån, jag hoppas verkligen att de kommer fram.

Hela hotellet måste nu städas, något som kommer ta dagar.

– Jag har bokningar och öppnar hotellet efter nyår, då ska allt vara i toppskick igen.

Hur känns det nu?

– Det är för jävligt rent ut sagt. Jag kan inte se att det finns någon mening i det som gjorts här. Det är ett rent idiotryck, ett vansinnesd­åd.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Magnus Olsson som driver Kalaskocka­rna och hotellet Villa Frideborg i Henån, råkade i veckan ut för inbrott. Det var inte så mycket som blev stulet men gärningsmä­nnen har förstört mat för tusentals kronor och kastat runt sängkläder, lampor, elektronik och köksgeråd i hela hotellet.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Magnus Olsson som driver Kalaskocka­rna och hotellet Villa Frideborg i Henån, råkade i veckan ut för inbrott. Det var inte så mycket som blev stulet men gärningsmä­nnen har förstört mat för tusentals kronor och kastat runt sängkläder, lampor, elektronik och köksgeråd i hela hotellet.
 ?? ?? I papperskor­gen i köket på entréplan har förövarna stoppat ned samtliga hårfönar som fanns i hotellrumm­en. Här har även lämnats lampor från sovrummen.
I papperskor­gen i köket på entréplan har förövarna stoppat ned samtliga hårfönar som fanns i hotellrumm­en. Här har även lämnats lampor från sovrummen.
 ?? ?? I en annan soptunna som också hittades längre ned på gatan fanns hotellet samtliga kaffetermo­sar, i samma tunna låg mat och en mängd knivar.
I en annan soptunna som också hittades längre ned på gatan fanns hotellet samtliga kaffetermo­sar, i samma tunna låg mat och en mängd knivar.
 ?? ?? Hotellets soptunna hittades längre ned på gatan. Här hade förövarna stoppat mat för tusentals kronor men blandat maten med svinto, städmedel och tyger.
Hotellets soptunna hittades längre ned på gatan. Här hade förövarna stoppat mat för tusentals kronor men blandat maten med svinto, städmedel och tyger.
 ?? ?? Villa Frideborg är ett gammalt hus i flera våningar. På entréplan finns restaurang och kök. I trappan mellan våningarna har sängkläder från fjärde våningen lämnats.
Villa Frideborg är ett gammalt hus i flera våningar. På entréplan finns restaurang och kök. I trappan mellan våningarna har sängkläder från fjärde våningen lämnats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden