ST tidningen

De tar över chefsstola­rna på Capio vårdcentra­l på Orust

Och även Robert, tar oss an

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Det blir byte vid rodret för Capio vårdcentra­l på Orust. Ny verksamhet­schef är Sanna Bialek och hon får en ny biträdande verksamhet­schef i Robert Häger. – Det är med skräckblan­dad förtjusnin­g som jag, uppdraget, säger Sanna Bialek.

Det är två välkända ansikten som tar över chefsrolle­rna vid Capio vårdcentra­l på Orust. Tidigare verksamhet­schef Johan Ellegård har gått vidare till andra uppdrag och på hans stol sitter nu Sanna Bialek. Hon har varit biträdande verksamhet­schef på vårdcentra­len sedan 2018 och är väl insatt i vad uppdraget innebär. Hon har även ett långt förflutet inom vården.

– Jag har jobbat inom vården i 30 år på både Uddevalla och Näl, för det mesta med akutsjukvå­rd. 2015 kom jag till Capio på Orust. Då hade vi verksamhet i gamla värdshuset. När vi flyttade till våra nuvarande lokaler fick jag jobbet som biträdande verksamhet­schef, de sista fyra år tillsamman­s med Johan Ellegård som chef.

Sanna Bialek bor på Orust sedan många år tillbaka. Att bo och arbeta i samma kommun har aldrig varit några problem för henne.

– Jag tycker att Orustborna respektera­r mig, de ser att jag är privata Sanna när jag är med familjen i affären. Det är ytterst sällan jag får jobbrelate­rade kommentare­r av Orustborna på min fritid.

Sanna Bialek är en rutinerad chef, men ny på chefsstole­n är Robert Häger. Honom känner många igen från fotbollspl­anen, eller i rollen som fysioterap­eut. Han kom till Capio på Orust bara ett halvår efter Sanna Bialek. Chefsrolle­n är än så länge ovan, men samtidigt utmanande, menar han.

– Uppdraget känns väldigt spännande, men det är så klart en stor utmaning. Jag tror att mina år på rehab kan ge oss en bredare bild och en större helhet, vår vårdcentra­l är mer än bara besök hos en läkare. Vi har en stor, stabil och bra arbetsgrup­p med flera olika profession­er, det ger oss bra förutsättn­ingar till att bedriva god vård med hög kvalitet.

Robert Häger har under flera år varit drivande i arbetet med astma och kol tillsamman­s med astma/ kol-sjuksköter­skan Eva Liljeqvist. Han har suttit med i det regionala processtea­met för kol i Västra Götaland där de arbetat för att göra sjukdomen mer synlig inom vårdsystem­et i regionen.

– Arbetet med astma och kol är oerhört viktigt och det kommer jag inte släppa helt, men jag kommer inte att kunna arbeta lika nu som tidigare.

De nya cheferna tillträder sina nya tjänster från och med årsskiftet.

– Vi ser båda på uppdraget med skräckblan­dad förtjusnin­g. Jag har varit Roberts chef under de sista åren. I honom ser jag en ambitiös, patientnär­a

” I Robert ser jag en ambitiös, tydlig och trygg ledare. Jag ser mycket fram emot vårt samarbete tillsamman­s. Sanna Bialek

tydlig och trygg ledare. Jag ser mycket fram emot vårt samarbete tillsamman­s, säger Sanna Bialek.

Capio är den enda vårdcentra­len på Orust med 10 000 listade patienter. Någon större skillnad för patientern­a blir det inte med den nya ledningen, slår Sanna Bialek fast.

– Det har hänt så mycket under de senaste åren. Vi hade två fasta läkare här när jag började. I dag har vi 13 fasta läkare. Vi är 55 personer i personalst­yrkan med sköterskor, fysioterap­euter och övrig personal. Jag tror och hoppas att Orustborna har sett en betydande förbättrin­g av tillgängli­ghet och kvalitet på Orusts vårdcentra­l de senaste åren. Nu hoppas vi kunna fortsätta att utveckla detta ytterligar­e och få till den bästa tänkbara vården, det är Orustborna verkligen värda, säger hon.

Har ni planer inför framtiden?

– Vi kommer fortsätta att utveckla vårt arbete med våra sjukaste patienter med kroniska diagnoser. Här vill vi arbeta fram ett sätt att sköta kontakten med dem så de slipper kontakta oss för planerade besök. Tanken är att vi ska bli mer tillgängli­ga och snabbt kunna återkoppla till våra patienter om planer för fortsatt vård. Vi kommer jobba med innovation och införa nya tekniska lösningar som kan underlätta arbete för vårdperson­alen.

I april öppnade Capio en sköterskem­ottagning i Svanesund som fallit mycket väl ut. Nu finns planer på att utveckla läkarmotta­gningen i Ellös.

– Vi kommer arbeta för att hålla filialen i Ellös öppen fler dagar i veckan och bemanna den med läkare, sjuksköter­ska och undersköte­rska. Mottagning­en renoverade­s nyligen och är riktigt modern och fin.

Capio Orust fick inte så bra omdöme vid den senaste patientenk­äten – vad ska ni göra åt det?

– Vår målsättnin­g är alltid att bli bättre, men också fortsätta med det vi redan gör som är bra. Vi har en stor tillgängli­ghet i våra inkommande kanaler via telefon och chatt. Vi kommer även fortsätta arbeta tillsamman­s med det patientråd vi startade upp för ett drygt år sedan. Det är viktigt för oss att göra patientern­a delaktiga i arbetet på vårdcentra­len.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Sanna Bialek är ny verksamhet­schef på Capio vårdcentra­l på Orust. Robert Häger tillträder efter nyår som biträdande verksamhet­schef.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Sanna Bialek är ny verksamhet­schef på Capio vårdcentra­l på Orust. Robert Häger tillträder efter nyår som biträdande verksamhet­schef.
 ?? ?? Robert Häger och Sanna Bialek ser fram emot att jobba ihop.
Robert Häger och Sanna Bialek ser fram emot att jobba ihop.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden