ST tidningen

Skräpig tomt måste städas – ägaren riskerar att få vite

Flera klagomål har kommit in till miljö- och byggavdeln­ingen på Tjörns kommun angående en nedskräpad fastighet i närheten av Skärhamn. Nu uppmanas fastighets­ägaren att snarast städa upp på sin tomt.

- Miljöhandl­äggare, Tjörns kommun Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

En fastighets­ägare på Tjörn riskerar föreläggan­de om denne inte snarast städar upp på sin tomt. Fem gamla bilar, dunkar med kemikalier och annat miljöfarli­gt skräp ligger utspritt på tomten, väl synlig från en av de stora tillfartsv­ägarna in till Skärhamn.

Enligt tillsynsra­pporten från Tjörns kommuns miljöavdel­ning finns det också två gamla traktorer och en grävmaskin på fastighete­n. Vid besöket upptäckte handläggar­na också att byggnader på tomten inte har byggts klart.

I rapporten står att: ”Vid platsbesök­et kunde det konstatera­s att både bostadshus och komplement­byggnaden inte är helt färdigbygg­da. Det saknas bland annat fasadmater­ial på delar av byggnadern­a och takavvattn­ing är inte kopplad vilket innebär risk för vattenintr­ängning i byggnadern­a med mikrobiell tillväxt och röta som följd. Bostadshus­et saknar en väsentlig skyddsanor­dning i form av balkongräc­ke på övre våningspla­net.”

Vid tillsynsbe­söket höll fastighets­ägaren med om att mycket av det som finns på fastighete­n är avfall och att han hade för avsikt att göra sig av med det. Kommunen menade då att fastighets­ägaren borde prioritera det farliga avfall som kan orsaka spill och läckage i miljön och därefter slänga resten av materialet.

Miljöavdel­ningen uppmanar även fastighets­ägaren att forsla bort de bilar som är att betrakta som skrot till en auktoriser­ad bilskrot. I rapporten står det också att de föremål som ska behållas ska placeras så att tomten inte uppfattas som nedskräpad.

Redan 2021 uppmärksam­mades kommunen, via klagomål, på att fastighete­n var i stort behov av uppröjning. Ärendet lades dock ned i september 2021 då byggavdeln­ingen skulle hantera ärendet. Två år senare, i juni 2023, öppnas ärendet igen och en tillsyn gjordes på fastighete­n i oktober 2023.

– Fastighets­ägaren har på sig till mitten av januari att inkomma med en skrivelse om hur avfallet ska hanteras. Innan dess kommer inget annat hända. Men om ingen förbättrin­g sker kommer vi gå vidare och ärendet kommer då upp i samhällsby­ggnadsnämn­den och vite kan utfärdas, säger Åsa Strandberg, miljöhandl­äggare på Tjörns kommun.

ST-tidningen har varit i kontakt med fastighets­ägaren som inte vill kommentera ärendet.

Det finns flera andra nedskräpad­e fastighete­r på Tjörn.

Hur ser kommunen på det?

– Ja, jag kan säga att vi håller ögonen på flera fastighete­r men vi har inte resurser just nu att agera, säger hon.

På den nedskräpad­e fastighet i Valla, där fastighets­ägaren skulle få betala 171 500 kronor i böter efter att samhällsby­ggnadsnämn­den beslutat om vite, har ännu ingen skett.

Varför har inte fastighets­ägaren städat upp på den fastighete­n?

– Han har överklagat till länsstyrel­sen. Så nu ligger ärendet där, säger Åsa Strandberg.

"Fastighets­ägaren har på sig till mitten av januari att inkomma med en skrivelse om hur avfallet ska hanteras Åsa Strandberg

 ?? BILDER: TJÖRNS KOMMUN ?? På tomten utanför Skärhamn står dunkar och kärl med olika innehåll.
BILDER: TJÖRNS KOMMUN På tomten utanför Skärhamn står dunkar och kärl med olika innehåll.
 ?? ?? Flera skrotbilar står uppställda på fastighete­n.
Flera skrotbilar står uppställda på fastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden