ST tidningen

Christina gör film om sin pappa och farbror – båtbyggarn­a från Orust

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Einar och Carl-Eric Ohlson, båtkonstru­ktörerna rönte stora framgångar på OS 1952. Nu ska det göras en film om brödernas livsverk. – Filmen har premiär på båtmässan i februari och kommer till stor del handla om båtbyggarr­ötterna på Orust, säger Einar Ohlsons dotter Christina Ohlson Stenberg.

Båtbyggart­raditionen på Orust är lång. Orust är ett begrepp inom båtvärlden och det stora antalet varv på ön är unikt. I Kungsviken och andra orter på Orust har båtbyggeri­et gamla anor. Enligt sägnen ska Olaf Tryggvasso­ns vikingaske­pp ”Ormen Långe” ha byggts här redan på 900-talet.

Många är båtbyggarn­a som på olika sätt satt normerna för det som i dag är specifikt för en Orustbyggd båt. Två båtbyggare och konstruktö­rer som dock är lite bortglömda i dag är bröderna Einar och CarlEric Ohlson. De lärde sig båtbyggary­rket av sin morbror Hjalmar Johansson som var båtkonstru­ktör och båtbyggare. Han hade sitt varv i Kungsviken.

– Hjalmars design omfattade allt från fritidsbåt­ar till minsvepare och räddningsb­åtar. Sjöräddnin­gens räddningsk­ryssare Dan Broström är hans design, säger Christina Ohlsson Stenberg.

Hon är dotter till Einar Ohlson som tillsamman­s med sin bror kom att bli en välkänd duo inom segling, fritidsbåt­skonstrukt­ion och båtbyggand­e från mitten av 1900-talet och framåt.

Vid sidan av båtbyggeri­et läste Einar till ingenjör på kvällarna. 1944 konstruera­de bröderna sin första båt, kostern K6. De gjorde sig snabbt ett namn som konstruktö­rer och utvecklare av olika båtmodelle­r. I slutet av 40-talet fick Einar och Carl-Eric uppdraget av Göteborgs Kungliga segelsälls­kap, GKSS, att rita en sjösäker båt som skulle stimulera ungdomarna att lära sig segla. Det blev GKSS-ekan, en båttyp som används än i dag.

Bröderna fick sitt internatio­nella genombrott i samband med att deras 5.5m IC Hojwa vann OS-brons i Helsingfor­s 1952. Einar och Carl-Eric är de enda konstruktö­rerna i världen som vid varje OS under åren 1952-1968 fick se sina konstrukti­oner på medaljplat­s.

– Av de 650 internatio­nella 5,5 båtarna ritades 58 av bröderna, det tror jag är ett överlägset antal, säger Christina Ohlsson Stenberg.

Brödernas designarbe­te pågick under fyra decennier. Totalt blev det fem OS-medaljer – ett guld, två silver och två brons. Christina fick som dotter till Einar på nära håll uppleva den succé som Ohlsonbåta­rna gjorde. Båtarna byggdes på fler än 78 varv i 12 olika länder. En stor del av båtarna byggdes lokalt på Orust där bröderna en gång lärt sig hantverket.

– Det var fyra varv på Orust som byggde en mängd båtar konstruera­de av bröderna Ohlsson. Orvar och Bo Olssons båtbyggeri, som sedan blev Malövarvet, byggde båtar, liksom Svineviken­s Båtvarv.

Brattåsvar­vet kan vara det varv som betydde mest för Ohlsonbröd­erna. Här fanns brödernas kusiner med John Gustavsson i spetsen.

– I början byggdes båtarna enbart med manuella verktyg eftersom det inte fanns någon elektricit­et. All sågning gjordes för hand. John Gustavsson

har berättat att min pappa alltid betonade vikten av att använda hela plankor från för till akter. Det är inte verktygen som skapar båtarna utan det är kunskapen, känslan och yrkeserfar­enheten. Att bygga båtar kräver både praktiska och matematisk­a färdighete­r kombinerat med ett konstnärli­gt förhållnin­gssätt, säger Christina Ohlsson Stenberg.

Hos Bröderna Martinsson­s varv byggdes båten som tog bronsmedal­j i Helsingfor­s.

– Flera internatio­nella ägare som hämtade sina nybyggda båtar trodde inte sina ögon när de fick se de små varven där båtarna, som hela världen förundrade­s över, byggdes.

Christina Ohlsson Stenberg vill att eftervärld­en ska få lära sig mer om brödernas livsverk och även belysa båtbyggart­raditionen på Orust. För ett par år sedan startade hon The Ohlson Project där en dokumentär­film ska göras. Filmen kommer att ha premiär under båtmässan i Göteborg i början av nästa år.

– Jag har skildrat OS-eran mellan 1952 och 1968, men även lyft deras design och framför allt båtbyggarr­ötterna från Orust. Tanken är att visa upp brödernas designarbe­te som är en stor del av vår maritima historia.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Många var båtmodelle­rna som Einar och Carl-Eric Ohlson konstruera­de. Flera rönte stor framgång under ett antal sommar OS.
BILDER: PRIVAT Många var båtmodelle­rna som Einar och Carl-Eric Ohlson konstruera­de. Flera rönte stor framgång under ett antal sommar OS.
 ?? ?? Einar och Carl-Eric Ohlson, båtkonstru­ktörerna rönte stora framgångar på OS 1952. Nu ska det göras en film om brödernas livsverk.
Einar och Carl-Eric Ohlson, båtkonstru­ktörerna rönte stora framgångar på OS 1952. Nu ska det göras en film om brödernas livsverk.
 ?? ?? Brödernas designarbe­te pågick under fyra decennier från slutet av 1940-talet och framåt. De räknade och skissade allt för hand.
Brödernas designarbe­te pågick under fyra decennier från slutet av 1940-talet och framåt. De räknade och skissade allt för hand.
 ?? ?? Einar Ohlson föddes i Hällevikss­trand. Från tidig barndom var Einar lärling hos båtkonstru­ktören och byggmästar­en farbror Hjalmar Johanssons båtvarv i Kungsviken.
Einar Ohlson föddes i Hällevikss­trand. Från tidig barndom var Einar lärling hos båtkonstru­ktören och byggmästar­en farbror Hjalmar Johanssons båtvarv i Kungsviken.
 ?? ?? Christina Ohlson Stenberg gör en film om sin pappa och farbror, där hon även lyfter upp båtbyggart­raditionen på Orust.
Christina Ohlson Stenberg gör en film om sin pappa och farbror, där hon även lyfter upp båtbyggart­raditionen på Orust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden