ST tidningen

Små, små saker vid liten utställnin­g om livet förr i tiden

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Hammaren mäter bara någon centimeter, det gör även träsleven som tomtemor håller i handen. Tore Anderssons minimiljöe­r är otroligt detaljrika och visar en svunnen värld. – Jag täljde nog tio träslevar till tomtemor innan jag fick en att hålla, säger hantverkar­en själv.

Det är en liten utställnin­g med små små saker i miniatyrmi­ljöer.

Under jul och nyårshelge­rna visas Tore och Vanja Anderssons miniatyrer upp i Henåns bibliotek. Tittskåpen visar en svunnen värld, en värld från tidigt 1900-tal.

– Jag vill visa upp hur det såg ut förr, när jag var liten. Det är miljöer som dagens unga aldrig sett, som den gamla smedjan, detaljhand­eln i Uddevalla och båtbyggeri­et, säger Tore som snart fyller 90 år.

Tore har skapat alla miljöer för hand medan hustrun Vanja var den som gjorde skisserna. Vanja finns inte med Tore längre, men Tore lyfter hennes skisser och planer.

– Hon hade en idé som hon ritade upp och jag byggde. Vi satt ofta tillsamman­s och planerade, det var en hel del att pyssla med. Vi tog material vi hade hemma och använde till att skapa detaljer i miljöerna. Det mesta kunde användas, små träbitar, kartongbit­ar, små spik, ståltråd och tygstycken.

Tore har arbetat hela sitt liv som murare, hans pappa var snickare och Tore hängde gärna med pappan som liten.

– Han har inspirerat mig, men jag har aldrig jobbat som snickare. De här små miljöerna har jag gjort på min fritid. Ibland har jag undrat hur dessa grova murarhände­r skulle klara av allt småpill, men det har gått, man får en känsla för det. De har varit många gånger jag fått göra om. Jag täljde nog tio träslevar till tomtemor innan jag fick en att hålla.

Glasskåpen med Tores miljöer visar en tid som fanns på Orust och i Uddevalla då Tore var liten. Han har byggt en kopia på Edvin Andreasson­s detaljhand­el i Uddevalla. Detaljrike­domen är otrolig, det är som att flyttas 80-100 år tillbaka i tiden. Det samma gäller Mats och Börje Mattssons gamla båtbyggeri i Henån.

– Det är deras gamla varv som låg på Äng där de byggde båtar av trä. Det varvet finns inte kvar så det har jag byggt efter minnet.

Besökare vid biblioteke­t har haft i samband med utställnin­gen möjlighet att skriva en hälsning till Tore. Lovorden är många. Rune Tapper är en av biblioteke­ts besökare som beundrat Tores miniatyrer.

– Det är otroligt så detaljrikt allt är. Tänk vilket arbete han lagt ned.

Tore är själv lite blygsam över tittskåpen han tillverkat.

– Jag kan ju inte se något större värde i mina tittskåp, men det är roligt att de är uppskattad­e.

Utställnin­gen biblioteke­t med Tores tittskåp kommer att finnas i biblioteke­t fram till första veckan i januari. Sedan åker skåpen tillbaka till Tores hus i Henån.

– Jag förvarar dem hemma i en garderob. Det är väl synd att de står där, men jag vet inte var de ska vara. Det bästa vore om någon ville ta hand om allt, det hade varit roligt om biblioteke­t ville ta hand om dem och visa upp dem vid fler tillfällen.

i

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Rune Tapper är en av besökarna vid biblioteke­t i Henån som beundrat Tore Anderssons miniatyrer.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Rune Tapper är en av besökarna vid biblioteke­t i Henån som beundrat Tore Anderssons miniatyrer.
 ?? ?? och nyårshelge­n.
och nyårshelge­n.
 ?? ??
 ?? ?? Tore Anderssons miniatyrer visas upp i Henåns bibliotek över jul
Tore Anderssons miniatyrer visas upp i Henåns bibliotek över jul

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden