ST tidningen

”Stannar Västra Götaland, då stannar inte bara regionen utan hela Sverige”

- Lars Holmin (M), regionstyr­elsens vice ordförande VGR Stefan Svensson (KD), regionråd VGR Cecilia Andersson (C), regionråd VGR Pär Lundqvist (L), regionråd VGR

Västsverig­es industriel­la sektor är en central kugge i Sveriges tillverkni­ngsindustr­i och utgör en betydande del av vår nations ekonomi. Göteborgs hamn, som årligen hanterar 30 procent av Sveriges totala export, fungerar som en avgörande knutpunkt för både Sverige och Norge. I dagsläget pågår omfattande etablering­ar av nya företag i regionen. Västsverig­e är också en viktig innovation­sregion, dit en tredjedel av alla FoU-investerin­gar från svenska företag har riktats under de senaste fem åren. Utan en välfungera­nde infrastruk­tur i Västsverig­e riskerar hela Sverige att stagnera.

För att säkerställ­a Sveriges fortsatta utveckling krävs det dock omedelbara och betydande investerin­gar i regionens infrastruk­tur. Den västsvensk­a infrastruk­turen har inte hållit jämna steg med regionens snabba tillväxt, vilket skapar hinder för både invånare och företag.

Det behövs nya järnvägar, upprustnin­g av befintliga järnvägar och utökade busslinjer i hela Västra Götaland. Situatione­n försämrade­s ytterligar­e efter jordskrede­t på E6:an vid Stenungsun­d, en vital motorväg mellan storstadsr­egionerna Oslo, Göteborg och Köpenhamn. Problemati­ken fortsätter på E45 norr om Vänersborg, en sträcka som tycks bortglömd och plågas av olyckor. Låt oss peka på några helt avgörande infrastruk­tursatsnin­gar som behövs i Västra Götaland:

Ny järnväg Göteborg-Borås: Den nuvarande järnvägen mellan Göteborg och Borås är långsam och ineffektiv, vilket tvingar över 9,5 miljoner pendlare årligen att förlita sig på bussar. En ny järnväg är nödvändig för att förbättra pendlingsm­öjligheter och koppla samman städer som Göteborg, Borås och Landvetter flygplats med övriga delar av Sverige.

Uppgraderi­ng av Västra Stambanan: Under renovering­en av Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg kommer kapacitete­n att minska kraftigt. Detta påverkar arbetspend­ling och godstransp­orter betydligt, och samordnade insatser krävs för att minimera störningar. Vi förespråka­r inte bara en renovering, utan även fyra spår mellan Göteborg och Alingsås för att öka kapacitete­n och avlägsna flaskhalsa­r.

Järnvägen mellan Göteborg och Oslo: Järnvägen håller fortsatt samma låga standard. Den av EU utpekade sträckan från södra Europa till Oslo är i princip utbyggd, men sträckan från Öxnered och norrut saknar svensk medfinansi­ering. Trots en hög prioriteri­ng inom EU med utlovade medel för investerin­gen.

Samtidigt krävs fortsatt uppgraderi­ng av regionala järnvägsli­njer som Viskadalsb­anan, Älvsborgsb­anan, Bohusbanan och Kinnekulle­banan.

Västsverig­e blomstrar med flera företagset­ableringar och en ökande befolkning. För att säkerställ­a en hållbar framtid krävs kraftigt ökade nationella satsningar och samordning med pågående regionala insatser. Det är hög tid att överväga olika finansieri­ngsalterna­tiv och agera för att säkra en robust infrastruk­tur i Västra Götaland, och därmed för hela Sverige. Vi i Västra Götalandsr­egionen är redo att medfinansi­era och ser detta som en investerin­g i en hållbar framtid för hela landet. Utan en stark infrastruk­tur i Västra Götaland stannar inte bara regionen, utan hela Sverige.

” Samtidigt krävs fortsatt uppgraderi­ng av regionala järnvägsli­njer som Viskadalsb­anan, Älvsborgsb­anan, Bohusbanan och Kinnekulle­banan

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Det behövs nya järnvägar, upprustnin­g av befintliga järnvägar och utökade busslinjer i hela Västra Götaland. Situatione­n försämrade­s ytterligar­e efter jordskrede­t på E6:an vid Stenungsun­d. Det skriver regionråde­t i Västra Götalandsr­egionen.
BILD: STEFAN BENNHAGE Det behövs nya järnvägar, upprustnin­g av befintliga järnvägar och utökade busslinjer i hela Västra Götaland. Situatione­n försämrade­s ytterligar­e efter jordskrede­t på E6:an vid Stenungsun­d. Det skriver regionråde­t i Västra Götalandsr­egionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden