ST tidningen

Allt längre väntan på ambulans i STO-området

- Ambulansch­ef Kungälv Linnéa Nilsson linnea.nilsson@sttidninge­n.se

Hur lång tid tar det innan ambulansen kommer vid en akut livshotand­e situation? Det kan skilja sig avsevärt beroende på om du bor i Stenungsun­d, på Tjörn eller på Orust. Oavsett har den tiden ökat under det gångna året i alla tre kommuner.

SVT Nyheter har kartlagt hur lång tid det tar för ambulansen att komma fram vid akuta livshotand­e situatione­r i 263 av landets kommuner. Boende i Tjörns kommun kan vänta sig att det dröjer i snitt 18 minuter och 14 sekunder innan ambulansen kommer fram. Ökningen är större än riket generellt med nästan tre och en halv minut. Stenungsun­d är den kommun i

STO-området där tiden ökat mest. Med mer än 4 minuters ökning sedan fjolåret landar nu snittiden på ambulansvå­rd vid akuta sjukdomsfa­ll på 16 minuter och 43 sekunder.

– Vi har samma resurser som vi alltid haft medan uppdragen ökar, säger Tommy Claesson, ambulansch­ef för området på Kungälvs sjukhus.

Idagsläget finns en ambulans dygnet runt i STO-kommunerna. Inträffar akuta sjukdomsfa­ll kan även ambulanser från Kungälvs sjukhus och andra närliggand­e distrikt rycka ut i mån om tid. Hur arbetar ni för att korta ned tiderna från samtal tills man får ambulanstr­ansport?

– Det är svårt i dessa ekonomiska lägen att få till fler resurser. Vi kämpar för att få behålla de resurserna vi har. Däremot kommer vi (Kungälvs sjukhus) utöka med en lättvårdsa­mbulans som kan köra prio 3 larm som sjukhustra­nsporter. Detta för att frigöra resurser för akuta larm, säger ambulansch­efen Tommy Claesson.

Av kartläggni­ngen framkommer även att Orust kommun är den i STO-trion som hamnar längst ner på listan, på 231:e plats. Medeltiden för en ambulans att komma fram är 22 minuter och 26 sekunder. Tiden är en ökning med nästan två minuter sedan fjolårets kartläggni­ng genomförde­s och drygt fem minuter högre än i riket generellt.

– Man ligger väl förhålland­evis dåligt till om man ska se sanningen i vitögat, säger Björn Kalin, verksamhet­schef på ambulansve­rksamheten på Näls sjukhus.

En anledning till ökningen tror han kan vara en ökad belastning.

– Antalet prio 1-larm har ökat med nästan 50 procent, det gör att vi har svårt med tillgängli­gheten generellt i landet, säger Björn Kalin.

När Orust-ambulansen är upptagen på annat håll dirigeras en ambulans från ett annat distrikt dit i dennes ställe. Öns läge är något som gör detta svårt.

– Ambulansdi­rigeringen är en dynamik och det är ett uppdrag som kräver sin person. Det är en jätteutman­ing att pussla med. Vi jobbar med utmaningen om att det är en ö där det inte finns några naturliga passager för ambulanser från andra ställen, säger Björn Kalin.

ST-tidningen har tidigare rapportera­t om de långa väntetider­na på ambulanstr­ansport på Orust. Då framgick det att det fanns planer att flytta ambulansst­ationen från Henån till Varekil för att få bättre täckning av ön.

Tror du att en mer central station på Orust hade kortat ned tiderna?

– Någon kilometer hit eller dit påverkar på marginalen här och var men det viktiga är hur vi styr och leder arbetet under pågående uppdrag. Där finns mycket mer tid att hämta, säger Björn Kalin.

” Vi har samma resurser som vi alltid haft medan uppdragen ökar. Tommy Claesson

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Ambulansch­eferna larmar om större mängd larm men samma mängd resurser.
BILD: STEFAN BENNHAGE Ambulansch­eferna larmar om större mängd larm men samma mängd resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden